Uporabne vsebine

Dojenje prve dni po porodu

Iskrene čestitke, postali ste mama! Želimo vam nepozabne prve minute, dneve, tedne, mesece ... z novim članom družine. Vaša prva vez bo dojenje in seveda bodo prva dva, tri dni vaše dojke polne mleka, česar do sedaj niste poznali. Sčasoma se bosta ponudba in povpraševanje uravnala, vaš dojenček pa bo vzpostavil ritem hranjenja.

 

Kolostrum

 

Povsem normalno je, da prve dni po porodu čutite naval mleka v dojkah. Dragoceno mleko, kolostrum je pravzaprav mleko, ki nastane v prvih 24 urah po rojstvu otroka, je idealna popotnica za njegov razvoj in rast. V njem se skriva zakladnica zaščitnih snovi, vitaminov, mineralov, aminokislin ... S pomočjo kolostruma vzpostavi na naraven način zaščito pred raznimi okužbami, stimulira prebavila k izločitvi prvega blata, jetra in trebušno slinavko k proizvajanju sokov. Če je le mogoče, če ni kakšnih zdravstvenih indikacij, otročka čimvečkrat v prvih dneh pristavite k prsim. Naj vam razkrijemo, da vam bo v veliko pomoč mrzel tuš, ki pripomore k zmanjšanju pretoka mleka, nasprotno topel povečuje dotok mleka.

 

Preprečite mastitis

 

Ja, lahko se vam bo pripetilo, da bo naval mleka v prvih dneh ogromen, spremljala pa ga bo bolečina v dojkah. Dojenčku ponudite, da sesa vaše mleko čim večkrat, tako boste tudi preprečili, da pride do mastitisa, vnetja dojk. Nič ne bo narobe, če ga boste pristavili k dojkam tudi osemkrat ali večkrat dnevo. Če imate težave, prosite za pomoč medicinsko osebje. Za nasvet se lahko obrnete tudi na svetovalke za dojenje. Tudi časovne omejitve, koliko časa se mora dojiti dojenček, ni. Nekateri se dojijo 15-20 minut, drugi dlje, nekateri celo na dojkah zaspijo. Prisluhnite svojemu otročku, ga pozorno opazujte, kaj želi, in spremljajte njegovo povpraševanje po mleku.

 

Pravilno pristavljanje

 

Pri pravilnem pristavljanje mora dojenček z usti zaobjeti področje okrog bradavice; uho, rama in bok morajo biti v isti liniji; biti mora tesno pri dojki; brada pa mora biti potisnjena na dojko, kajti le tako bo dobil zadostno količino mleka, dojke se bodo popolnoma izpraznile in ne bo prišlo do poškodb bradavice. V prvih dneh po porodu je priporočljivejše dojenje v ležečem položaju. Pristavljajte ga na obe dojki. Sčasoma bo v eni dojki več mleka in bo pri enem podoju praznil le eno dojko, po potrebi pa ga boste pristavili na drugo. Takrat je dobro, da si zapomnite, na kateri dojki se je hranil nazadnje.

 

Nega dojk

 

Izjemno pomembna je nega dojk, ne samo v prvih dneh, ampak nenehno v obdobju dojenja, da ne pride do kakšnih vnetij ali okužb. Ker bodo izpostavljene sesanju, bodo občutljivejše, zato bodite nežni pri njihovem umivanju s toplo vodo. Takrat uporabljajte le mehko krpico. Pomembno je, da jih nato popolnoma posušite, lahko jih pustite tudi nekaj časa na zraku. Prsne bradavice negujte in zaščitite z Abena balzamom za bradavičke. Je iz 100-odstotnega lanolina, ki vlaži izsušeno in poškodovano kožo bradavičk. Med nedrček in dojko položite vpojno blazinico, ki bo preprečila madeže mleka na majici, obenem pa vam bo nudila mehko zaščito. Pred dojenjem vam ni treba sprati ali obrisati balzama. Mamica in dojenček ga lahko celo uporabljata za nego ustnic ali suhe kože na drugih predelih telesa.  

 

Prvi dnevi po porodu bodo za vas naporni, v vaše življenje bo prišlo veliko novih sprememb, ogromno bo neprespanih noči, zato ponujeno pomoč s strani partnerja, mame, tešče ali prijateljice sprejmite brez slabe vesti. Ko bo dojenček spal čez dan, se ulezite tudi vi, umazano perilo in posoda bodo počakali. Poskrbite zase in za dojenčka. In nenehno imejte v mislih, da ste najboljša mama za svojega otročka.

 

Kaj so še nepogrešljive stvari mame v prvih dneh po rojstvu dojenčka, izveste na povezavi. V juniju ne spreglejte super popusta na vse izdelke!

Avtor: N. K.