Uporabne vsebine

Kako negovati nežno dojenčkovo kožo?

Dojenčkova koža se razlikuje od odrasle, je občutljivejša in tanjša, zato ji morate posvetti posebno pozornost nege. Dovzetna je za vse zunanje vplive, še posebej takoj po rojstvu, zato ni priporočljivo, da se za nego dojenčka poslužujete kozmetike, namenjene odraslim. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili.

Ne pretiravajte s prepogostim kopanjem.  

Vsakodnevno kopanje ni nujno, dojenčka lahko tudi umijete in obrišete s tetra krpico in mlačno vodo. Kopanje je priporočljivo po tem, ko je popek popolnoma zaceljen. Upoštevajte, da mora biti voda segreta na 37 stopinj Celzija. 

Izberite kozmetiko, ki je namenjena negi otroške kože.

Nikakor za nego dojenčkove kože ne uporabljajte svojega gela za prhanje, šampona in kreme za nego, temveč izberite kozmetiko, ki je prijazna do njegove občutljive kože, ne vsebuje parabenov, parfumov in kozervansov. Držite se nasveta, da je manj več – izdelki naj bodo sestavljeni iz malo sestavin naravnega izvora, predvsem pa naj ne bodo odišavljeni. Parfumske mešanice, prav tako pa tudi eterična olja, so lahko izvor marsikatere nevšečnoti. Obrišite ga popolnoma, predvsem na pregibih in ga namažite. 

Redno zamenjajte plenico.

Dojenčka prve tedne previjajte na tri do štiri ure čez dan, ponoči vam ga zaradi tega ni treba zbujati, razen če opazite, da je plenička polna. Prisluhnite mu, če joka in vam sporoča, da je treba zamenjati pleničko.  

Bodite pozorni, če se pojavi plenični izpuščaj.

Če na mestih, ki so pokrita s pleničko, opazite rdeč izpuščaj, vedite, da se je pojavil plenični izpuščaj. Povzroči ga lahko premajhna oz. preveč utesnjena plenička, tako da jo zamenjajte z večjo. Premislite lahko tudi o zmenjavi pleničk oz. izbiri druge blagovne znamke. Vzroki za pojav pleničnega izpuščaja so lahko tudi razni pralni praški, mehčalci, milo ali vlažilni robčki. Poiščite, kaj botruje draženju in mu pomagajte. Redno menjavajte pleničko in poskrbite, da bo koža suha in čista. Večkrat dnevno pustite dojenčka brez pleničke. Uporabljajte koži prijazno kozmetiko, brez dodanih dišav. Če se ob izpuščaju pojavijo še mehurčki, ranice, povišana telesna temperatura, oteklina ali se izpuščaj razširi, se posvetujte z otrokovim izbranim pediatrom. 

Ne zanemarite vročinskega izpuščaja.

Vročinski izpuščaj je pokazatelj, da je vašemu otroku vroče. Slecite mu odvečna oblačila in pustite, da koža zadiha. Preprečite, da bi to vodilo v toplotni udar. Tako kot podnevi ga tudi ponoči oblecite ustrezno temperaturam. Ko se pojavi vročinski izpuščaj, lahko dojenčka večkrat dnevno pustite na brisači pod nadzorom brez oblačil. Ko ga kopate, bodite nežni pri brisanju. Tudi pri tem je zelo pomembno, da uporabljate kozmetiko, ki je primerna za tovrstne težave in namenjena izključno otroški koži.  

Nežna do otrokove kože je kozmetika Nelipot.

Otroška linija Nelipot OTROZHIZH (staroslovensko za otročič) je zasnovana z mislijo na nežno dojenčkovo kožo ter skrbno mamico, ki se zaveda pomembnosti nanašanja kozmetičnih izdelkov z minimalnim učinkom na dojenčkove občutljive kožne oziroma hidrolipidne bariere, katere glavna funkcija je, da kožo ščiti pred zunanjimi vplivi ter ji zagotavlja dovoljšnjo vlago. Pri otroški koži gre za za nezrelo kožo, ki ni pripravljena na kakršnekoli aditive, prav tako pa je imunski sistem dojenčkov pravzaprav neobstoječ. Z vnosom toksinov na kožo tako že v zgodnji starosti vplivamo na veliko dejavnikov njihovega prihodnjega razvoja. 

Sestavljena je iz treh izdelkov, ki celovito poskrbijo za nego vašega dojenčka od rojstva oziroma tretjega meseca starosti dalje. To so 100-odstotno hladno stiskano mandljevo olje, ki poskrbi za nego dojenčkovih pregibnih delov, kjer se koža najraje izsuši; dojenčkova prva krema za obraz in telo, ki je izredno hranilna in vlažilna ter poskrbi, da dojenčkova koža dobro prenaša prve izzive življenja izven maternice ter prvi šampon in kopel za kopanje, ki na naraven način pokrbi za nežno umivanje. Linija je popolnoma naravna, brez alkohola, dodanih dišav ter konzervansov ali mineralnih olj. Je hipoalergena, dermatološko testirana ter primerna za dojenčke od rojstva dalje oziroma tretjega meseca starsoti dalje (Prvi šampon in kopel) po oceni pediatrov.

Prispevek pripravljen v sodelovanju z Nelipot.

Avtor: N. K.

Naslovna fotografija:  Kristina Paukshtite from Pexels 

Fotografija v članku: Nelipot