Uporabne vsebine

Na potovanje s trebuščkom

Tudi med nosečnostjo lahko razmišljate o letovanju popolnoma brez skrbi. Če ste zdravi in nosečnost poteka brez zapletov, se lahko odpravite na pot do 36. tedna nosečnosti, najbolj idealen čas za to pa je v drugem trimesečju.

 

Kdaj na potovanje?

 

Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje razlagajo, da je potovanje za zdravo nosečnico z enoplodno nosečnostjo pred 36. tednom dokaj varno. Pomembno pa je, da se o potovanju pogovorite s svojim izbranim ginekologom.

 

Kaj je pomembno pri izbiri destinacije?

 

Ko se odločite, da si boste privoščili oddih v nosečnosti, je dobro, da pridobite čim več informacij o izbranem letovišču. Pozanimajte se o higienskih razmerah v državi, v katero potujete. Odvsetujejo se potovanja na malarična področja področja z rumeno mrzlico in izbruhi zike. Preverite, kakšna je zdravniška oskrba v deželi, v katero potujete.

 

Ne zanemarite dejstva, da morate med nosečnostjo spiti zadosti tekočine, zato preverite, ali je tam voda pitna. V nasprotnem primeru uporabljajte ustekleničeno.

 

Pri izbiri hrane bodite prav tako pozorni in uživajte termično obdelano.

 

Kako priti na cilj?

 

Potujete lahko z avtomobilom, vlakom, avtobusom ali letalom. Temu prilagodite oblačila, da vam bo med vožnjo čim bolj udobno.

 

Med vožnjo z avtomobilom bodite pravilno pripeti z varnostnim pasom, na daljši poti pa naredite več postankov. Ne pozabite malicati.

 

Med letom upoštevajte pravila letalske združbe. Da pa bi se takrat izognili ali vsaj ublažili slabost, pred tem ne pojejte prevelikega in premasnega obroka.

 

Katere aktivnosti so primerne?

 

Na dopustu poskušajte čim več počivati in si tudi privoščite zadosti spanca. Seveda se lahko sprehajate in si ogledujete znamenitosti, bodite pozorni le na to, da tega ne počnete po največji vročini. Ne sončite se, raje uživajte v senci. Ostanite aktivni in si privoščite plavanje ter se razgibajte. Strokovnjaki z NIJZ odsvetujejo potapljanje zaradi nevarnosti dekompresijske bolezni pri plodu. Izogibajte se te kontaktnim športom in takšnim, ki povečajo tveganje za padec.

 

Priporočamo oddih

 

Pri turistični agenciji Kompas so za vas skrbno pripravili super ponudbe za oddih. Preglejte, kaj vse vam priporočajo na Mediteranu, slovenski obali in v Istri. Na voljo so številne ugodnosti.

 

Želimo vam prijeten oddih s trebuščkom!

 

Avtor: N. K.

Naslovna fotografija prispevka: Photo by Asad Photo Maldives from Pexels