Uporabne vsebine

Kakšne fizične spremembe lahko pričakujete med nosečnostjo?

Nosečnostni test je pokazal plus in čaka vas čudovito obdobje velikega pričakovanja novega družinskega člana. Iskrene čestitke! Prisluhnite svojemu telesu in sprejmite vse spremembe. Kaj vse lahko pričakujete, pa si preberite v intervjuju s Klavdijo Slapar, diplomirano babico, študentko zakonskih in družinskih študij.

 

Katere so prve fizične spremembe, ki jih opazi ženska, ki pod srcem nosi otroka? So te 'krive', da rečemo, da nosečnica izžareva poseben sijaj?

 

Težko je reči, katera bo tista prva sprememba, saj ženske opisujejo zelo različne izkušnje s prvimi znaki nosečnosti. Od tega, da so že od trenutka zanositve enostavno vedele, da so noseče, do tega, da so šele po nekaj dnevnem izostanku menstruacije prvič pomislile, da bi lahko bile noseče. Najpogosteje pa opisujejo ščemenje v prsih, napihnjenost trebuha, pogosto uriniranje, krčenje maternice brez krvavitve oziroma menstruacije in slabost. Za nosečniški sijaj, ki se pri večini pojavi po prvem trimesečju, pa so odgovorni hormoni, ki v času nosečnosti vplivajo tudi na sam izgled nosečnice – po navadi imajo manj težav s kožo, bolj trde nohte ter sijoče lase, ki do poroda ne izpadajo. Seveda pa tudi pri tem ni pravila – nekaterim se lahko ravno v času nosečnosti pojavi težava z nečisto kožo.

 

So vse spremembe prisotne v vseh treh trimesečjih ali kakšni znaki izvenijo in se pojavijo novi?

 

Poznamo nekaj tipičnih znakov za vsako trimesečje. Na začetku je od zgoraj omenjenih pogosto prisotna še utrujenost, saj telo ogromno energije vloži v rast in razvoj novega bitja. V drugem trimesečju pa pogosto ta občutek vsesplošne utrujenosti mine, nosečnica ima lahko naenkrat kar veliko energije. Prav tako naj bi v tem obdobju minila slabost. Pogosto se pojavi tudi pigmentacija kože – temna linija preko trebuščka (linea negra) ter temnejše obarvani madeži na koži. Vse ostale fizične spremembe pa se stopnjujejo – dojke in trebušček rastejo, nosečnici se povečuje tudi volumen krvi, spreminja se položaj organov v telesu, prav tako pride do sprememb v vezivnem in mišičnem tkivu. Bolj kot se bliža porod, pa je opaziti znake, kot so: pogosto uriniranje, povečan apetit, lažje dihanje, saj se maternica malenkost spusti (zaradi spusta otroka v medenico).

 

Kakšne spremembe doživlja maternica med nosečnostjo?

 

Maternica doživi ogromno sprememb. Poleg očitne rasti je tudi bolj preskrbljena s kisikom in hranili oziroma krvjo, stena maternice se sčasoma stanjša, pojavijo se spremembe v vezivih in mišicah, ki maternico držijo na mestu. Proti koncu nosečnosti pa je ena večjih sprememb tudi ta, da se maternica začne pripravljati na porod tako, da se pojavijo krči. Čeprav so včasih lahko neprijetni, so vsekakor dobrodošli, saj maternica na ta način vadi za porod. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti, da se spremembe dogajajo tudi v materničnem vratu, ki sicer ostaja zaprt, ampak se v nekaj tednih po zanositvi zmehča, postane bolj prekrvavljen in zaradi tega tudi bolj občutljiv. Pogosto ženske ravno iz tega razloga zakrvavijo po spolnih odnosih, saj pride do minimalnih krvavitev iz sluznice materničnega vratu. Največje spremembe pa maternični vrat doživi med samim porodom, ko se odpre do fascinantnih 10 cm.

 

Kako se dojke pripravljajo na prihod dojenčka in dojenje?

 

Od same zanositve dalje se dojke v resnici počasi pripravljajo na dojenje. V bistvu se dojke v času nosečnosti šele razvijejo do te mere, da so sposobne proizvajati mleko. Pred porodom bradavice postanejo temnejše, se izbočijo in lahko se celo pojavi že izcejanje prvega mleka – kolostruma – iz prsnih bradavic. Vendar prisotnost tega ni pogoj za uspešno dojenje. Prav tako ni pomembna velikost dojk, kot so včasih predpostavljali. Zdaj vemo, da je pogosto ravno ženskam z manjšimi dojkami dojenje lažje. Bi pa dodala še to – dodatna priprava dojk na dojenje ni potrebna v času nosečnosti. Je pa izjemno pomembno, da se ženska pripravi na dojenje – preko pogovora s svetovalko za dojenje ali pa s pomočjo knjig, predavanj, posnetkov. Po mojih izkušnjah so ženske bolj samozavestne in če pride do težav, tudi prej poiščejo ustrezno podporo ali pomoč, če so se prej že pripravljale na dojenje.

 

Marsikatero žensko je strah, da bo med nosečnostjo pridobila preveč kilogramov. Kaj ji polagate na srce?

 

Mislim, da je ta strah vedno pogostejši zaradi vsesplošnega prepričanja, da mora biti ženska »fit« v vseh obdobjih svojega življenja. Z zdravim načinom življenja seveda ni nič narobe, vendar je to pogosto razlog za stisko v času nosečnosti, kjer pa je normalno, da ženske pridobijo nekaj kilogramov. Spet pa je zelo odvisno od začetnega indeksa telesne mase – če je že na začetku nosečnosti malo višji, se nosečnici tudi svetuje bolj zdrav način življenja (redno gibanje, nepredelana, lokalna prehrana z manj maščob, soli …).

 

Vsekakor pa vsaki svetujem, da se s kilogrami ne obremenjuje preveč. Namreč še vedno velja rek »devet mesecev gor, devet mesecev dol«. Torej tudi po porodu ni čas za skrb o tem, kaj pravi tehtnica, saj ženska (in tudi otrok seveda) takrat potrebuje počitek, podporo in predvsem čas, da telo okreva od nosečnosti in poroda.

 

Lahko rečemo, da nosečnice razvijejo tudi poseben voh?

 

Načeloma se bolj znojijo, poveča se tudi telesna temperatura za nekaj stopinj (od 0,2 do 0,4 stopinj Celzija). Imajo pa nosečnice eno zanimivo lastnost in sicer to, da se jim lahko močno izostri voh. Kar naenkrat jih lahko motijo močne dišave, parfumi, eterična olja, geli za prhanje … To je taka izjemna priprava tudi na rojstvo novorojenčka, saj so tudi oni zelo občutljivi za močne vonjave in se jim ponavadi uprejo z jokom.

 

Kako lahko premagajo številne nosečniške težave in uživajo v tem prečudovitem odobju?

 

Za večino nosečniških tegob obstaja kar nekaj naravnih rešitev. Včasih pa je edino kar lahko nosečnica naredi to, da počaka, da tegobe izzvenijo oziroma da se z njimi do neke mere sprijazni v tistem času, ko še trajajo. Na primer, pri slabosti in bruhanju med nosečnostjo lahko pomaga ingver, manjši obroki hrane z obveznim zajtrkom, pitje zadostne količine vode/tekočine po požirkih ter akupresura. Druga pogosta težava je zaprtost in pojav hemeroidov. Tu ponovno pomembno vlogo igra ustrezna prehrana, pitje zadostne količine vode, primeren položaj med odvajanjem blata, zamenjava zdravil (znano je, da železovi pripravki vplivajo na prebavo) ter odprava vzroka, če je le-ta fizične narave (obisk fizioterapevtke in/ali posvet z babico bi bil v takem primeru odlična stvar). Tretja kar pogosta stvar sploh v teh toplih mesecih je tudi zastajanje vode v telesu in pojav oteklin. V teh primerih je vedno dobro preveriti, če so odsotni znaki, kot so: povišan krvni tlak, glavoboli, bliskanje pred očmi. Če ima nosečnica pridružene tudi te znake, je obisk pri zdravniku nujen. Sicer pa naj bi otekline izginile po počitku z dvignjenimi nogami, masaži in manualni terapiji. Paziti je treba spet na vnos soli s prehrano, da le-ta ni pretiran. Naslednja, žal, vedno pogostejša težava je tudi uhajanje urina – to sicer ni nosečniška tegoba, ampak znak nestabilnosti v telesu in je obisk fizioterapevtke za zdravje medeničnega dna več kot priporočljivo.

 

Priporočate, da nosečnica prisluhne svojemu telesu in ne sledi slepo vsem nasvetom drugih mamic?

 

Seveda! Vendar je to v današnjem svetu kar težko, saj je mogoče dobiti ogromno različnih nasvetov z različnih strani. Pogosto pa so ti nasveti tudi napačni, lahko celo nevarni ali pa nosečnico prestrašijo. Odkar izvajam individualne priprave na porod opažam, da je ena boljših stvari ta, da ima nosečnica na voljo nekoga, ki mu zaupa in ima ustrezno strokovno znanje. Tako so nosečnice bolj pomirjene, se lažje soočajo z vsemi izzivi, ki jim pridejo na proti ter tudi bolj zaupajo sebi, saj se na pripravah aktivno učimo čuječnosti oziroma poslušanja lastnega telesa.

 

Imate kot porodna babica kakšen poseben nasvet za nosečnice, kako naj z odprtimi rokami sprejmejo te spremembe in se jim ne upirajo?

 

Težko je dati splošen nasvet predvsem zato, ker smo si ženske zelo različne. Vedno pa pomaga, če se lahko z nekom odkrito pogovorimo o svojih občutkih, če tudi le-ti niso najbolj družbeno sprejeti. Podpora ljudi okoli ženske je med nosečnostjo ključnega pomena tudi pri soočanju z raznimi tegobami. V nekaterih primerih pa pomaga tudi to, da najdemo vzrok za pojav teh sprememb oziroma da odkrijemo, zakaj tovrstne spremembe ženska težje sprejme. Na primer znano je, da se ženske, ki imajo travmatično izkušnjo iz otroštva oziroma preteklosti (spolna zloraba, nasilje …), težje soočajo s spremembami in da so določene nosečniške tegobe pogostejše. V takem primeru pa je še toliko bolj pomembna podpora bližnjih oseb, ustrezna babiška obravnava, psihoterapija in/ali obisk kliničnega psihologa, psihiatra v določenih situacijah.

 

Na kakšne spremembe oz. znake morajo biti pozorne in nemudoma o tem obvestiti svojega izbranega ginekologa? 

 

Če se pojavi katerikoli od spodnjih znakov in simptomov:

  • povišan krvni tlak nad 140/90,
  • pojav močnega, nenadnega glavobola, bliskanje pred očmi,
  • pojav jamičastih oteklin rok in nog,
  • krvavitev,
  • močan krč, ki ne popusti,
  • če ne čuti več kot 10 gibov na dan,
  • odtekanje plodovnice, sploh pa če je le ta neprijetnega vonja ali obarvana zeleno, roza ...

Avtor: N.K. 

Photo by Lisa Fotios from Pexels