Uporabne vsebine

Najaktualnejša imena v HiPP BabyClubu

Ime je ponos vsakega človeka. Z njim nas naslavljajo od rojstva, zabeleženo je v vseh dokumentih in je z nami ves čas. O njem odločajo starši. Nekateri dojenčku izberejo ime, preden se rodi, drugi v porodnišnici, ko ga zagledajo. Izbrati ime je posebna čast, a tudi zahtevna naloga. Kakšnega pravzaprav izbrati? Pokukali smo v HiPP BabyClub, da smo videli, katera so trenutno najaktualnejša imena za deklice in dečke.

 

Kako poimenovati otroka?

 

Kako zveni v tujem jeziku?

Pri izbiri imena lahko predvidite, da se bo nekoč otrok izobraževal v tujini ali pa bo celo našel v drugi deželi zaposlitev. Premislite, ali bo drugod po svetu njegovo ime preprosto izgovorljivo.

 

Kakšna je kombinacija imena in priimka?

Ko imate že v ožjem izboru imena za svojega dojenčka, ga izgovorite večkrat na glas v kombinaciji s priimkom. Če je smešna ali neobičajna, dvakrat premislite, ali se boste naposled le odločili zanj.

 

Želite nadaljevati družinsko tradicijo?

Vam je všeč, da bi vaš sin nosil prav takšno ime kot stric in dedek? Generacije in generacije dedujejo enako ime? Potem se držite tradicije. Če pa vam to ne ugaja in menite, da je preveč starinsko, poiščite drugo ime.

 

Obožujete moderna imena?

Všeč so vama moderna, kratka imena. Potem naj se na seznamu za deklico ali dečka najdejo prav takšna. V mislih imejte samo, da bo lahko v vašem naselju ali razredu več otrok z enakim imenom. Če vas to ne moti, ste na dobri poti do končne izbire.

 

Prisegate na originalno ime?

Mogoče pa je vašemu otroku usojeno ime po junaku iz filma, risanke ali pravljice, vendar preudarno razmislite o tem. Bo tako originalno tudi čez nekaj let? Je primerno, da se otrok tako imenuje? Ne bo kasneje izvalo norčevanja? Ne zanemarite dejstva, da se bo tako imenoval tudi v odrasli dobi.

 

Sanjarite o tujem imenu?

Že dolgo vam je všeč neko tuje ime. Super, prepričani smo, da je zelo lepo. Preverite le, kaj pomeni v tujem jeziku in ali se sklada z vašo miselnostjo.

 

Ne glede, katere kriterije boste vključili pri izbiri imena, smo prepričani, da boste izbrali popolnega za svojega otroka.

 

Najaktualnejša imena v HiPP BabyClubu

 

Pokukali smo v HiPP BabyClub in videli, katera imena so trenutno najaktualnejša. Na seznamu so se znašla za deklice: Mia, Zala in Maša, za fantke pa: Luka, Filip in Anej.

Mia

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije živi v Sloveniji 2.350 žensk, ki se imenujejo Mia. Od leta 2011 do leta 2019 so 1.604 deklice poimenovali tako. Wikipedija razlaga, da gre za različico imena Marija.

Zala

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas 4.730 Zal. Od leta 2011 do leta 2019 so 2.089 deklicam izbrali takšno ime. Po Wikipediji je Zala skrajšana oblika imena Rozalija.  

Maša

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije živi 4.877 Maš v Sloveniji. Od leta 2011 do leta 2019 so tako poimenovali 1.326 punčk. Wikipedija izvor imena pripisuje Mariji oz. gre za skrajšano različico ruskega imena.

Luka

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas 13.054 moških oseb z imenom Luka. Od leta 2011 do leta 2019 so 2.720 dečkom izbrali to ime. Po Wikipediji izvor imena Luka najdemo v latinskem jeziku – Lucas, skrajšano iz Lucanus, le-to pa v grškem - Loukas.

Filip

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije živi pri nas 4.375 Filipov. Od leta 2011 do leta 2019 so 2.117 dečkom nadeli ime Filip. Po Wikipediji izhaja iz latinskega imena Phillipus, le-to pa iz grškega Filippos.

Anej

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas 2.150 Anejev. Od leta 2011 do leta 2019 so 862 fantkom izbrali takšno ime. Wikipedija pojasnjuje, da ime izhaja iz latinskega imena Annaeus.

 

Katero ime ste ali še boste izbrali za hčerko ali sina vi? Vabimo vas, da se pridružite nabolj kul HiPP BabyClubu, kjer vas čakajo številne ugodnosti. Včlanite se TUKAJ.

 

Avtor: N. K.

Photo by Georgia Maciel from Pexels