Uporabne vsebine

Malinca

Moja nosečniška zgodba …

Moje življenje je bilo v letu 2021 zaznamovano s čudovito izkušnjo, ki je za vsako žensko nekaj čisto posebnega – to je nosečnost.

Rastoč trebušček in priprave na novega družinskega člana so nekaj najlepšega, s sabo pa seveda prinesejo tudi številne izzive.

S tabo bi rada delila moje doživljanje nosečnosti in kaj vse je bilo zame v tem času nepogrešljivo. Mislim, da bo to v pomoč marsikateri bodoči mamici.

UTRUJENOST IN SLABOST

Prvi izziv, s katerim sem se soočila takoj, ko sem zanosila, je bila utrujenost, ki se je stopnjevala iz meseca v mesec. Zaradi nje sem morala hitro oklestiti število treningov in ostalih dnevnih obveznosti.

Nisem pa se mogla izogniti niti nosečniški slabosti. Kar tri mesece me je spremljala od jutra do večera, zato je bilo to zame vsekakor najtežje obdobje nosečnosti. Preizkusila sem praktično vse nasvete, ki sem jih dobila – od ingverja, banan, nosečniških tablet proti slabosti, prepečenca in grisinov, manjših obrokov pa do akupunkture … ni, da ni. :)

Na koncu mi je še najbolj pomagala hipnoza in resnično sem vesela, da sem jo preizkusila, čeprav sem bila na začetku precej skeptična.MOJA NOSEČNIŠKA NEGA

Sama že vrsto let prisegam na naravno kozmetiko, zadnja leta pa sem pri tem še veliko bolj pazljiva in preverim vsak izdelek, ki ga kupim. Pazim predvsem na to, da so sestavine čim bolj naravne, da so izdelki brez parfumov, barvil in umetnih kemikalij. Glede na to, da kozmetika prehaja čez kožo, se mi zdi zelo pomembno, da tako kot pazimo na prehrano, skrbno izbiramo tudi pri uporabi primernih kozmetičnih izdelkov.

Že v tretjem mesecu sem se vsak večer po tuširanju začela mazati z bio jojobinim oljem. Zadnje mesece pa sem si trebušček z njim mazala dvakrat dnevno. Jojobino olje je po sestavi pravzaprav vosek, ki kožo nahrani in tudi zaščiti. Ker je podobno sestavi človeškega sebuma, ga koža sprejeme za svojega brez neželenih učinkov in tudi vpije se hitro. Je olje, ki ga obožujejo prav vsi tipi kože, kožo oskrbi z vitaminom E in esencialnimi maščobnimi kislinami ter vanjo zaklene vlago. Če trebušček mažemo redno, s tem zmanjšamo nastanek pojava strij.

MOJA PREHRANA

Svoje prehrane v nosečnosti nisem veliko spreminjala. Prve mesece, ko me je spremljala slabost, sem jedla praktično vsak dan nekaj drugega, ker hrane, ki sem jo jedla en dan, potem 14 dni nisem mogla niti povohati. :)

Uživala pa sem veliko sadja in testenin. Mastna hrana, zelenjava in tudi sladkarije mi niso ustrezale.

V drugi polovici nosečnosti pa se je zgodba obrnila – teknila mi je zelenjava in sladko, predvsem sladoled. Vseeno sem pazila, da sem uživala čim manj predelano hrano, domačo hrano, povečala pa sem tudi vnos sadja in zelenjave.

 

Poleg uravnotežene in raznovrstne prehrane sem si dnevni vnos vitaminov in mineralov zagotovila tudi s prehranskimi dopolnili. Te sem sicer uživala že pred zanositvijo, a med nosečnostjo so le-ti še toliko bolj pomembni, saj plodu zagotovijo vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje za pravilen razvoj.

Zame so bili nepogrešljivi …

  • B-kompleks, ki združuje folat (aktivno obliko folne kisline oz. vitamina B9) in ostalih sedem vitaminov B, ki prispevajo k pravilnemu razvoju dojenčka in zmanjšujejo možnosti za razvoj prirojenih razvojnih bolezni ploda.
  • Omega-3 maščobne kisline so ključne za nevrološki razvoj ploda, razvoj možganov in oči. Pomembne so tudi za zdravo porodno težo.
  • Železo je potrebno za pravilno delovanje vseh organov in za njihovo rast. Njegovo pomanjkanje lahko vodi do prenizke teže otroka ob rojstvu, do prezgodnjega rojstva, pri mamici pa lahko vpliva celo na razvoj poporodne depresije. Kakovosten vir železa je bio spirulina, ki poleg železa vsebuje tudi veliko beljakovin ter druge vitamine in minerale in vitamine, ki jih telo nosečnice potrebuje.
  • Vitamin D3 poskrbi za močan imunski sistem mamice, dojenček pa ga potrebuje za izgradnjo kosti in zob.
  • Magnezij pomaga graditi in popravljati telesna tkiva in pomaga, da se maternica ne začne krčiti prehitro.

Imunobiotiki izboljšujejo zdravje črevesja s povečanjem količine dobrih bakterij v prebavnem sistemu. Dodajanje probiotikov lahko prepreči tveganje, da bi dojenček imel kasneje težave s kožo, zmanjšala pa naj bi se celo možnost poporodne depresije.

AKTIVNA NOSEČNOST

Moja se je začela zelo neaktivno, saj sem bila zaradi slabosti primorana dati gibanje čisto na stran. Brez treningov in tudi sprehodov sem bila kar tri mesece.

Po treh mesecih, ko se je stanje nekoliko umirilo, pa sem ponovno uvedla najprej sprehode s psičko Zaro in nato tudi treninge – vsaj dva na teden.

Pri treningih sem se povezala s svojo takrat prav tako nosečo prijateljico, trenerko in kineziologinjo Nino Strojnik. Odločili sva se, da svoje treninge posnameva in jih ponudiva tudi ostalim nosečkam.

Tako je nastal preverjen in voden 6-mesečni spletni program, namenjen vsem nosečkam, ki si želijo poskrbeti za zdravo in aktivno nosečnost, se naučiti pravilnega dihanja, razbremeniti medenico in hrbtenico ter poskrbeti za lep porod in lažje okrevanje po njem.