Uporabne vsebine

Brezskrbno dojenje s HIPP-om

Brezskrbno dojenje s HIPP-om

Za dojenčka ni nič bolj hranljivo, zdravo in naravno, kot je materino mleko. Dojenje običajno poteka gladko, za mamo in otroka pa je to prijeten čas, ki ga preživita skupaj. Včasih pa kljub temu pride do nepredvidenih težav. Običajno je potrebnega malo potrpljenja, pomoči in spodbude domačih, pa se težave z dojenjem hitro rešijo.

Kako izboljšati nastajanje mleka

V osnovi nastajanje mleka sledi sistemu ponudbe in povpraševanja. Če je mamica mnenja, da nima dovolj mleka, se to da izboljšati s pogostejšim hranjenjem. Koristi tudi čim bolj intenziven stik kože na kožo in privijanje dojenčka tesno k sebi, saj to v dojkah spodbuja nastajanje prolaktina, hormona, ki spodbuja tvorbo mleka. Da bi nastalo več mleka, otroku ob vsakem hranjenju ponudite obe dojki, na koncu pa še enkrat prvo. Lahko pa otroka hranite ali si mleko izčrpavate tudi med rednimi obroki, kajti več mleka se izčrpa iz dojk, več ga nastane. K boljšemu nastajanju mleka prispeva tudi pitje velikih količin tekočine (npr. HiPP Mama Instant zeliščni čaj za dojenje).

Med nosečnostjo vaš otrok vse potrebno dobi prek popkovine, zato je zdrava in uravnotežena prehrana v tem obdobju še posebej pomembna. Pa tudi po koncu nosečnosti, ko se je vaš srček že rodil, je zelo pomembno, da zavestno skrbite za zdravo prehrano. Če ste vi sami zadostno preskrbljeni s hranili, bo z vašim mlekom optimalno poskrbljeno tudi za otroka, ne da bi vaše telo moralo črpati iz življenjsko pomembnih zalog.

Materino mleko je pravi čudež narave. Vsebuje dragocena hranila, na primer lahko prebavljive beljakovine in dragocene večkrat nenasičene maščobne kisline, ki podpirajo razvoj možganskih in živčnih celic ter vida. Materino mleko vsebuje tudi probiotične mlečnokislinske kulture. To so koristne mlečnokislinske bakterije, ki se naselijo v otrokovem prebavnem traktu. Prebiotične prehranske vlaknine, ki jih tudi najdemo v materinem mleku, zagotavljajo zdravo črevesno floro in optimalen imunski sistem v prvih mesecih otrokovega življenja. Dojenje je hkrati tudi najboljša zaščita pred alergijami. In to še ni vse! Vsakič, ko otroka dojite, mu daste občutek udobja in bližine. Vzemite si čas za to neponovljivo izkušnjo in uživajte v bližini svojega otroka. Dokler dojite, je vaš dojenček deležen prav posebne zaščite, kajti materino mleko vsebuje veliko dragocenih snovi, ki so bistvenega pomena za zdrav razvoj otroka.

Kaj pa, kadar dojenje ne gre

Dojenje je ob rojstvu otroka nekaj najbolj naravnega na svetu, a zgodi se, da mati kljub vsemu, žal, ne more dojiti. Lahko se zgodi, da se je otrok rodil prezgodaj in zato ne zna sesati, se je rodil s carskim rezom, pa dojenje ni steklo, mati ne more dojiti zaradi zdravstvenih ali nešteto drugih razlogov. Takrat je pomembno, da izbere najboljšo alternativo dojenju. To je adaptirana mlečna formula, ki mora biti materinemu mleku čim bolj podobna. Mlečna formula mora biti iz surovin ekološkega izvora, saj so dojenčki na pesticide zelo občutljivi, vsebovati mora omega-3 maščobne kisline, ki so za dojenčka esencialne, vsebovati mora dovolj železa in vitaminov, vsebnost beljakovin pa mora biti prilagojena. Če mati čisto nič ne doji in samo dodaja, potem je za normalen razvoj črevesne mikroflore in krepitev imunskega sistema nujno dojenčku ponuditi mlečno formulo, ki vsebuje tudi probiotike in prebiotike. Dojenček je tisti, ki bo določil, koliko bo pojedel, vi pa ste tisti, ki boste izbrali tisto, kar bo jedel. Naj bo vaša izbira najboljša za vašega otroka.

Vse o izdelkih HIPP najdete na spletni strani HIPP Slovenija

 

Drage nosečke,

Vabimo vas tudi, da se pridružite naši številni HiPP BabyClub družini.

Člani kluba lahko koristijo posebne ugodnosti:

-  novičke o razvoju otroka za nosečnice in starše

-  paketek z darilcem za novorojenčka in malčka

-  fotonatečaj z bogatimi nagradami

-  brezplačne pobarvanke za otroke

-  ugodnosti pri naših spletnih partnerjih (med njimi je tudi Minicity Ljubljana).