Uporabne vsebine

Kako se izogniti krčnim žilam v nosečnosti?

Pojav krčnih žil v nosečnosti je zelo pogost, saj je v tem obdobju koncentracija hormonov zelo povišana, povečan je tudi volumen krvi, obenem povečana maternica pritiska na globoke vene v trebuhu (medenici), kar ovira odtok krvi iz ven nog. V prispevku se bomo osredotočili na to, kako lahko preprečite ali vsaj ublažite krčne žile.

Prepoznajte krčne žile

Najprej boste opazili zunanje krčne žile, ki spominjajo na pajkovo mrežo. Takšne so modre in tanke žilice, najdete pa jih v koži.  Zvijugane ali zasukane vene, globlje pod površino kože, so  dobro vidne kot nekakšne izbokline oz. temni trakovi.

Med znake, ki nakazujejo na njih, prištevamo tudi pekoč, občutljiv in srbeč občutek v nogah, prav tako utrujenost.

Krčne žile se najpogosteje pojavijo na zadnji strani meč ali notranji strani nog.

Vzroki za nastanek krčnih žil med nosečnostjo

Krčne žile ima najmanj 20 odstotkov nosečnic, vzrok pa se skriva v spolnima hormonoma: estrogenu in progesteronu, ki vplivata na raztezanje venskih sten in njihovo prepustnost. V nosečnosti pride namreč do povečanih vrednosti, kar dodatno obremeni vene. Hkrati raste tudi maternica in poveča se pritisk na vene na desni strani telesa, k temu pa pripomore tudi povečana količina krvi. Če poenostavimo - krčne žile so odraz zastajanja krvi v venah.

Velika verjetnost je, da boste imeli težave s krčnimi žilami, če so jih imeli tudi drugi družinski člani. Večje tveganje za njihov pojav je tudi ob prekomerni telesni teži, večplodni nosečnosti, nezdravem življenjskem slogu, negibanju in pogosti obremenitvi nog v stoječem položaju.

Pomoč

Po porodu lahko krčne žile, ki jim tudi pravimo varice, izginejo ali se zmanjšajo, vendar težave, ki jih povzročajo ne bodo popolnoma izginile.

Pojav krčnih žil ne smete zanemariti, priporočljiv je obisk pri izbranem osebnem zdravniku, ki vam bo svetoval nadaljnje zdravljenje in preventivne ukrepe. Pravočasno preprečite vensko trombozo, ki je sicer redka med nosečnostjo, ampak lahko vodi k resnim zapletom. Zavedajte se, da je štirikrat pogostejša pri nosečnicah kot ostalih ženskah. ''Nezdravljena venska tromboza je življenjsko ogrožajoča zaradi pljučne embolije. Zdravimo jo z zdravili,  ki preprečujejo povečevanje in širjenje krvnih strdkov. Preprečevanje le-te z zdravili v nosečnosti svetujemo le osebam, ki so že prebolele vensko trombozo, ali tistim, ki imajo prirojeno povečano nagnjenost k strjevanju krvi (trombofilijo),'' pojasnjuje mag. Viktor Videčnik, dr. med., spec. internist angiolog. Kakšna druga vrsta zdravljenja (na primer operativna) pa pride v poštev šele nekaj mesecev po porodu po posvetu z zdravnikom specialistom.

Kako lahko preprečite oz. ublažite krčne žile med nosečnostjo?

Redno se gibajte

Četudi ste noseči, nikar ne opustite gibanja. Prisluhnite svojemu telesu in bodite še vedno aktivni. Če niste velika ljubiteljica športa, se sprehajajte po svežem zraku. Umislite si krajši sprehod ob reki, jezeru, po parku, gozdu ... Kri mora krožiti in to je mogoče le, če se gibate.   

Prehranjujte se uravnoteženo

Skrajni čas je, da se odrečete slabim prehranjevalnim navadam. Nikar ne posegajte po mastni, ocvrti, preveč začinjeni, sladki in slani hrani. Prednost dajte pestri paleti živil, zaužijte dosti vlaknin in si privoščite petkrat dnevno manjše obroke. Med nosečnostjo ne velja, da sedaj jeste za dva, temveč da morate sedaj še bolj kakovostno jesti, saj se potrebe po določenih vitaminih, mineralih in drugih hranilnih snoveh povečajo. Ne pozabite piti zadostne količine tekočine, najbolje vode.

Privzdignite noge, ko ležite

Če je mogoče, poskušajte čim večkrat privzdigniti stopala in noge do nivoja srca ali celo višje. Ko v službi sedite, si pod noge položite pručko ali stol, med ležanjem pa vam je lahko v oporo dodaten vzglavnik. Dobro je, da si dnevno privoščite vsaj pol ure počitka s privzdignjenimi nogami.   

Ne prekrižajte nog med sedenjem

Ja, pravijo, da je damsko, če sedimo s prekrižanimi nogami, ampak vi nikar ne počnite tega.

Ne stojte predolgo

Če že dolgo stojite, si vzemite odmor. Če vas obenem noge bolijo, je skrajni čas, da se usedete in jih malce prvizdignete.

Ne nosite pretesnih oblačil

Med nosečnostjo nosite udobna in zračna oblačila, ki vas ne utesnjujejo. V mislih imejte, da boste v devetih mesecih pridobili nekaj dodatnih kilogramov, da se bo vaše telo oblikovalo drugače, zato naj bodo vaša oblačila elastična ali ohlapna, še posebej v predelu spodnjih okončin.

Prisegajte na udobno obutev

Mogoče zdaj res ni čas za čevlje z visokimi petami. Poskrbite za varen in udoben korak. Prava izbira vam lahko olajša občutek utrujenosti nog in pripomore k preprečitvi nastanka krčnih žil. Pa ne samo to - za udobno ubutev vam bo hvaležna tudi hrbtenica.

Zaščitite se pred škodljivimi sončnimi žarki

Vsi dobro vemo, da se je priporočljivo izogibati škodljivim sončnim žarkom. In če smo vas opomnili, da morate redno hoditi, nikar tega ne počnite ob največji vročini. Me 11. in 16. uro se skrijte v senco, obvezno pa se vedno zaščitite. Uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem, na glavo si poveznite slamnik in se nikar ne sončite. Zagorela polt ni moderna, mislite na svoje zdravje že danes.

Poleti se prhajte z mrzlo vodo

Prisegajte na mrzlo prho, od gležnja proti kolenu lahko s prho spodbudite tudi delovanje krvnega obtoka.

Recite ne vročim kopelim in savni

Kopeli in savne lahko botrujejo k razširitvi ven, zato se jim izogibajte. Seveda pa si lahko sproščujočo kopel umislite za boleče in utrujene noge. V manjšo posodo, čeber ali vedro, si natočite vodo, dodajte kakšno kapljico eteričnega olja in malce v vodi razgibajte svoja stopala. Dovolj bo že 15 minut, da vam bo prijetneje.

Privoščite si masažo nog

Med nosečnostjo boste uživali v masaži nog. To je lahko tudi izvrstna ideja, kako lahko s partnerjem nekaj prostega časa preživita skupaj. Partner bo z masažo od stopal navzgor spodbudil mikrocirkulacijo, delovanje limfe in izločanja odpadnih snovi iz telesa. Vaš noge bodo lahkotne, pozabili boste na utrujenost in bolečino v njih.

Umislite si kompresijske nogavice

Preventivno lahko nosite tudi kompresijske nogavice, ki bodo ublažile občutek utrujenosti in psoskrbele, da se enakomerno porazdeli oz. usmeri prekrvavitev v nogah ob gibanju. S pritiskom od zunaj se stisnejo povrhnje vene, posledično se zmanjša njihov premer in poveča venski pretok. Strokovnjak Viktor Videčnik razlaga: ''Kompresijske nogavice priporočamo že v prvem trimesečju  vsem tistim nosečnicam, kjer so varice v družini, ali so imele varice, ali samo otekanje nog že pred zanositvijo. Nogavice je treba nositi tudi še v obdobju laktacije. S kompresijskim zdravljenjem  preprečujemo poslabšanje obstoječega stanja, nastajanje novih varic, morebitno vnetje povrhnjih ven in  nastop venske tromboze.''

Ni vseeno, kakšne kompresijske nogavice izberete, saj mora biti njihov stisk ravno pravšnji, nikakor vas ne smejo tiščati, po drugi strani pa ne smejo biti preveč ohlapne. Za nasvet pri izbiri se ali posvetujte s svojim zdravnikom, ali poiščite brezplačno pomoč na telefonski številki 080 30 25, ali pišite na elektronski naslov info@vitavera.si. 

Podjetje Vita Vera je na podlagi izkušenj, znanj in potreb uporabnic razvilo kompresijske nogavice Silverline CLIMA®, ki so narejene iz naravnega materiala - bombaža. Z njihovim nošenjem izboljšate prekrvavitev in pospešite regeneracijo nog. Za mlade mamice in nosečnice je pripravilo posebno ugodnost. Poskrbite za lahkoten korak s kompresijskimi nogavicami Silverline CLIMA, ki so vam sedaj na voljo s 40-odstotnim popustom. Ob nakupu dveh, pa vam tretje podarijo. 

Prednosti kompresijskih nogavic

- Kompresijske nogavice Silverline CLIMA se ponašajo z nežnostjo, zračnostjo, nealergenostjo in ob dotiku s kožo vam bo v njih prijetno.

- Postopna kompresija preprečuje zadrževanje vode v tkivu, kar zmanjšuje otekanje in občutek težkih ter utrujenih nog, pospešuje prekrvavitev ter preprečuje nastanek krčnih žil.

- Ob nošenju boste imeli občutek mikro masaže, kar vam bo nudilo še dodatno udobje.

- Primerne so za vse, ne samo nosečnice, in vsak tip kože.

- Uporabljate jih lahko v vseh letnih obdobjih. Vroče ali hladne noge so preteklost, kajti pametne dokolenke s podporo naravnih celuloznih vlaken Cell Solution Clima poskrbijo, da se popolnoma prilagodijo vaši temperaturi telesa. Vlakna se širijo oz. krčijo glede na temperaturo nog, se pravi - prekomerno telesno temperaturo absorbirajo, ko pa telesna temperatura pade, jo ponovno oddajajo. Termoregulacija je z njimi popolnoma zagotovljena.

- Nič več se ne boste obremenjevali z neprijetnimi vonjavami nog. Srebrni ioni jih namreč nevtralizirajo in omogočijo svežino vaših nog ves dan. Zaradi manjšega temperaturnega nihanja vaših stopal, se bodo le-ta manj potila, hkrati pa bo tako tudi zavrt oz. preprečen nastanek razvoja glivic in bakterij.

- Imajo ojačano pletenje na peti,  kar povečuje  življenjsko dobo kompresijskih nogavic.

- Širok rob kompresijskih nogavic preprečuje, da bi vas ob nošenju kjerkoli tiščale.

- Nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da so zasnovane in izdelane v Sloveniji po načelih pravične trgovine. Z izbiro opornih nogavic prisegate na najvišjo kakovost, ki botruje k prijetnemu občutku spočitih nog tudi ob koncu dneva.

Ženske pa se v nosečnosti ne srečujejo le s tegobami, kot so krčne žile. Marsikatera se ''bojuje'' z utrujenimi, bolečimi in težkimi nogami, najpogosteje temu botruje njihovo opravljanje službe ali pa kaj drugega. V poletnih mesecih se soočajo z otečenimi gležnji, veliko njih pripoveduje tudi o zbujanju sredi noči zaradi močnih krčev v mečih. Slaba prekrvavitev in zastajanje vode sta še eni tegobi, ki vas lahko pestita med nosečnostjo.

Da bi v nosečnosti uživali, se veselili prihoda novega družinskega člana in devet mesecev preživeli brez manjših in večjih tegob, vam svetujemo, da dosledno upoštevate zgornje napotke. Želimo vam prečudovito, predvsem pa zdravo, pot, ki vas bo popeljala do najlepšega trenutka, ko boste spoznali drobno bitje, ki ste ga ''zibali'' v okroglem trebuščku.

Avtor: N. K.

Fotografije: