Uporabne vsebine

Kako izbrati ustrezno dudo za dojenčka

Dojenčki imajo naravno potrebo po sesanju, ki presega zgolj hranjenje. Uporaba dude je ena od možnosti za zadovoljevanje te potrebe, hkrati pa lahko pomaga tudi pri umirjanju dojenčka. Ključno je, da izberemo ustrezno dudo, ki bo zadostila potrebam in razvoju našega malčka. 

Material in kakovost

Pri izbiri dude je ključnega pomena material, iz katerega je izdelana. Večina dud je izdelana iz silikona ali lateksa. Silikonske dude so odporne na različne temperature in so enostavne za čiščenje. Dude iz lateksa so mehkejše in bolj naravne, vendar se hitreje obrabijo. Pomembno je izbrati kakovostno dudo, ki ne vsebuje škodljivih snovi, kot so ftalati, barvila in BPA. 

Oblika dude

Dude so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Nekateri dojenčki hitreje sprejmejo anatomsko dudo, ki posnema obliko materine bradavice, medtem ko drugi hitreje pristanejo na simetrično dudo. Vendar pa ne moremo dopustiti dojenčku, da bo izbral pravo dudo, kajne? :) Poskrbeti moramo, da pri izbiri upoštevamo vse prednosti, ki jih dude omogočajo, vendar moramo biti pri tem pozorni, da preprečimo morebitne nezaželene posledice uporabe dude – motnje dihanja, težave pri požiranju, nepravilnosti v razvoju ustne votline. Biofunkcionalna duda Curaprox je oblikovana anatomsko, zaradi česar na naraven način spodbuja pravilen razvoj neba in čeljusti, s tem pa preprečuje nepravilno izraščanje zob. 

Velikost in starost

Dude so na voljo v različnih velikostih, ki so prilagojene starosti dojenčka. Izberite dudo, ki je primerna za starost vašega malčka, saj premajhna ali prevelika duda lahko povzroči težave pri sesanju in vpliva na razvoj ustne votline.

Sledite smernicam in bodite pozorni na odzive vašega dojenčka, da boste lahko izbrali najbolj primerno dudo. Biofunkcionalne dude Curaprox s plosko konico in stranskima krilcema spodbujajo pravilen razvoj neba in čeljusti, zato ne bo prav nič narobe, če postane dojenčkova stalna sopotnica.