Uporabne vsebine

Mamino navdušenje nad kotičkom za malčke v Minicityju

V kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana domuje tudi ''Čistkjut kotiček'', ki je namenjen dojenčkom in malčkom do drugega leta. V njem lahko mali nadobudneži raziskujejo, se igrajo, pri tem pa mamice in očke ne skrbi za njih, ker so v varnem okolju in so jim dostopne igrače, primerne njihovi starosti. Zraven sta tudi previjalnica in dojilnica, sodobno opremljena, da zadovoljita potrebe tako dojenčkov kot tudi mamic.

Minicityjev kotiček za malčke z veseljem in redno obiskujejo mamice z mlajšimi otroki, med njimi je tudi mamica K., ki ima deset mesecev staro hčerko in je še vedno na porodniškem dopustu. Za obstoj kreativnega otroškega mesta v Ljubljani je izvedela pred nekaj leti, ko je dobila priložnost opravljati delo kot animatorka. Na lastni koži je izkusila delo, pristop in vizijo malega mesta in o njem si je ustvarila lep spomin, zato se rada vrača nazaj, sedaj kot obiskovalka. Skupaj s prijateljicami, ki jih je spoznala že med nosečnostjo na dogodku Okrogli trebuščki, ki ga večkrat letno organizira Minicity, se dobijo na kavi prav tukaj. Prav tako se ji kdaj pa kdaj pridružijo še mamice, ki imajo otroke, rojene v istem mesecu istega leta (avgustovčki 2019), kot je njena hčerka. Med njihovimi srečanji je minilo nekaj mesecev, čemur je botrovala epidemija, toda v prihodnje se bodo videvale pogosteje in skupaj preživele z njihovimi dojenčki več ur, saj se v Minicityju počutijo dobrodošle in jim je zelo prijetno.

Varen kotiček

Poleg tega, da ji je všeč skandinavski slog ''Čistkjut kotička'' za malčke, pozdravlja tudi dejstvo, da je ograjen, da je v njem otrok na varnem. Tako lahko hčerko pusti, da se kobaca in raziskuje, sama pa jo le opazuje, medtem ko v miru klepeta s prijateljicami in pije kavo. Deklica vsakič znova zelo uživa. ''V veselje in ponos mi jo je opazovati, saj je vsakič, ko obiščemo Minicity, starejša in vedno najde nekaj novega, s čimer se zamoti. V Minicityju pa na srečo nikoli ne zmanjka stvari, ki jih otrok lahko na novo odkrije oziroma se jih nauči,'' pripoveduje mamica in dodaja, da je trenutno najbolj navdušena nad žogicami in ropotuljicami, največ časa pa prebije prav v ''bazenu za žogice''.

Sodobna previjalnica

Mamica je bila pozitivno presenečena nad sodobnostjo previjalnice, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem moemax, vedno znova pa se posluži brezplačnih pleničk in robčkov Bambo Nature. Ko tako en dva tri previje svojo hčerko, le-ta lahko zadovoljno nadaljuje z igro.

Zasebnost v dojilnici

Sama dojilnice za enkrat še ni uspela ''preizkusiti'', vendar je prepričana, da jo nekoč v prihodnosti bo. Meni, da je ideja o dojilnici super, še posebej za mamice, ki se ob dojenju raje umaknejo nekam na samo. Všeč ji je, da Minicity podpira in spodbuja dojenje.

Prijazno osebje

''Minicity je sicer na prvi pogled najbolj primeren za otroke, ki so že dovolj stari, da obiščejo igralnico. Vendar menim, da so se zaposleni in ustanovitelji zelo potrudili, da bi tudi mlajšim malčkom in dojenčkom kar se da omogočili užitek ob obisku tega malega mesta. Kotiček za malčke je idealen prostor, kjer se dojenček oziroma malček lahko varno igra z vrstniki, medtem ko si starši malo oddahnemo in v miru spijemo pijačo. Še enkrat bi izpostavila prisotnost dojilnice in previjalnice, ki omogočata, da imajo mamice na dosegu roke vse, kar potrebujejo za nego svojega otroka,'' razlaga mamica in poudarja, da so vsi zaposleni, tako receptorka, animatorji. kot tudi delavci v kavarni in ostalo osebje, zelo prijazni, razumevajoči in prijetni. Vsak izmed njih razume, da lahko dojenčki in malčki ''ušpičijo'' kakšno lumparijo, popackajo tla, polijejo kavo ipd. Osebje je vsakič na voljo za pomoč in resnično ji je všeč, da mamic ne obsojajo, če se zgodi nesreča. Zaključuje, da je vzdušje v Minicityju zelo prijetno in da komaj čaka, da ga ponovno obišče skupaj s hčerko.


Avtor: N.K.