Uporabne vsebine

Folna kislina

Za žensko, ki načrtuje nosečnost, nosečnico in doječo mamo je zelo pomembno, da uživa uravnoteženo prehrano. V teh obdobjih se povečajo potrebe po določenih hranilih. Ena izmed pomembnih snovi je tudi folna kislina, vitamin skupine B, ki pripomore k preprečitvi nastanka napak nevralne cevi, iz katere se razvijeta otrokov centralni in periferni živčni sistem.   

 

Zakaj je pomembno jemanje folne kisline?

 

Če razmišljate o zanositvi, je priporočljivo, da začnete z jemanjem folne kisline, vitamina skupine B, in nadaljajujete z uživanjem med nosečnostjo in dojenjem. Strokovnjaki so ugotovili, da se zadosten vnos folne kisline vpliva na normalen razvoj ploda, njegovih možganov, lobanje in hrbtenjače.

 

Kaj se zgodi, če ne zaužijte zadostne količine folne kisline med nosečnostjo?

 

Pomanjkanje folne kisline lahko vodi v slabokrvnost, vnetje jezika, drisko, arterosklerozo in trombozo, pojavijo pa se lahko tudi depresija, nespečnost, pozabljivost in razdražljivost. Če pred zanositvijo in med nosečnostjo ženska ne zaužije zadostne količine folne kisline, lahko to povzroči motnje v razvoju otroka, povečata pa se tveganji tudi za prezgodnji porod in nizko porodno težo.

 

Koliko folne kisline je priporočljivo?

 

Priporočljivo je, da na dan od časa tik pred zanositvijo in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti jemljete 400-600 mikrogramov folne kisline in tako zmanjšate tveganje za nastanek napak nevralne cevi. Povečana potreba po folni kislini se pojavi tudi med dojenjem.  

 

V katerih živilih se nahaja folna kislina?

 

Folna kislina, ki spada v skupino folatov, je prisotna v temni zelenjavi, pomarančah, solati, jetrih, mesu, jajcih, stročnicah, živilih iz polnozrnate moke, krompirju, mleku, mlečnih izdelkih, nekaterih vrstah sira in kvasu. Med obdelavo in pripravo pa se veliko folatov uniči, ker so občutljivi na povišane temperature, svetlobo, oksidacijo in so topni v vodi.

 

Zakaj izbrati Novalac prenatalne kapsule?

 

Da bi imela folna kislina učinek, se mora v telesu pretvoriti v aktivno obliko. Novalac prenatalne kapsule vsebujejo aktivno folno kislino Quatrefolic®, ki jo telo lahko izkoristi v celoti. V eni sami kapsuli združuje ključne hranilne snovi, ki jih potrebujete pri načrtovanju nosečnosti, med nosečnostjo in dojenjem. Več informacij najdete TUKAJ, kjer lahko dobite tudi nasvet ginekologinje.

Avtor: N. K.

Photo by Alesia Kozik from Pexels