Uporabne vsebine

Shranitev matičnih celic in nega novorojenčkovega popka

Popkovnica povezuje plod s posteljico, tvorita pa jo krvne žile, in sicer ena debela vena, po kateri dobiva kri, dobro oskrbljeno s kisikom in hrano, in dve tanki arteriji, polni deoksigenirane krvi z odpadnimi snovmi. Tako je otroček, ki se razvija in raste v maternici, povezan z mamo. Ob rojstvu se popkovnica prereže in stisne s posebno sponko, ostane pa popkovni krn, za katerega morate posebej nežno skrbeti. Veliko staršev se odloči za odvzem popkovnične krvi in popkovnice, ki je bogat vir matičnih celic, le-to izvedejo še v porodni sobi. Shranijo jih v BIOBANKI, saj matične celice omogočajo zdravljenje že skoraj 100 različnih bolezni v kasnejšem obdobju odraščanja.

Prva nega popka

 

- Pomembno je, da vzdržujete čisto in suho okolje popka, za to pa potrebujete sterilno fiziološko razstopino, najbolje bo, da izberete takšno, ki je pakirana v embalažah po 10 ml, in netkane sterilne zložence.

- Ko dojenčka umivate, previjate in mu čistite popek, to počnite na ravni podlagi in ga imejte vedno na očeh. Vse stvari si pripravite vnaprej, da jih boste imeli na dosegu rok.

- Priporočljivo je, da plenička ne zapre popkovnega krna in popka, dojenček naj bo oblečen v bombažen in ne preveč oprijet bodi.

- Popkoven krn se bo na zraku sušil in v enem do treh tednih odpadel. Na tem mestu boste opazili majhno rano, ki lahko včasih zakrvavi ali se iz nje pocedi rumen izcedek.

- Ne pretiravajte s čiščenjem, dovolj bo, da popek očistite enkrat dnevno ali takrat, ko vanj zaide blato ali urin.

- Dokler se popek popolnoma ne zaceli oz. posuši popkovni krn, dojenčka umivajte tako, da ga prebrišete z mokro tetra krpico in mlačno vodo, kopanje v otroški kadi ali čebričku ni priporočljivo.

- Odsvetujejo, da čistite popek z alkoholom, vatiranimi paličicami ali mažete s kremo za hitrejše celjenje.  

- Pri čiščenju bodite nežni in poskrbite, da bo zdrav. Če opazite vnetje, rdečino, oteklino, gnojni izcedek neprijetnega vonja ali krvavitev, se posvetujte s patronažno sestro ali otrokovim izbranim pediatrom, ki vam bo svetoval nadaljnje čiščenje in ustrezno zdravljenje.

 

Pred porodom se odločite za shranitev matičnih celic

 

Popkovična kri in tkivo sta bogata z matičnimi celicami, ki lahko v prihodnosti pridejo vašemu otroku prav pri morebitnem zdravljenju že skoraj 100 različnih bolezni, saj lahko zamenjajo stare in poškodovane celice tkiv in organov. Odločite se za največjo otrokovo naložbo za prihodnost in shranite te matične celice v slovenski BIOBANKI. Odvzem je preprost, izvrši ga babica takoj po porodu in zaradi tega nista v nevarnosti niti otrok niti otročnica.

 

BIOBANKA ponuja celoten proces, od sklenitve pogodbe do transporta, zamrznitve in shranjevanja matičnih celic v Sloveniji. V primeru zdravljenja lahko v 24 urah dostavijo celice do željene klinike v Sloveniji in v 48 urah v Evropi, skratka zagotavljajo poponoma zanesljivost, varnost najbolj dragocenega biološkega vzorca vašega otroka za vse življenje. V laboratoriju lahko opravijo tudi testiranje na morebitne okužbe in s tem zagotovijo najvišjo raven kakovosti shranjenih matičnih celic za morebitno zdravljenje. Le-te zagotavljajo 100-odstotno genetsko ujemanje in s tem je možnost zavrnitve pri zdravljenju izključena.

 

Prispevek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem BIOBANKA.