Uporabne vsebine

Bodoče mamice opolnomočene za novo obdobje v življenju

Ekipa Okroglih trebuščkov je pripravila prikupno zaobljen program za nosečnice, željne novih spoznanj in znanj. Voditeljica Ana Obal, mamica dveletnega fantka, je uvodoma z nasmehom poslala pozdravčke na vse konce Slovenije: v Brezovico, Ljubljano, na Ptuj, v Slovensko Bistrico, Rakek, Litijo, Škofjo Loko, Postojno, Izolo, Trebnje, Šentrupert ... Voditeljica Tina Tavčar je poskrbela za napoved zanimivih gostov, ki so odgovorili na številna vprašanja. V četrtek, 25. avgusta 2022, se je odvil izredno poučen online dogodek Okrogli trebuščki, ki je bodoče mamice oponomočil za novo obdobje v njihovem življenju.  

 

Koliko stane otrok starše od zibelke do 18. leta?

 

S finančno svetovalko Tanjo Vidmar soudeleženke dogodka oOkrogli trebuščki pripravile finance na prihod otroka. Skupaj smo premagali strah pred vodenjem osebnih financ kot par in kasneje kot starši. Ker živimo v času velikih sprememb, se zavedamo, da je lahko že jutri vse drugače. Svetovala nam je, da postanejo stroški domena obeh staršev. Skupaj je dobro dati na kupček finančna sredstva za vse potrebno in od tam črpati za položnice in vse ostalo. Odgovornost obeh staršev je tudi finančna plat življenja, česar se moramo zavedati. Priporočljivo je narediti seznam izdatkov, jih opredeliti na mesečni in letni ravni, ne smemo pozabiti tudi na velike enkratne (zavarovanje avtomobila, plačilo ogrevanja ...). Ne smemo pozabiti na nič, tudi na naš ponos, na našo največjo investicijo. Od 20 do 30 odstotkov letnega proračuna namenimo za otroke. Od zibelke do 18. leta nas otroci stanejo približno 50.000 evrov. Varčevanje za otroka, ker vemo, da bo nekega dne potreboval finančna sredstva za izpit, študij, avto ... je priporočljivo, predsvem pa je treba varčevati v netveganih naložbah. Priporočala je varčevanje v vzajemnih delniških skladih, saj so te naložbe na dolgi rok prinesle največ. Z manjšimi vložki bomo v daljšem obdobju dosegli več. Lahko se varčuje že od 40 evrov mesečno. 10 odstotkov je smiselno svojega dohodka nameniti skupnemu varčevanju. Finančna sredstva je dobro razpršiti, se odločiti za različne naložbe. Povabila jih na spletno strani NLB, da si ogledajo posnetek, v katerem spregovorimo o tem, kako privarčevana sredstva vplivajo na višino otroškega dodatka, plačilo vrtca in ostale socialne transferje. Takoj ob rojstvu lahko odpremo varčevalni račun za otroka. Pogovor strokovnjakinje Tanje Vidmar in Ane jim je razsvetlil mnoge finančne vidike.

Zakaj shraniti matične celice?

 

Vse, kar smo želeli vedeti o shranitvi matičnih celic, nam je predočila strokovnjakinja Dijana Hasičić. Tema je iz leta v leto bolj aktualna med mladimi starši. Pojasnila je, da se pri porodu odvzamejo matične celice, nato se shranijo, zamrznejo. So najbolj kakovostne, vitalne, na vrhuncu svojih moči in pridejo prav, ko oseba zboli, ker so njej lastne in ne pride do zavrnitve. Hranijo se lahko neomejeno dolgo. Uporabijo jih lahko tudi drugi družinski člani. Zaupala je, ob katerih boleznih se lahko matične celice uporabijo in se oseba z njimi zdravi. Vsak porod je specifičen, a vendar priporočajo, da se matične celice odvzamejo, ko popkovnica preneha utripati oz. da se dogovorijo z osebjem v porodnišnici, kdaj želijo, da se popkovnica prereže. V primeru, da vzeti vzorec ni primeren, matičnih celic ni dovolj, ko to ugotovijo v laboratoriju, se polovica pristopnih stroškov vrne. Če so matične celice shranjene, se plača shranitev, v nasprotnem primeru ne. Ob poplavah, neurjih, izpadih elektrike se matične celice shranjene zelo zaščiteno, tako da se jim ne more nič zgoditi. Če imajo kakršno koli vprašanje, jim pri Biobanki z veseljem svetujejo. Priporočala je, da dajo nosečnice na seznam stvari, ki jih bodo vzele v porodnišnico, tudi set za odvzem matičnih celic. Po porodu naj obvestijo kurirja, da pride po odvzete matične celice. Mlečni zobki imajo matične celice, tudi stalni imajo, vendar ima popkovnična kri velike prednosti. Odvzem matičnih celic ni boleč ne za mamo ne za otroka. Javna banka že leta ne sprejema novih vzorcev za shranjevanje. Celice v javni banki so za javno dobro, starši niso plačali ničesar, vendar niso mogli dostopati do njih, ker niso shranjene pod imenom in priimkom, medtem ko v zasebni banki so. Starši plačajo, do shranjenih vzorcev lahko dostopajo le oni, ne gredo v svetovni register.  

 

Kako preprečiti strije?

 

V goste je prišla tudi Andreja Kolarič, strokovna sodelavka, aromaterapevtka in farmacevtka iz Favna, ki se je osredotočila na naravno nego kože bodoče mame in otroka. V času nosečnosti prihaja do veliko sprememb, kar se pozna na koži, saj imajo hormoni velik vpliv. Koža se v tem obdobju poveča tudi za pol metra, predvsem na trebuhu, zato je nega tista, ki jo priporočajo od samega začetka, da ne popoka. Razložila je, zakaj pride do strij. Koža poči, ker ob raztezanju popkajo kolagenska vlakna, pride do mehanske poškodbe. Videti je kot rdeča proga, lisa, kasneje kot bela. To preprečimo tako, da jokožo vlažimo, mažemo, da so kolagenska vlakna pripravljena na ta ''skok''. Natali mazilo je odlično za to, primerno pa je tudi za nego otroške kože. Resnično je dobro, da pazimo v tem obdobju, kaj nanašamo na kožo, prednost naj damo naravnemu produktu, dermatološko testiranemu, kupljenemu v lekarnah. Nega mora biti primerna tipu in stanju kože. Razložila je tudi razliko med uporabo olja in kreme za mazanje nosečniškega trebuščka. Dotaknila se je tudi, kakšno kremo uporabljati v primeru krčnih žil. Dobro je, da vsebuje kostanj. Priporočala je, da olje nanašamo takoj po prhanju, ko je koža še topla in vlažna. Novorojenčkova koža je tanjša, občutljivejša v primerjavi z odraslo. Izbrati je treba pravilno kozmetiko, dermatološko testirano, naravno, s čemer se pri Favnu zelo nagibajo. Kože ne smemo drgniti po umivanju, zgolj potapkamo, ne pretiravamo s kozmetičnimi izdelki. Izvedeli smo, kakšna je ustrezna nega pri temencih. Priporočala je takojšnjo uporabo olja, ne smemo čakati, da se razširijo. Olje se pusti nekaj časa na koži in potem se ga dobro spere. Težave, s katerimi se lahko soočijo pri dojenčkovi koži, so še plenični izpuščaj in dermatitisi. Predstavila je njihov nov izdelek Moj Eteris, mešanico eteričnih olj. Deluje protivnetno, preprečujejo srbečico po piku komarja. V aplikaciji roll ona je priročen in ga imajo lahko vedno v svoji torbici s sabo. Vsebuje eterična olja, ki so primerna za otroke od 3. leta otrokove starosti. Spregovorila je tudi o zaščiti pred komarji dojenčkov, podala je recept za razpršilo iz sivke, ki ga lahko uporabimo po vozičku, okolici, nikakor pa ne po koži. Udeleženke so izvedele še mnogo o negi kože z atopijskim dermatitisom.

Kaj prinaša včlanitev v klub LUMPI?

 

Sogovornica Majda Vodopivec je predstavila koristi včlanitve v LUMPI klub. Gre za klub, ki je namenjen staršem otrok do sedmega leta.  Z včlanitvijo dobimo zanimive informacije, ki so jih prilagodili na tri starostna obdobja, izvemo lahko vse, kaj nas čaka, ko se otrok rodi, kakšne so razvojne faze, kako prihraniti pri nakupu, kaj zanj kupiti, ter številne dodatne ugodnosti za nakup izdelkov iz otroškega sveta ... Ob rojstvu dobijo knjižice, ki so pripravljene s strani pediatrinje in so informacije prave. Z nadaljnimi informacijami podpirajo tudi gibalni razvoj otroka. Članstvo je brezplačno, prijavijo se lahko prek aplikacije MOJ M na mobilnem telefonu. Diplomirana babica Andreja Žertus je predstavila poseben projekt, namenjen nosečnicam in mamicam po porodu. Z Zbornico zdravstvene in babiške nege je na voljo brezplačna podpora po telefonu. Na voljo so babice z izkušnjami in njim lahko zastavijo kakršnokoli vprašanje. Telefonski pogovor ni omejen. Najpogostejše tegobe oz. izzivi nosečnic tega časa so: počutje, ker se vse spreminja, začetek poroda, kdaj iti v porodnišnico, predvsem pa poporodno obdobje, ker nastane velik ''bum'' na telo, okolje, družino, težave s čiščami, prerez presredka, težave z dojenjem ...

 

Mamice, ne pozabite nase!

Voditeljica Tina Tavčar je predstavila blagovno znamko JOHNSON’S®, ki se je še izpopolnila, tako navznoter kot navzven, da zagotovi skrbnim staršem vse, kar želijo, in ničesar, česar ne želijo. S poslanstvom, ustvariti najbolj nežne izdelke za nego otroka na svetu, ki temeljijo na znanosti in kliničnih preizkusih, se je JOHNSON'S® preoblikoval tako, da zadovolji potrebe današnjih sodobnih staršev z izdelki in embalažami, ki zagotavljajo samo najboljše za otroka. Vsi njihovi izdelki so zasnovani tako, da zmanjšajo tveganje za alergije v posebnih trenutkih nege med kopanjem ali ''cartanjem'' pred spanjem, so brez barvil, parabenov in sulfatov. Toda, zelo pogosto se starši sprašujejo, ali lahko otroško kozmetiko uporabljajo tudi sami? Že več kot 125 let so njihove formulacije posebej zasnovane za edinstveno in občutljivo kožo dojenčkov, vendar so njihovi izdelki sijajni tako za otroke kot za odrasle.

 

Manja, mamica dveh najstnic je pozdravila vse ''srečke nosečke''. Izpostavila je največji tegobi današnjega časa, da se vsi soočamo s stresom in prehitrim življenjem. V nosečnosti skrbimo za vse, kot moramo, po porodu pa mislimo samo na otročka, zanemarimo same sebe, kar se nam lahko pokaže na koži, odnosu s partnerjem ... Položila je udeleženkam na srce, da ne pozabijo na nase, na partnerja ... Mamice, ne komplicirajte, ne pozabite se obrniti nazaj k osnovni negi, osnovna rutina prinese bistveno večje rezultate. Če je otroška kozmetika narejena za otroke, ki imajo tanjšo kožo od odraslih, za občutljivejšo kožo, za kožo, ki se razvija in je bolj prepustna, je primerna tudi za nego ženske po porodu. Za primer je izpostavila olje za nego dojenčka. Je odlična alternativa pri ženskah za brisanje ličil. Poudarila je, da nas otroška kozmetika, ki jo izbiramo, ko so otroci še majhni, lahko spremlja nadalje skozi življenje. Njeni hčerki sta stari 12 in 13 let ter sta v obdobju, ko dekleta začnejo eksperimentirati z ličili. Ker preizkušajo večkrat, je super altenativa za odstranjevanje ličil še vedno olje. Predlagala jima je, da se vrneta k starim koreninam, h kozmetiki, s katero ju je negovala, ko sta bili še majhni. Čopiče za mejkap je prav tako treba čistiti in odlični za to so otroški šamponi. Ustrezna izbira je lahko otroška kozmetika tudi v obdobju staranja, ko pride do izsušitve kože. Njej je večkrat prišel prav otroški losjon ali olje. Slednje je pomagalo tudi njeni hčerki v poletnih časih, ko se je soočala s tegobami atopijskega dermatitisa.  

 

Kako pravilno rokovati z dojenčkom?

 

Kaj je dobro in kaj ne za gibalni razvoj dojenčka ter otroka, so nosečnice izvedele v intervjuju z Janjo Kramar iz Pedosane, ki je s sabo prinesla tudi dojenčka, s katerim je pokazala, kako ga dvigati in odlagati. Oponomočila nas je, kako pravilno rokovati z dojenčkom. Starši so tisti, ki lahko dajo otroku najboljšo popotnico, da razvije potencial, ki ga prinese s sabo na svet. Dobro je, da ga položijo na tla, da se spoznava s svojim telesom in se razvija, da ga ne ovirajo s kakšnimi pripomočki, kot so počivalniki, predolgo zadrževanje v lupinici ali vozičku. Pomembno je tudi, kako rokujemo z njim. Njegov mišični tonus se krepi med kotaljenjem, odrivanjem, samostojnim posedanjem. Zaradi neustreznega rokovanja se vzpostavi estenzijski vzorec, ki vpliva na dolgoročni razvoj, težje pasenje kravic, težje kotalenje. Izogibajo naj se odlaganju na hrbet in dviganju s hrbtoma, da ne spodbudijo receptorjev, ki se aktivirajo na hrbtu, da se ne izteguje nazaj. Dvigovanje je priporočljivo prek boka, z oporo glave, telesa. Po tretjem mesecu ni potrebna podpora.  Priporočala je dober nakup balzine, na katero ga bodo odlagali na tla, ko bo buden. Odzovejo naj se na otrokov klic, da se mu približajo, ni nujno, da ga takoj dvignejo s tal, mora le videti, da je slišan. Mi smo kot otroci imeli več priložnosti izkoristiti material, ki smo ga prinesli na svet, nismo bili toliko v nosilkah, vozičkah. Večkrat ga boste odložili, raje bo tako. Starši morajo biti ravnanju z dojenčkom kolikor se da dosledni, nič pa ne bo narobe, če kdaj pa kdaj ne bodo. Če stari starši niso vsak dan z dojenčkom, naj se ne zapletajo v prepir z njimi, ker nepravilno rokujejo z dojenčkom. Stari starši naj uživajo s svojim vnukom. Medoseben odnos je pomembnejši kot neustrezno nekajminutno rokovanje z dojenčkom. Voziček - z naklonom ali ne: pri tem je pomembno, da je kot pri medenici 90 stopinjski. Če se voziček popolnoma poravnava, mu je nujno podpreti noge, da se doseže 90-stopinjski kot. V športnem vozičku ne more menjati položaja, ne more držati nog gor, to lahko slabo vpliva naskladen mišični tonus. Zaradi udobnosti, nevtralnega položaja je pomembno to. Ne smejo prehitevati z menjavo vozička, košare, s športnim, to pride šele, ko sledi gibalnemu razvoju otroku, ne gledamo samo na otrokovo velikost. Navajanje dojenčka na vodo je dobro, vendar se do drugega leta odsvetujejo pripomočki, gre le za igre, lebdenje, bivanje v naročju s starši, da se navadi vode, da se ne boji potunkati, da se ne boji, če mu gre voda v oči. Dojenčka ni nikoli dobro odlagati na hrbet, ker to lahko vodi v razne tegobe. Preko vodenja, rokovanja kažemo starši samo pravo smer. Novorojenčka odlagamo za spanje na bok, založiti ga morajo s svitkom do vrha pleničke, ne po celi dolžini, ker lahko se začne stegovati nazaj, ker ga bo motil. Dobro je podpreti noge, da je v udobnem položaju, in sicer s svitkom. Spregovorila je tudi o nosilkah, ustreznih, primernih otrokovi starosti. Dojenček mora biti vedno obrnjen proti staršem. Odsvetovala je uporabo pred tretjim mesecem, za kratek čas le uporaba ''wrapov''. Gnezdica so v redu za spanje, saj se počutijo udobno, varno, ne sme biti pa v njem zbujen, prav tako mora biti med spanjem odmaknjen od stene. Pri Pedosani so pripravili tudi 7-dnevni Nosečkin izziv, s katerim bodo prejele predavanja z video prikazi pravilnih prijemov in položajev dojenčka, uporabne nasvete, kviz, test znanja, interaktivni seznam ...  

Kaj od opreme potrebuje otrok?

 

Postati mama je nekaj najlepšega, je pa istočasno tudi svojevrsten izziv. Z ustrezno opremo je vse lažje. Sinonim za kakovost, udobje in varnost otroške opreme je že več kot 70 let Peg Perego. Z nami je bil Marko Novak, oče treh zdaj že odraslih otrok in dedek, že 30 let svetovalec pri izbiri otroške opreme. V salonu v Trzinu z veseljem staršem vse izdelke pokaže in svetuje pri izberi. Starši lahko poskusijo, kako gre voziček v avto, ali gredo dva sedeža v avto ipd.  Potrebujejo otroški voziček, na katerega se pritrdi košaro, lupinico, avtosedež skupine 0, s katerim pripeljejo otroka iz porodnišnice, športni del vozička, ne smejo pozabiti na stolček za hranjenje, saj je lahko uporaben od rojstva do četrtega leta. Dodatna oprema k vozičku, kot so torba za otroška oblačila, hrano, pleničke ..., je dobrodošla, ravno tako dežna prevleka. Napake, ki jih naredijo mamice pri nakupu, so najpogosteje: premajhna košara vozička, otrok pa je velik, športni del vozička ni tako udoben. Marsikatera ga ''biksne'' pri velikosti vozička. Kupijo ga, ker je moderen, potem pa ugotovijo, da ne gre v prtljažnik, da ne gre v dvigalo, da smo preveliki, ročaj pa premajhen. Med napake sodi tudi prepozen nakup stolčka za hranjenje. Ne smemo pozabiti pogledati, kakšen je sistem zlaganja vozička. Mora se zložiti enostavno, z eno roko, ker imamo v drugi roki otroka. pri Pri lupinici moramo biti pozorni na tri stvari. Prva je, da mora biti kvalitetna. To se oceni na podlagi testov, izbiramo med najboljšimi lupinicami. Otrok mora biti v lupinici pravilno pripet. Dva prsta mora biti med pasom in otrokom. Pripeti je treba prav lupinico v avto, če ne nima pravega pomena. Preberite navodila, pripne se z Isofix bazo ali s pasovi, vendar je treba paziti, da jih ne zvijemo. Dejal je, da so v zadnjem času novejši sedeži glede na standarde narejeni tako, da se pritrdijo na Isofix bazo. To naj bi bilo varnejše pritrjevanje, ker onemogoča napake. Če pa avtosedež pripenjamo s pasom, lahko naredimo napako. Pozorni morajo biti na udobnost otroka. Peg Perego je naredil sedež, ki se tudi raztegne, je lahko dojenček v ležečem položaju tudi med vožnjo. Izpostavil je karakteristike vozička, ki jih treba upoštevati pri nakupu: kje se bo vozil, na kakšen način, kako velik je avto, kje se bo puščal, v kleti, v stanovanju ... Tako se lažje odločijo za pravi model. Pojasnil je, kakšen voziček kupiti, če je poletni ali zimski otrok: v zadnjem času so košare univerzalne, vedno jih lahko zapremo, lahko dodamo zimsko vrečo, poletni voziček ima zračno zgoraj na strehi, se da odpreti. Pri vozičkih lahko tudi izberejo različna kolesa. Nekateri prisegajo na napihljiva, drugi na navadna, gumijasta. Opozoril je, da je pomembno, da so kolesa večja in da se ne obrabijo takoj. Če bodo voziček uporabljali po makedamskih poteh, je ključno, da je dobro vzmetenje. Materiali, obloge, košare Peg Perego so obdelane po antibakterijskem postopku, imajo UV zaščito, so kvalitetni. Lahko jih snamete, operete, vpijajo vlago. Nakup rabljene lupinice odsvetuje, razen če poznajo lastnika lupinice. V primeru nesreče se struktura ogrodja spremeni, četudi se napaka, razpoka ne vidi, je nevarnost večja. Vprašanj s strani nosečnic je bilo ogromno in strokovnjak je z veseljem odgovoril na njih.

Voditeljica Tina  je udeleženke dogodka Okroglih trebuščkov pozvala, da spremljajo tudi naše objave na spletni strani, kjer jim redno postrežemo s številnimi kakovostnimi prispevki, na Instagramu in Facebooku.

Izkušnja mamic

Nekaj besed so namenili tudi kozmetiki Mixa, ki je primerna tudi za dojenčke. Izdelki za nego kože Mixa Expert za nego kožo so oblikovani pod zdravniškim nadzorom in so v skladu s strogo formulacijo, ki združuje učinkovitost in toleranco. Učinkovine so naravnega izvora ali iz farmacevtskih izdelkov natančno odmerjene formule. Testirana je na več kot 7.000 občutljivih kožah.

 

Kako lahko kozmetika vpliva na kožo otroka in mamice, sta opisali svoji, povsem različni, izkušnji mamici Ana in Tina. Atopični dermatitis je v velikem porastu pri otrocih in ravno Anin sinek se sooča z njim. Ana je pozvala mamice, da poslušajo svoj instinkt. Atopijski dermatitis se je pri njenem sinu pojavil pri dveh mesecih, a niso odregirali takoj. Zakaj? Mislili so, po nasvetu patronažne sestre, da gre za čiščenje kože. Pregibi so se zagnojili in moral je v bolnišnico. Zaradi napredovanja je morala uporabiti kortikosteroidi. Po uporabi pa je sledilo obdobje, kako preventivno zaščiti kožo. Na dermatološki kliniki niso mogli povedati, kateri izdelek je pravi. Raziskovala je, iskala pravega. Ko določen produkt ne opravlja svoje funkcije, je čas da iščeš novega, ker se koža obnavlja, v različnih letnih časih, starostnih obdobjih ima svoje potrebe. Do šestega meseca je redno uporabljala kremo Mixa, težave so se umirile, prešla je na manj uporabe kreme, maže sina le z lekarniškim oljme. Cenovno je bila krema Mixa dostopna, za kar je bila hvaležna. Sedaj pri dveh letih njen sin nima takšnih težav. Kritična faza je izzvenela in stanje je normalno. Priporočala je, da se vedno obrnejo na zdravniško pomoč. Tina pa je preteklo zimo opazila, da so se ji na koži dogajale spremembe, rdeči madeži na čelu in predelu nosu. Poskušala je kreme, ki jih je imela doma, in tudi mamine. Bilo je neprijetno na pogled, zato je odšla k zdravniku. Izkazalo se je, da je to perioralni dermatitis, vendar niti bilo nujno, da je. Lahko bi šlo za vplive stresa, megle, suhega zraka v prostoru, hrane. Sama je morala ugotoviti, za kaj gre. Iskala je različne izdelke, po različnih trgovinah, lekarnah ... in jih tudi kupila. Na začetku ji je bila določena krema v redu, potem pa spet ne. Dva meseca je preizkušala. Na pot ji je nato prišla krema Mixa. Kljub temu da je bila cenejša, je po uporabi koža ni več srbela, rdečaizginila je tudi rdečica. Mazala se je zjutraj in zvečer. Od aprila tako nima več težav. Čaka, kakšno stanje kože bo v zimskih mesecih, ampak trenutno je zelo zadovoljna.

Pet mitov o porodu: držijo ali ne?

 

Diplomirana babica, svetovalka za dojenje ter zakonska in družinska terapevtka Klavdija Slapar je z voditeljico razbijala pet mitov o porodu, ki vzbujajo strah. Mit št. 1: otrok je velik, edina opcija je porod s carskim rezom. Ni edina edina opcija! Pogostost porodov se poveča, če sumimo za to, za 57 odstotkov.  Če se to ni sumilo, se je v 17 odstotkih končal s carskim rezom. Strah ima velik vpliv na to. Nosečnica se izogne razmišljanju o velikosti glave, če se še bolj informira o ultrazvoku, ki ugotavlja rast ploda, in sicer proti koncu nosečnosti. Velik otrok se lahko rodi, kot se želi, tudi vaginalno. Mit št. 2: med porodom ne smeš piti in jesti. Strokovnjakinja si želi, da bomo postali odprti, da ženske morajo piti in jesti med porodom. Naše mišice porabijo ogromno, predvsem maternica. Porod je kot maraton in ženski, ki teče, nihče ne bo rekel, da ne sme piti in jesti. S kokosovo vodo in medenimi dodatki si lahko pomagamo, da dobimo nekaj energije. Hrana in tekočina pozitivno vplivata na potek poroda. Mit št. 3: če imaš enkrat trebušni porod, ne moreš roditi drugače. To zahteva individualno raziskavo, zakaj je prišlo do njega, kakšen je bil. Delajo vzdolžni rez, zato ni indikacij za ponovni. Zmeraj se je treba pogovoriti z žensko ena na ena. Treba je pregleldati, kaj se dogaja v novi nosečnosti, se je pripraviti na vaginalni porod. Predvsem je poudarila to slednje - pripravo na porod. Vaginalni porodi so najlepši, ker dobijo nazaj dokaz, da to zmorejo. Te ženske vložijo ogromno časa v samo pripravo. Solze sreče so neopisljive. Mit št. 4: vse ženske rojevajo leže na hrbtu. Ne, rojevajo v vseh možnih položajih. Ta položaj je eden slabši, najmanj primeren za porod, ampak se je uvedel zaradi zgodovinskih dogodkov in praktičnosti. Prednost ležega položaja je, da ji je udobno, da ji tako ustreza, ne smejo pa jo v to siliti. Mit 5: ne kompliciraj, samo sledi navodilom med porodom. Kako se pripraviti na porod? Porodni načrt: da ali ne? Porodni načrt ni načrt, ne pomeni: to se bo zgodilo, tako bo šlo, to samo vem. To je seznam želja. Za njih se odloči ženska zelo informirano, ni ga kopirala z Googla. Ustvari si na podlagi znanja neko sliko, kaj želi. Pogledati morajo, česa si ne želijo, hkrati pa, kaj si želijo, ko pride do komplikacij pri porodu. Priprava na porod je priprava na vse možnosti, ker šele takrat sploh spoznamo, kaj je porod za nas, in okrog tega lahko napišemo želje. Četudi ne zapišejo, je dobro, da za njih partner ve. Prednost porodnega načrta je, da babici ni treba razlagati ali partnerja opominjati. Porodni načrt je za babico tako prikaz, kako se je ženska pripravila na porod. Pri porodu ne vemo, kaj nas čaka, verjeti moramo, da naše telo to zmore. Pripraviti se moramo na novo izkušnjo.

 

Kakšne pleničke izbrati?


Z znanjem so ponosne latsnice okroglih trebuščkov prišle do prave izbire pleničk, in sicer ob razlagi strokovnjakinje Urše Čerček. Pojasnila je, katero velikost pleničke izbrati. Razpon je velik, pleničke št. 0 so primerne za nedonošenčke, najdemo pa jih v velikosti do št. 6. Če je vse v redu, da rodijo okrog 40. tedna, začnejo lahko pri št. 2 (v primeru, da je otrok rojen s približno 3 ali 3,5 kg. Zavitek ali dva naj si naredijo zalogo, še prej pa je dobro doma imeti tudi vzorček pleničk, da preizkusijo. Številki 0 in 1 so za dvojčke in nedonošenčke. Pri 4, 4,5 kilogramih plenička počasi spusti, morda ne čez dan, ker jih mamice pridno menjajo. Če je otrok ponoči moker, je čas za menjavo, večjo številko pleničke. Večja številka je, bolj je vpojna, pleničke št. 4 in 5 so dlje časa uporabne, tudi pol leta, odvisno od tega, kako otrok raste. Preveriti je treba tudi, da je plenička ustrezne velikosti, da ne tišči na koži, da ni rdečine. Kot mamica je Urša Čerček povedala, da ponoči ni otrok zbujala, da bi jih previla. Če je prava velikost, plenička ne bo puščala, je še enkrat poudarila. Pri nakupu dajte prednost sestavi pleničke, preverite certifikate, poglejte, ali jih lahko alergiki uporabljajo, ali so dermatološko testirane, ali se za njih ne poseka veliko dreves. Pleničke Bambo Nature so iz mehke celuloze, niso plastične, ne vsebujejo klora, barvil, konzervansov in dišal. Dobro je vse prebrati pred nakupom, ne sme biti cena tista, ki prevlada za nakup.  Pleničke Bambo Nature vsebujejo tudi indikator - ko je plenička polna, se obarva modro in takrat je čas za menjavo, takrat so namreč kanalčki polni. Plenička mora dihati, kar tudi mora biti označeno na plenički. Če je veliko barv na plenički, koža ne more dihati, saj je obložena s plastiko. Opozorila je, da pleničk ne smemo odlagati med biološke odpadke. Hlačke Bambo Nature pridejo prav med odvajanjem, ker so kot spodnje perilo, otroci so lahko samostojnejši in si jih potegnejo sami dol (pri Bambo Nature imajo na voljo pleničke št. 4. in 5). Predstavila je tudi kozmetko Bambo Nature, povsem vegansko. Razvili so tudi novo sončno linijo, za katero imajo zelo dobre povratne informacije. Pleničke so na voljo v trgovinah Baby Center, Pikapolonica, Tuš drogerijah, na Petrolu, v trgovinah Hofer (akcijsko) in online.

Dodatne vsebine za udeleženke dogodka Okrogli trebuščki

Ekipa Okroglih trebuščkov je pripravila tudi tudi več kot dve uri dodatnih vsebin, ki si jih lahko v miru ogledajo po dogodku. Posnetek, ki je nastal v sodelovanju s Philips Avent, traja eno uro. Govori o dojenju, hranjenju po steklenički, tudi kombinaciji obojega s strani strokovnjakinje, vključena pa so tudi pričevanja mamic. Zelo poučne nasvete in informacije je podala tudi babica Klavdija Slapar.

 

Partnerji dogodka Okrogli trebuščki


Vrhunsko spletno mreženje za nosečnice Okrogli trebuščki so podprlio partnerji: BTC City, Peg Perego, Mercator, Bambo Nature, Biobanka, Favn, Inštitut Ataleya, Lomas, Loreal, NLB, HiPP, Pedosana, Abena, Arspharmae, Avent, Bambee, BBio.si, Bepanthen, Belife (kambucha), Chicatela, DM, Dekoidea.si, Eterica, Frida, GLS, IBBA - Rolly, Lelosi, Kotanyi, Kookidi, Male umetnine, Makra, Medis, Medgen, Pozdravljen svet, Premakni se, Prolat, Vivalis, Vitavera, Zollipops. Medijska sponzorja sta Hitradio Center in Ringaraja.net. Partnerji so poskrbeli tudi za posebno presenečenje, ki ga bodo prejele na dom vse udeleženke, ki so poravnale  kotizacijo in se udeležile dogodka.

 

''Verjamem, da boste zmogle, ker ženske zmoremo vse,'' je bila zaključna misel voditeljice Ane Obal. Če ste zamudili avgustovsko online druženje Okrogli trebuščki, nam lahko prisluhnete na novem, ki ga organiziramo 24. novembra 2022.

Avtor: N. K.