Uporabne vsebine

'Moj otrok ima refluks. Ali gre lahko v vrtec?'

S Klavdijo Slapar, diplomirano babico in, IBCLC svetovalko za dojenje, magistro zakonskih in družinskih študij, stažistko zakonske in družinske terapije, iz inštituta Ataleya, smo se pogovarjali, kaj je refluks, kako poteka uvajanje otroka z refluksom v vrtec in kako mu lahko pomaga vzgojitelj. Pripovedovala nam je tudi o njihovi družinski izkušnji.

 

Nekateri menijo, da dojenček oz. malček z refluksom ne more obiskovati vrtca. Drži ali ne drži?

 

Lahko, vendar je dobro, da se predhodno o postopnem uvajanju in prehrani pogovorijo tako s pediatrom, kot tudi dogovorijo z vrtcem o možnostih, ki jih imajo.

 

Kaj pravzaprav je refluks? Kakšni so simptomi?

 

Pri refluksu gre za regurgitacijo želodčne vsebine oziroma za vračanje želodčne vsebine nazaj navzgor po požiralniku do ustne voline ali celo ven iz ustne votline. Simptomi ponavadi vključujejo bruhanje/polivanje, prebavne težave, simptome alergije/intolerance, težave z uvajanjem goste hrane, težave pri dojenju, izzive pri pridobivanju telesne teže ali pa pretiran prirast telesne teže, kiselkast ali smrdeč zadah iz ust, težave z uspavanjem in spanjem ipd.

 

Kako pogost je pri dojenčkih? In pri kateri starosti se pojavi?

 

V zadnjih letih se je pogostost refluksa pri dojenčkih povečala, ker nimajo vsi uradne diagnoze, težko povem točen odstotek otrok. Lahko se pojavi od prvega dne, lahko pa tudi kasneje. Po mojih izkušnjah se prvi znaki pojavijo približno od štirih do šestih tednov po rojstvu, poslabšajo pa se okoli drugega, tretjega meseca.

 

Ga imajo samo dojenčki ali tudi malčki? Se lahko stanje z leti izboljša oz. poslabša?

 

Seveda, lahko ga imajo tako novorojenčki, kot dojenčki in malčki. Ali se bo stanje izboljšalo ali poslabšalo, pa je vse odvisno od tega, ali odkrijemo in odstranimo vzrok (vzroke), ki so povzročili refluks na prvem mestu.

 

Lahko starši kako vplivamo na simptome refluksa in s tem 'olajšamo' otroku po hranjenju, da recimo ne poliva, bruha?

 

Seveda lahko. Pri nekaterih pomagajo klasični antirefluksni ukrepi, pri drugih pa moramo uvesti kombinacijo ukrepov, da oblažimo simptome. Pristop reševanja refluksa pa je odvisen od vzroka. Tako da, dokler nimamo celotnega pogleda na simptomatiko, ki je pri otroku izražena, težko govorimo o splošnih ukrepih, ki bi dejansko pomagali vsem.

 

Morajo biti vzgojitelji v vrtcu obveščeni, da ima otrok refluksu?

 

Dobro je, da so, saj je pri otroku potem treba biti previden pri načinu uspavanja, razumevanju simptomov (nekateri otroci so zelo aktivni, ko se izraža refluks, spet drugi takrat potrebujejo počitek) in načinih, kako otroku pomagati, ko se refluks pojavi.

 

Kako poteka uvajanje v vrtec otroka z refluksom? Drugače kot pri ostalih?

 

Odvisno od simptomatike. Dobro pa je, da se starši skupaj z vzgojiteljem potrudijo, da je uvajanje čim manjši vir stresa.

 

Kaj je najpomembnejše pri uvajanju mlajšega otroka v vrtec?

 

Priprava in postopnost pri uvajanju ter izbira prave osebe, ki bo otroka uvajala.

 

Nekateri dojenčki in mlajši otroci, ki imajo refluks, tudi težje spijo dlje časa neprekinjeno. Kako lahko v vrtcu vzgojitelj pomaga takšnemu otroku?

 

Odvisno je od pripravljenosti vzgojitelja. Nekateri otroke nosijo, drugi jim ponudijo mirne dejavnosti, da se lažje zamotijo, medtem ko drugi spijo. Veliko je možnosti, vse pa je odvisno od sodelovanja med starši in vzgojitelji.

 

Je potrebno pri otroku z refluksom prilagoditi prehrano v vrtcu?

 

Če ima otrok alergijo/intoleranco, potem da.

 

Kako naj se na tovrstno tegobo pri otroku odzove vzgojitelj?

 

Dobro je, da obnovi znanje o ravnanju v primeru bruhanja, sicer pa naj vpraša starše, kaj otroku pomaga. Starši otrok z refluksom so res krasni specialisti, ko gre za reševanje izzivov pri njihovem otroku.

 

Potrebuje otrok z refluksom več pozornosti, nežnosti tudi v vrtcu, ker je bolj razdražljiv in jokav?

 

To sicer potrebujejo vsi otroci, ampak da, refluks je eden od izzivov, ki vpliva na otroka v vseh aspektih njegovega življenja. Ponavadi so utrujeni, nemirni, lahko jih boli, jokajo … Zato potrebujejo sočutne in srčne ljudi okoli sebe, ki razumejo njihovo stanje in stisko.

 

Tudi vi imate izkušnjo ...

 

Po mojih izkušnjah imajo starši pri nas pri reševanju izzivov z refluksom premalo podpore. Ker sva bila s partnertjem pred sedmimi leti tudi sama starša dojenčka z refluksom, sem se med letom počasi izobraževala na tem področju, da lahko danes nudim celostno svetovanje za vse tiste starše, ki so tako utrujeni, obupani in nemočni, kot sva bila midva takrat. Ni res, da je polivanje normalno in da so krči pač nekaj kar dojenčki imajo. Lahko jim pomagamo, da je njihov vsakdan brez bolečin, brez prebavnih težav in brez polivanja. Si predstavljate, kako bi bilo nam, če bi bruhali večkrat dnevno, vsak dan v tednu? Verjetno bi iskali pomoč že po nekaj dneh. Zato srčno upam, da bomo v prihodnje pričeli gledati na izzive dojenčkov skozi naše oči in da bo pomoč za starše in dojenčke dostopna vsem.