Uporabne vsebine

Lidija Čepe: ''Kvačka je postala moja prijateljica, ki me je spremljala vsepovsod.''

61-letna Lidija Čepe je po poklicu učiteljica razrednega pouka. Svoje delo opravlja z velikim veseljem. Dobro se počuti v družbi z veselimi ljudmi, ki so polni optimizma in pozitivne energije. Pri delu je vztrajna in natančna. Kar ustvari, ji mora biti všeč. Pohvali se lahko z vrednotami, kot so topla širokosrčnost, skrb za druge in pripravljenost pomagati drugim. Kot mamica nedonošenčka je mnogo let izdelovala copatke za nedonošenčke in jih darovala Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Njena ljubezen do kvačkanja je prerasla hobi ... Zdaj bo pogumno stopila tudi na podjetniško pot. Njene izdelke boste kmalu lahko kupili tudi v Minicityju.

Kdaj ste začeli kvačkati? Kdo vas je naučil oz. kako se je v vas prebudila ljubezen do kvačkanja?

 

Navdušenost nad ročnimi deli (pletenje, kvačkanje, izdelovanje lutk) se je pokazala že v osnovni šoli. Zato sem se vpisala na vzgojiteljsko šolo, kjer sem lahko uresničila željo po ustvarjanju. Ta želja me spremlja še naprej v privatnem in poklicnem življenju. V šoli sem mentorica lutkovnega krožka že vsa leta službovanja in svoje znanje prenašam na svoje učence. Razmišljam tudi v tej smeri, da bi v prihodnjem šolskem letu uvedla kvačkalni krožek, kjer bi jih uvajala v kvačkanje. Ljubezen do kvačkanja se je prebudila v meni že zelo zgodaj, še preden sem sedla v šolske klopi.

Za kvačkanje me je navdušila moja mama. Kvačka je postala moja prijateljica, ki me je spremljala vsepovsod, kamorkoli sem šla, pa naj si bo to počitnicah na morju ali pri navadnem klepetu s prijateljico. In še danes je tako.

 

Kakšne izdelke kvačkate in zakaj ste se določili, da delate prav njih? Po čem se odlikujejo, so drugačni od drugih? Komu so namenjeni?

 

Izdelujem kvačkane igrače za otroke in copatke za dojenčke. Za copatke sem se odločila že prvi dan, ko sem kot ponosna mamica nedonošenčka prišla iz porodnišnice. Premišljevala sem, kako in na kakšen način naj se oddolžim osebju intenzivne nege, ki z veliko mero ljubezni in znanja poskrbi za to, da majhni otroci zrastejo v prave korenjake. Začela sem s kvačkanje copatkov za nedonošenčke. Danes izdelujem copatke znamke All starr v velikosti od 0-9 mesecev. Moji izdelki so narejeni ročno in z veliko mero ljubezni. Namenjeni so za mlajše in malo starejše otroke.

 

Ali kvačkate tudi hobotnice za nedonošenčke v porodnišnicah?

 

Hobotnic za porodnišnico ne kvačkam, sem jim pa v preteklosti podarila veliko copatkov.

 

Koliko časa, truda in volje vložite v izdelavo enega izdelka? Kdaj po navadi to počnete? Koliko ur tedensko preživite s kvačko v rokah?

 

V izdelek vložim veliko truda. Časovno je odvisno od velikosti in zahtevnosti izdelka ( koliko ima detajlov) – več kot dve uri. Izdelke delam v prostem času, največkrat po napornem delu v službi, ker mi to predstavlja sprostitev, umiritev. Kvačko vrtim v roki vsaj 20 ur tedensko (odvisno od razpoložljivega časa).

 

Kakšno prejo uporabljate? Katerih vzorcev se poslužujete? Kaj so vse vaši pripomočki?

 

Pri delu uporabljam naravni material, merciriziran bombaž, ki se od navadnega razlikuje po mehkosti, svetlečem sijaju, je prijeten na otip in ne povzroča alergij. Moj pripomoček je v glavnem kvačka. Sem zagovornica naravnih materialov.

Kakšno je povpraševanje po takšnih izdelkih pri nas? Jih starši še posebej cenijo?

 

Pri nas je opaziti povpraševanje posebej po copatkih. Starši jih cenijo, ker so topli in se zavezujejo z vezalkami. To pomeni, da ostanejo na nogicah, da jih otrok ne »zbrca« dol. Za kvačkane živali  pa marsikdo še  ni slišal.

 

Kako je vaše kvačkanje sprejeto s strani sorodnikov, prijateljev, sodelavcev ...?

 

Moji kvačkani izdelki so med sorodniki, prijatelji in sodelavci zelo dobro sprejeti. Vsi so navdušeni nad samo idejo, da sem se lotila kvačkanja živali. Med sodelavci se je kmalu razširila novica o copatkih All star. Copatke naročijo kolegice predvsem takrat, ko postanejo babice ali jih želijo komu podariti za darilo.

 

Ali ste vključeni v kakšno kvačkarsko društvo?

 

Nisem vključena v kvačkarsko društvo.

 

Kje lahko vidimo vaše izdelke? Jih tudi razstavljate?

 

Izdelkov nimam nikjer razstavljenih.

 

Kako vas lahko kdo kontaktira, če želi vašo kvačkano igračko?

 

Kdor me želi kontaktirat, sem dosegljiva na elektronskem naslovu: lidija.cepe@gmail.com.

Kdaj in kako ste ugotovili, da je kvačkanje lahko več kot vaš hobi?

 

Zaradi intenzivnega kvačkanja so se izdelki začeli kopičiti. Sorodniki in sodelavci so me začeli nagovarjati, da je čas, da kvačkanje postane nekaj več kot le hobi. Navdušeni nad mojimi izdelki me pri tem podpirajo in spodbujajo, naj pokažem izdelke širši javnosti, saj so naravnost čudoviti. V meni že mnogo let tli iskrica upanja, da bi svoje izdelke pokazala širši javnosti in s tem bi se mi uresničila dolgoletna želja. Čakala sem na ponujeno priložnost, ki se je pokazala lansko jesen, ko sem svoje učence pripeljala v Minicity.