Uporabne vsebine

Naravni izdelki za nego otroške kože

Koža – naš največji organ

 

Ste vedeli, da je koža naš največji organ oz. čutilo, ki varuje vse druge organe? Ščiti nas pred vplivi okolja, regulira temperaturo telesa, zaznava dotik, je sredstvo za sporazumevanje in izmenjavanje snovi z okoljem in še in še bi lahko naštevali.

 

Dojenčkova koža je sestavljena tako kot pri odraslem – iz povrhnjice, usnjice in podkožja, vendar je približno 50 odstotkov tanjša in manj poraščena, povrhnjica in usnjica nista tako povezani, obenem pa ima manj aktivne žleze znojnice in lojnice ter je bolj občutljiva za UV-žarke. Prav zaradi tega vzroka je njegova koža manj odporna in zunanji vplivi (alergeni, mikrobi, dražeče snovi ...) lažje in hitreje prodrejo v vse plasti kože. Dojenček je tudi občutljiv na temperaturne spremembe, saj se krvni obtok kože še razvija in prilagaja le-tem. Struktura kože se razvija približno do šestega leta, šele takrat postane podobna koži odraslih oz. razlika v strukturi in funkciji postopoma izginja, medtem ko se aktivnost lojnic poveča šele v najstniških letih.  

 

Pametna izbira kozmetike za nego otroške kože

 

Redna nega dojenčka je ključna za njegovo zdravje, obenem pa so trenutki posvečeni temu izpolnjeni s čustvi. To je čas, ko občuti, da ga ima nekdo rad in da zanj nekdo skrbi. Ni dovolj, da ga redno umivate oz. kopate in mislite, saj je vedno čist in lepo diši, ker uporabljate raznovrstno kozmetiko. Zelo premišljeno morate izbrati izdelke za nego otroške kože, saj ni vsaka primerna za tako občutljivo kožo, kot jo ima otrok v prvih letih razvoja.

 

Prednost morate dati toaletnim potrebščinam, ki so naravne in vsebujejo koži prijazne sestavine, ki je ne dražijo in ne izovejo alergij. Pri nakupu dobro preglejte, kaj vsebujejo. Izogibati se morate izdelkom, ki vsebujejo parfume, dišave in barvila, ki prav tako lahko povzročijo alergijsko reakcijo.

 

Skrbno zasnovana paleta izdelkov Bambo Nature pa zagotavlja prav vse to. V njihovi ponudbi boste našli vlažilni otroški losjon za telo, pomirjajočo kremo, otroški gel za umivanje telesa in las ter otroško oljno kopel. Vsebujejo certificirane ekološke sestavine in 99-100 odstotkov vseh sestavin je naravnega izvora. Z ekološkima oznakama Asthma Alergy Nordic in Nordic Swan dokazujejo, da njihovi izdelki ne vsebujejo parfumov, dišal in barvil. Izdelki so tako nežni do kože, da jih lahko uporabljajo tudi osebe z občutljivo kožo, kar prikazuje oznaka Dermatološko testirano. Z odločitvijo za takšno kozmetiko, ne samo da priskrbite najboljše za nego otroške kože, veliko prispevate tudi k ohranjanju čistejšega planeta danes in jutri. Njihova kozmetika namreč ustreza vsem strogim okoljskim standardom kar se tiče tako sestavin kot embalaže.

 

Osnovna higienska pravila

 

- Kopanje

 

Prepogosto in predolgo kopanje ni priporočljivo, saj s tem odstranite zaščitni sloj, ki ščiti dojenčkovo kožo pred zunanjimi vplivi. Postala bo občutljivejša, pojavi pa se lahko tudi kakšna alergijska reakcija. Šele, ko bo otrok bolj aktiven ali se bo zaradi visokih zunanjih temperatur bolj potil, je lahko kopanje pogosteje vključeno v večerno rutino. Kar pa ne pomeni, da ne skrbite dnevno za njegovo higieno. Z vlažno tetra krpico ali vlažilnim robčkom ga obrišite in odstranite umazanijo, še posebej se posvetite skritim kotičkom, in sicer pod pazduho, na vratu, pregibih kolen, za ušesi, med prsti na rokah in nogah in spolovilih. Po kopanju oz. ''mokrem'' brisanju otroka ga dobro prebrišite z mehko brisačo, kožo popolnoma posušite in jo navlažite z ustrezno kremo. Nikar ne pozabite, da dojenčka med previjanjem in kopanjem nikoli ne smete pustiti brez nadzora, zato si vse potrebne pripomočke in toaletne potrebščine pripravite na doseg rok, še preden začnete z ritualom nege.

 

- Zaščita pred zunanjimi vplivi

 

Prav tako dojenčka ne izpostavljajte direktno soncu, poskrbite za zaščito z bombažnimi oblačili in klobučkom na glavi. Poleti je namreč večja nevarnost za pojav vročinskih izpuščajev in pleničnega izpuščaja, zato poskrbite, da otrok ne bo preveč oblečen in izpostavljen škodljivim sončnim žarkom. V zimskih mesecih imejte v mislih, da prav tako veter in mraz lahko poškodujeta nežno dojenčkovo kožo, zato ga oblecite primerno vremenskim razmeram. Skrbno negujte kožo, še posebej njegova lica, ki so izpostavljena in lahko takrat reagirajo z rdečino, suhostjo in izsušenostjo.

 

- Previjanje

 

Redno previjanje in skrbno čiščenje naj bo na od tri do štiri ure, ponoči pa ga za previjanje ni treba zbujati.  Pri umivanju intimnih predelov bodite nežni in natančni ter jih umijte s čisto vodo (ko le-ta ni dosegljiva, so vam lahko v pomoč vlažilni čistilni robčki Bambo Nature, ki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora, temveč le naravne in ekološke sestavine, pridobljene iz rastlin). Ko je koža čista, jo dobro obrišite in okrog spolovila in ritke namažite kremo. Nato uporabite čisto pleničko, ki jo s trakovi pritrdite tako, da ga ne bo utesnjevala ali bila preveč ohlapna. Dobrodošel nasvet je, da preden namestite pleničko, lahko pustite, da koža nekaj časa diha. Izkoristite te trenutke za sproščujočo masažo, ki bo blagodejno vpliva na njegovo počutje.   

 

Omogočite najboljše pogoje dojenčku za razvoj kože tako, da jo dobro poznate, da ustrezno reagirate ob morebitnih izpuščajih in vnetjih ter ji priskrbite pravo nego z izbranimi izdelki. Zavedajte se, da prav le-ti vplivajo na njegovo kožo, zato se pri nakupu odločite za takšne, ki je ne dražijo, so naravni, certificirani ter ne vsebujejo parfumov in barvil. Nikakor ne uporabljate kozmetike za odrasle, ampak tisto, ki je še posebej ustvarjena za občutljivo otroško kožo. Naravni izdelki Bambo Nature so skrbno zasnovani na podlagi 40-letnih izkušenj, ki izpolnjujejo in presegajo mednarodne standarde varnosti, kakovosti in trajnosti ter imajo certifikat za varnost vašega otroka in planeta. 

Avtor: N. K.