Uporabne vsebine

Mamin dnevnik: 22. teden

Eva, ki je za Okrogle trebuščke pisala nosečniški dnevnik po tednih, je postala mamica. Prvič! V naročje je dobila sinka. Tedensko bomo še naprej spremljali njene dnevniške zapise. Prepričani smo, da nam bo razkrila veliko zanimivih materinskih doživljajev. Z nami bo delila Cenetov prvi nasmeh, prvi zobek, prve besede ... Pokukali bomo v Evin vsakdanjik in jo spremljali na ''vozičkarskih'' potepanjih, pregledih pri pediatru, ob dojenju, previjanju, kopanju, igri, hranjenju, oblačenju dojenčka ... Dvignili bomo zastor in se pridružili njenemu družinskemu življenju. 

 

Odločila sem se, da odidem k frizerju, ker so mi lasje zelo hitro zrasli. In seveda zato, ker sem si lahko naredila čop, sem jih imela nenehno spete. To pa mi ni bilo všeč, zato sem se postrigla. Odločila sem se za poletno fizuro, res se bolje počutim, če imam krajši paž. Tudi drugi pohvalijo izbiro ... Me prav zanima, kdaj bo nastopil čas, ko si bom želela spet pustiti daljše lase. Verjetno še dolgo dolgo ne ... Seveda me je pri tem spremljal Cene. Pridružila se nama je še prijateljica Urška, ki je medtem ko sem se strigla, pazila nanj. Nič več ne spi toliko, ko se nekaj dogaja okrog njega. Prvič, ko se šla z njim k frizerju, je vse skupaj prespal, zdaj pa je z zanimanjem opazoval, kaj počne frizerka. Ja, tudi jaz se kdaj pa kdaj razvajam. Ja, tudi jaz naredim občasno nekaj zase.

 

V sredo je Cene dopolnil pet mesecev. Obiskala naju je patronažna sestra in pogovorili sva se uvajanju goste hrane. Povedala mi je nekaj informacij, s katerimi sem že seznanjena. Zanimalo pa me je, kaj narediti, če se otroku kakšen košček zaleti. Vem, da se to lahko pripeti zelo hitro. Še posebej na začetku, ko lahko kar pogoltne kakšen košček, ne da bi ga razgrizel. V meni je prisoten strah, da mu ne bom znala pomagati. Svetovala mi je, kako naj ga obrnem, kako naj ga potrepljam oz. kako moram ustrezno reagirati. Pomembno je, da začne kašljati. Ključnih je pet udarcev po hrbtu. Nasloniti ga moram na nogo, z glavo navzdol. Nikoli ne veš, kdaj se lahko kaj takšnega pripeti in biti moraš pripravljen čim prejpomagati brez panike in na pravilen način.

 

Moja prijateljica Petra se avgusta poroči. Z drugimi prijateljicami sem se dogovorila, da ji organiziramo dekliščino. Njena želja je bila, da nekje tudi prespimo in da se odvijajo kakšne aktivnosti. Zato se je 13 deklet v petek popoldne odpravilo na Primorsko. To je bila prva noč, da nisem bila blizu Ceneta. Res je, da ga je teden dni prej ponoči pazila babica, ampak takrat sva bila z Nejcem v sosednji sobi. Tokrat je zanj skrbel očka. Medtem ko sem bila na morju, mi je Nejc pošiljal fotografije in mi sporočal, kako se imata. Pravzaprav sta se imela super, zato je tudi Nejc spoznal, da ni tako strašno čez noč biti brez mamice. Jaz pa sem se tudi imela fantastično, lahko sem se popolnoma sprostila. Najprej smo se dobile pri Petri doma, kjer nas je pričakala odlična pogostitev. Seveda smo ji me že zadale prve naloge. S kombijem smo se nato odpeljale v Koper, kjer so odprli novo plažo. Priredile smo si pravi piknik. Ja, tudi nočno kopanje smo imele. Hahahahaa ... Potem smo se odpravile v Tinjan, na skavtski travnik, kjer smo si postavile šotore. Petra je namreč skavtinja in je to popolnoma obvladala. Zakurile smo ogenj in pekle banane. Vzdušje je bilo super! Ponoči smo spale le nekaj ur in še to sem jaz spala zelo slabo. Nisem tako navdušena nad kampiranjem, ker v trdi temi sem nenehno poslušala, kaj se dogaja zunaj. Zjutraj je za vse nas pripravila zajtrk, nato pa smo se kopale in supale. Domov smo se vrnile šele pozno popoldne. Čudovit dan, brez stresa, nisem nenehno razmišljala, kaj vse moram vzeti s sabo za Ceneta, ali imam s sabo dovolj mleka ... Resnično sem imela čas zase.

 

V nedeljo je imel bratranec birmo, tako smo dan spet preživeli skupaj z mojo družino. Podružili smo se še ob kosilu in klepetali in klepetali ... Moram pa izpostaviti, da je bilo zelo vroče in počasi zaključujemo s takšnimi praznovanji. Načrtujemo mini oddih. Nejc si je vzel dva dneva dopusta, in morje, že prihaaaajaaaamo!  

Fotografija: Pexels