Uporabne vsebine

Mamin dnevnik: 18 mesecev in 3 tedne

Eva je mamica, ki je začela pisati dnevnik za Okrogle trebuščke med nosečnostjo. Danes je njen sinek Cene star eno leto. In tudi tokrat bomo spremljali, kaj vse že zna, pri čem je najbolj spreten, kaj se najraje igra, s kakšnimi izzivi se pri njegovi vzgoji srečujejo starši ... Brez dlake na jeziku bo spregovorila o materinski vlogi in njenem usklajevanju s študijem ter poklicem. Tedensko bomo brali o njenih družinskih trenutkih, ki bodo polni veselja, a tudi velikih prelomnic. Vljudno vabljeni k branju!

 

Teden sva jaz in Nejc začela zelo utrujena. Za vikend sva bila zelo aktivna zaradi poplav in plazov v Škofji Loki. Jaz sem bila v vse dogajanje vpeta bolj v ozadju, medtem ko je bil Nejc bolj zaposlen. Cene najine odsotnosti ni občutil, ker je ves čas preživel z babico, ki jo ima zelo rad.

 

Hkrati pa smo se pripravljali na 50. rojstni dan mojega tasta Mateja. V sredo smo mu postavili mlaj. In vse skupaj je bilo treba zelo organizacijsko zastaviti, ker ob sredah delam do 17. ure. Zato gre vedno ta dan po Ceneta v vrtec moj oči. Skupaj sta odšla v Pirniče in tam se je veliko igral z Nežo. Zvečer so vsi skupaj prišli pogledati mlaj, a ko je bil utrujen, je zopet odšel z njim. Bili smo zelo glasni, obenem je bilo veliko ljudi in Cene ob takšnem hrupu ne bi mogel zaspati. V družbi neznanih ali znanih oseb je zelo rad, nikogar se ne boji. Ko postane utrujen, pa nastopi čas za počitek, v nasprotnem primeru je zelo razdražljiv in začne jokati. Bil je zelo lep večer. Cene je užival, ker so prišli tudi gasilci s tovornjakom. Videl je ogromno lučk, poslušal je glasbo, kar ga je neizmerno radostilo.

 

V četrtek sva oba ostala doma, ker je imel Cene sistematski pregled. Zamenjali smo pediatrinjo, zato smo se odpravili v nov zdravstveni dom, ki ga do sedaj še nisva poznala. Skupaj smo šli ravno zato, da spoznamo vse novosti. Pediatrinja je povedala, da je Cene zelo gibčen in zgovoren za svojo starost. Bil je malce nejevoljen, ker je bila ura 12.00. Preden smo se pripeljali, je zaspal v avtomobilu in sva ga morala zbuditi. Manjkal mu je njegov glavni počitek. Priporočala mu je dieto, in sicer ne sme več uživati kravjega mleka. Ko smo bili na dopustu 14 dni, ga ni užival in se je stanje njegove kože zelo izboljšalo. Ni bilo sledov atopijskega dermatitisa. V vrtcu pa je te dni jedel skutke in jogurte, zato so se na koži zopet pojavili izpuščaji. Dogovorili smo se, da bo do decembra, ko ima alergološko testiranje, imel dieto, ki pomeni neuživanje kravjega mleka. O tem sem obvestila tudi vrtec, katerega bo obiskoval od 1. septembra dalje. Sedaj se vsi tega strogo držimo. Kupila sem tudi ovčje in kozje izdelke. In posledično je stanje njegove kože zelo boljše. Morda je to samo faza in decembra testi ničesar ne bodo pokazali. Vesela sem, ker nama je pediatrinja prisluhnila in je uvidela, da otroka midva najbolje poznava ter ne pretiravava.

 

V soboto je bilo veliko praznovanje. Udeležili smo se piknika, ki ga je organiziral tast. Povabljeni so bili tudi moji starši, ki so mi veliko pomagali s Cenetom. Midva z Nejcem sva imela veliko zadolžitev, tudi fotografirala sem. S sabo sem vzela njegovo pižamo, odejico in dudo. Nisem vedela, ali bo ostal z nama ali bo zvečer odšel k babici in dedku. No, dejansko smo rajali do poznih večernih ur, zato je prespal pri njima. Nedeljo pa je navdušeno zopet preživel z Nežo. Ko je bil čas za slovo, sta bila oba zelo žalostna. Resnično se zelo lepo igrata skupaj, no, ja, trenutno sta zelo trmasta in ko ima en igračo, jo nujno hoče še drugi.     

Fotografija: Pexels