Uporabne vsebine

Mamin dnevnik: 23. teden

Eva, ki je za Okrogle trebuščke pisala nosečniški dnevnik po tednih, je postala mamica. Prvič! V naročje je dobila sinka. Tedensko bomo še naprej spremljali njene dnevniške zapise. Prepričani smo, da nam bo razkrila veliko zanimivih materinskih doživljajev. Z nami bo delila Cenetov prvi nasmeh, prvi zobek, prve besede ... Pokukali bomo v Evin vsakdanjik in jo spremljali na ''vozičkarskih'' potepanjih, pregledih pri pediatru, ob dojenju, previjanju, kopanju, igri, hranjenju, oblačenju dojenčka ... Dvignili bomo zastor in se pridružili njenemu družinskemu življenju. 

 

Prijateljica Ajda je praznovala rojstni dan. Tradicionalno se vsako leto s Saro takrat odpraviva k njej. Letos je bilo prvič, da sva s sabo vzeli še otroka - jaz Ceneta, ona Tajo. Lani ob takem času so že vsi vedeli, da je Sara noseča, moje veselo pričakovanje pa je bilo še skrivnost. In ponavadi smo praznovali zvečer, tokrat pa sva bila s Cenetom pri Ajdi že ob 17. uri in preživela sva zelo zanimivo popoldne. Ob 20. uri pa sva že bila doma, da je sinek lahko pravočasno zaspal.

 

Drugače smo se imeli ta teden super, saj si je Nejc vzel dva dneva dopusta in smo se že v četrtek popoldne odpeljali na morje. Vrnili smo se šele v ponedeljek zvečer. Zelo smo uživali, ker smo imeli vse dni sončno. Bilo je res vroče, tudi morje je bilo zelo toplo, zato se je tudi Cene kopal. Zelo dobro se je privajal na vodo - mislila sem, da mu bo premrzla, ampak njemu se je vsakič znova narisal nasmešek, ko je 'čofotal'. Seveda je tudi tokrat uporabljal Fredov obroč in je plaval z nama.

 

Družinsko smo se zapeljali tudi s čolnom. Na njem sva midva s Cenetom sedela v senci pod tendo. Zapeljali smo se do bližnjega zaliva. Čez dan je Cene veliko 'čofotal', plaval, resnično uživa v vodi. Bila sem pozitivno presenečena, kako mu je bilo vse skupaj všeč. Zagotovo so k temu pripomogli redni obiski plavalnih uric. Zagotovo je to vzrok, da obožuje vodo. Sploh ga ni strah. Med vožnjo s čolnom nazaj pa je vedno utrujeno zaspal na vzglavnikih. Res smo se vedno znova imeli krasno. S sabo sem imela vse, kar potrebujemo. Tudi za pripravo njegove stekleničke z mlekom. Med vožnjo s čolnom resnično ni bilo kakšnih nepričakovanih zapletov, povsem v redu jo je prenesel. Zato takšne pustolovščine še ponovimo ...

Seveda pa moram omeniti, da se je zgodila velika prelomnica. Začela sem z uvajanjem goste hrane pri Cenetu. Njegov prvi gosti obrok je kosilo. Najprej sem mu pripravila bučko, postopoma sem ji dodala še krompir. Naslednjič je poskusil bučko s cvetačo in krompirjem. In tega slednjega ni maral. Predpostavljam, da mu cvetača ni teknila. Ostali pripravljeni obroki so mu bili okusni in je lepo jedel. No, njegov naslednji obrok preizkušanja je bil korenček. Oooo, spomnila sem se - tudi nad kombinacijo riža in bučke je bil navdušen. In, ker sem ugotovila, da bo dober jedec, sem mu ponudila še kašice. Za malico mu sedaj ne dajem več mleka, ampak sadno kašico. Ja, sprva mu bom dajala kupljene, ker tega res zelo malo poje. Ko bo tega večja količina, bom začela tudi sama pripravljati kašice. V teh dneh uvajanja goste hrane sem ugotovila, da pri višjih temperaturah malo manj poje. No, očitno vročinski val ni zelo primeren za uvajanje goste hrane. Hladna kašica mu sicer tekne, ostalo pa niti ne tako. Je pa res, da tudi mi ob vročih dneh nimamo zelo velikega apetita in raje posegamo po lahkotni hrani. Skratka, kosilo je že obrok, ki je nadomestil stekleničko z mlekom. Prav tako dopoldne namesto stekleničke z mlekom malica sadno kašico. Ja, seveda včasih prav vidim, da potrebuje še nekaj požirkov mleka, zato ga seveda dobi. Popoldanska malica je tudi sadno obarvana. Zvečer je že poskusil rižolino in upam, da ga je bolj nasitil kot samo mleko. Ker se zbuja enkrat do dvakrat ponoči, mi je to jed priporočila patronažna sestra. Sedaj upam, da bo ponoči bolj sit in bo spal do jutra. Glede uvajanja goste hrane nisem popolnoma sledila predpisanim smernicam, raje sem ostala na strani zdrave kmečke pameti. Odločila sem se, da mu vsako živilo dam v pokušino. Če ga bo jedel super, če ne, mu bom pač dala stekleničko z mlekom. Ampak trenutno kaže, da bo mali gurman ...

Fotografija: Pexels