Uporabne vsebine

Kašice za dojenčke

Uvajanje goste hrane je nov mejnik v otrokovem razvoju. Med četrtim in šestim mesecem začne spoznavati nove okuse in delati prve grižljaje. Da bo priprava domačih kašic preprostejša, sta vam lahko v veliko pomoč sekljalnik in palični mešalnik Beko, ki sadje in zelenjavo sekljata oz. zmešata izjemno hitro in enostavno.  

 

Z uvajanjem goste hrane boste začeli postopoma, najprej boste dojenčku ponudili eno živilo, ki ga bo preizkušal od tri do pet dni, vi pa boste spremljali reakcijo. Kašica, pripravljena s pomočjo sekljalnika ali paličnega mešalnika Beko, bo poskrbela, da bo lažje žvečil in pogoltnil.

 

Kašice, pripravljene doma, imajo veliko prednosti. Točno veste, katera živila ste dali v njih. Posegate lahko po sezonskem sadju in zelenjavi, super je, če ga kupujete pri kmetih in točno poznate poreklo ter način pridelave. Sami imate tudi številne možnosti eksperimentiranja in priprave pravih gurmanskih kašic za male jedce.

 

Poskušajte se izogibati soli in sladkorju, lahko pa dodate nekaj kapljic oljčnega olja, ščepec določenih zelišč in začimb za izboljšanje okusa.

 

Potem, ko bo otrok sprejel že nekaj sadja in zelenjave, lahko začnete z uvajanjem mesa, rumenjaka, mlečnih proizvodov ... Sledite prehranjevalnim smernicam, določenim za dojenčka, obenem pa se lahko posvetujete z otrokovim izbranim pediatrom.

 

Seveda lahko kašice shranite in jih vzamete s seboj na sprehod ali izlet. Najbolje bo, da jih date v sterilizirano posodico. V hladilniku jih lahko hranite do dva dne, določene kašice lahko tudi zamrznete.

 

Preprosti recepti za prve kašice

 

  1. Korenčkova kašica

Potrebujete en korenček in eno jedilno žlico adaptiranega ali materinega mleka. Korenček očistite, operite in sesekljate s sekljalnikom. V lonček dajte le toliko vode, da pokrije korenček. Kuhajte tako dolgo, dokler ne postane mehek. Če je potrebno, kašico pripravite s pomočjo paličnega mešalnika, zraven pa lahko dodate materino ali adaptirano mleko.

 

  1. Kašica iz pese in bučke

Potrebujete pol rdeče pese in pol manjše bučke. Rdečo peso olupite, očistite in narežete na manjše koščke ali sesekljajte s sekljalnikom. Bučko operite, olupite in narežite na koščke ali sesekljajte s sekljalnikom. Kuhajte ju v vodi, dokler se ne zmehčata. Če je potrebno, ju še zmešajte s paličnim mešalnikom. Ko se bo otrok privadil na okus, lahko dodate tudi eno kapljico oljčnega olja.

 

  1. Kašica iz krompirja in blitve

Potrebujete en krompir in 20 g blitve. Krompir očistite, olupite in narežite na manjše koščke. Blitvo operite. Krompir kuhajte v vodi. Ko je napol kuhan, dodajte blitvo. Ko je gotovo, precedite in zmešajte s paličnim mešalnikom.

 

  1. Kašica iz jabolka in banane

Zelo priljubljena in preprosto pripravljena je kašica iz jabolka in banane. Jabolko operete, olupite in narežete na koščke. Banano narežete na kolobarje. S paličnim mešalnikom dobite ravno pravšnjo gostoto kašice.

 

  1. Hruškova kašica z ovsenimi kosmiči

Odlična je tudi kašica iz hruške in ovsenih kosmičev. Hruško operite olupite, narežite na koščke in zmešajte s paličnim mešalnikom ali sesekljajte na drobne koščke. Dodajte malo adaptiranega ali materinega mleka in ovsene kosmiče.

 

  1. Mesno-zelenjavna kašica

Potrebujete piščančje prsi brez kosti in kože ter srednje velik korenček. V vodi kuhate piščančje prsi, malo kasneje dodate korenček, ki ste ga očistili in narezali na manjše koščke. Ko je kuhano, ocedite in s pomočjo paličnega mešalnika pripravite okusno mesno-zelenjavno kašico.

 

In če mu sprva kakšen okus kašice ne bo všeč, poskusite znova čez nekaj dni. Vašemu dojenčku želimo dober tek.

 

Palični mešalnik in sekljalnik poiščite v trgovini ali na spletni strani Big Bang.

Avtor: N. K.

Fotografija: Beko