Uporabne vsebine

Dotik - prvi govor, ki ga razume dojenček

Medtem ko vsi govorijo o novodobnih tehnologijah, se mi vračamo k prvotnemu dotiku, ki je pomemben za naša življenja. Prvi dotik, s katerim vzpostavimo komunikacijo z otrokom, ima neprecenljivo vrednost. In ta dotik mora ostati skozi vsa obdobja odraščanja. Zakaj?

 

Dotik je iskren, je jezik, ki ga razumemo prav vsi

 

Dotika ne more nadomestiti igrača, pa če je še kako inovativna. Dotika ne more nadomestiti SMS sporočilo, pa če je še tako izpolnjeno s prijaznimi emotikoni. Dotika, ki ga podarimo novorjenčku že prvi dan, ko ugleda luč, ne more zamenjati nobeno novodobno čudo. Dotik je tisto, kar potrebujemo za življenje. Dotik je iskren, je jezik, ki ga razumemo prav vsi. Dotiki so nepogrešljivi za dobro jutro, dober dan in lahko noč. 

 

Dojenček potrebuje nežen dotik, nežen kot cvet

 

Dotik je mnogo več, kot si lahko predstavljamo. Dotik je pravzaprav način komunikacije, s katerim sporočamo ljubezen. Že nosečnica, ki se boža po trebuščku, na takšen način sporoča bitjecu, ki raste pod njenim srcem, da ga ima rada. Prvi objem v porodni sobi, prvi dotik mame in novorojenčka je neprecenljive vrednosti, ki se razvije v najmočnejšo vez. Tako kot dojenček za svojo zdravo rast in razvoj potrebuje hrano, skrbno nego in spanje, potrebuje tudi nežen dotik, nežen kot cvet. Z Becutan oljem lahko mama, oče ali druga njemu blizu oseba boža in neguje otročka s prvimi takšnimi dotiki. Olje vsebuje pH vrednost in je popolnoma prilagojeno občutljivi otroški koži, jo ščiti pred izsuševanjem in jo naredi mehko ter svilnato. Za duševno zdravje je več kot ključno, da je otrok deležen božanja, objemov, poljubov in cartanja. Generacije in generacije staršev zaupajo blagovni znamki Becutan, ki se ponaša z najvišjo kakovostjo od leta 1978, saj so kozmetične izdelke za nego in zaščito otroške kože zasnovali v sodelovanju s pediatri in dermatologi. Prav vsi so klinično in dermatološko preizkušeni, iz izbranih sestavin, pripravljeni po edinstvenih receptih, varnih za uporabo od prvega dneva po rojstvu. S kozmetičnimi izdelki Becutan spregovorijo dotiki srca.  

 

''Nič ni tako zdravilno, kot je človeški dotik.''

 

Z leti se še bolj zavemo, kako pomemben je dotik. V vezi da ključno potrditev, da smo z nekom povezani, srečni, veseli, zadovoljni, da naše srce bije za to osebo. Dotik botruje občutkom varnosti in pripadnosti. Vodi tudi k sprostitvi hormona sreče, ki nam da potrditev, da smo ljubljeni in da ljubimo. Stopnja stresa se znižuje, obenem tudi krvni pritisk, zato smo umirjeni. Ob dotiku drage osebe nam je ob težki preizkušnji, bolečini ali bolezni veliko lažje premagovati izzive. Bobby Fischer je dejal: ''Nič ni tako zdravilno, kot je človeški dotik.''

 

Dotik rodi zaupanje in spoštovanje

 

Prav tako v formalnih situacijah dotik umili oz. razmagneti naelektreno vzdušje. Stisk roke, trepljanje po hrbtu, poljub na obraz ali objem o srečanju izgovorijo številne nenapisane in neizrečene besede. S takšnim dotikom se začne odnos, ki temelji na zaupanju in spoštovanju. S takšnim dotikom dovolimo osebi, da nam je blizu, postopoma iz dneva v dan pa tudi utrdimo iskrice prijateljstva.

Avtor: N. K.