MIXIN KOTIČEK

Trije nasveti za dobro spanje dojenčka

Vaš malček že od rojstva potrebuje pomiritev pred spanjem. In tukaj so trije nasveti, ki vam lahko pomagajo, da bo vaš malček spal bolje in zaspal hitreje. 

Sproščujoča kopel

Da bi izboljšali otrokov spanec, ga okopajte približno eno uro pred ustaljeno uro za spanje. Za vašega malčka je to pravi trenutek sprostitve, pa tudi trenutek skupnega druženja s starši. Med umivanjem naj bo vaša koža v stiku z njegovo, saj ga stik z vami pomirja. Ne pozabite pa tudi, da lahko pomirjujoče na vašega  malčka vpliva tudi šumenje vode. Saj veste, da zvoki naraven tudi na nas vplivajo blagodejno, kajne? Vse to, v kombinaciji s toplo odejico in vapim dotikom bo otroka zazibalo v nežen spanec. 

Ustvarite sproščujoč ambient

Da bo spanec še bolj prijeten, naj otrok spi v primernem okolju. Za začetek, na bo temperatura v sobi nastavljena med 18 in 20 stopinj celzija, prostor pa naj bo pred spanjem vedno prezračen. Seveda za to poskrbite preden se otrok vrne iz tople kopeli, da se ne prehladi. Izbeite oblačila, ki pašeju otroku - naj je to bodi, pižamica ali spalna vreča - same najboljše veste, kaj je tisto, v katerem se vaš malček počuti odlično. Poksrbite da malčku ne bo prevroče ali premrzlo. In seveda ne pozabite na najljubšo igračko, ninico ali pa zvezdice na stropu, če je nanje navajen. 

Ustvarite ritual in se ga pred spanjem vedno držita

Dojenček že od rojstva potrebuje navade in rituale, ki ga pomirjajo. Ti rituali pa so še toliko bolj pomembni pred spanjem, ki lahko zanj predstavlja stresen čas. Začneta lahko s crkljanjem - zanj ni nič bolj pomirjujočega, kot stik s staršem. Zapojte mu uspavanko ali mu preberite zgodbico, saj je vaš glas tisti, ki ga pomirja. Ne glede na to, koliko je star vaš dojenčke, se z njim vsak večer z umirjenim glasom pogovorite in mu razložite, da je čas za spanje. Poskusite ponavljati rutino vsak dan ob istem času, dokler otrok ne bo star vsaj štiri mesece. Boste videli, da se bo navdil in vajine noči bodo mirnejše.