Uporabne vsebine

Nasveti, kako poskrbeti, da vašemu otroku ne bo prevroče

Temperature so te dni zelo visoke in tako kot je vam vroče, je tudi otrokom. Dojenčki in malčki do 6. leta starosti nimajo zmožnosti takšnega uravnavanja telesne temperature kot odrasli, zato morate poskrbeti, da se ne pregrejejo oz. za ustrezno ohladitev. Ko je sonce najvišje na nebu, je najbolje, da se skrijete v senco. Nikar pa ne pozabite preprečiti dehidracijo z zaužitjem zadosti tekočine, najbolje vode.

 

Poletni potep

 

Če poletje preživljate veliko na morju, vam svetujemo, da se odhodu na plažo izogibate med 11. in 17. uro, ko so temperature zelo visoke. Organizirajte se tako, da otroci zgodaj zjutraj in zvečer ''čofotajo'' v vodi in se igrajo v peskovniku. Preostali čas preživite med igro z najmlajšimi družinskimi člani v senci pred apartmajem, šotorom, prikolico ... Lahko se tudi odpravite na sprehod v gozd ali park. Imejte v mislih, da se poleti tudi igrala zelo segrejejo, zato vedno preverite, preden se otrok spusti po toboganu ali se začne gugati, kako vroča so.

 

Če se odpravljate poletnim avanturam naproti z avtomobilom, vedno preden se usedete vanj, poskrbite za ohladitev s klimatsko napravo. Med vožnjo naj bo temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo do 10 stopinj Celzija, prijetnejšo vožnjo pa omogočijo tudi stranski senčniki.  

 

Nikar ne pozabite na ustrezno zaščito na vaših poletnih potepanjih. Pokrivala s širokimi krajci in lahkotna oblačila iz naravnih materialov bodo prenašanje visokih temperatur naredila zmernejše. Na voziček lahko tudi namestite senčnik. Med igro na prostem in ''vozičkanjem'' izpostavljeno otrokovo kožo dodatno zaščitite tudi s kremo za zaščito pred soncem, z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Izberite takšno kremo, ki ne vsebuje dišav in barvil ter je nežna do otroške občutljive kože.

 

Ohladitev doma

 

Poletni dnevi, preživeti doma, so prav tako lahko zabavni. Poskrbite, da bo vaš dom prijetno ohlajen s klimatsko napravo ali ventilatorjem in skupaj z otrokom ustvarjajte, rišite, pišite, sestavljate sestavljanke, se igrajte družabne igre, zlagajte kocke .... Bodite pozorni, da med notranjo in zunanjo temperaturo ni prevelike razlike. Stanovanje lahko s klimatsko napravo ohladite tudi, ko ste na sprehodu, ni nujno, da je prižgana, medtem ko ste vi doma. Nikoli naj ne bo direktno usmerjena v dojenčka, malčka ali vas, prav tako ne ventilator. Če odkimavate, da nimate novodobnih napravic za ohladitev, je super trik tudi ta: po jutranjem zračenju doma z na stežaj odprtimi okni, jih nato zaprite, spustite rolete ali žaluzije ali zagrnite zavese. 

 

Pred hišo, na terasi, balkonu, dvorišču ... lahko otrokom postavite bazen, manjši ali večji, kjer bodo ure in ure uživali v vodnih vragolijah. Vedno pa naj bo ob tem prisotna ena odrasla oseba, ki bo nadzorovala, kaj počne. Skupaj z bratcem, sestrico, bratrancem, sestrično, prijatelji ... lahko uživa tudi v vodnih igrah, ki bodo prav tako super poskrbele za ohladitev. Vsi naj se oblečejo v kopalke in naj se vodna zabava prične. V bazenu lahko lovijo ribice ali račke, si podajajo balone, napolnjene z vodo. Le komu bo najprej padel balon iz rok? Kdo bo prvi moker? Mogoče si lahko tudi umislite štafeto z vodnimi baloni. Katera skupina bo najhitrejša in katera bolj najbolj spretno prenesla balon od začetka do cilja? Prav tako se lahko otroci škropijo z raznimi vodnimi igračami, prelivajo vodo iz ene kanglice v drugo ali ''umijejo'' svoje najljubše igračke. Kaj pa, če bi naredili vodno pinjato? Tudi ta zagotavlja moker in osvežujoč trenutek. Hihihi ...

 

Zadosten vnos tekočine

 

Vedno na manjši in krajših izletih imejte s sabo zase in otroka stekleničko z vodo. Dehidracija v toplih dneh je še posebej pomembna za naše zdravje. Če je dojenček, star do šest mesecev, izključno dojen, mu ni treba poleg materinega mleka dodajati tekočine. Mogoče boste opazili, da so podoji pogostejši kot sicer. Ko pa začnete z uvajanjem goste hrane, pa je poleg materinega mleka ali mlečne formule, priporočljivo otroku za pitje ponuditi tudi vodo, nesladkan čaj ali naravni sok. Da bodo raje pili vodo, jim lahko v kozarec daste tudi ledene kocke z njim najljubšim sadjem. Vedite, da tudi sadje in zelenjava vsebujejo veliko vode, in sicer od 75 do 95 odstotkov. Na otrokov jedilnik, starosti primerno, umestite lubenico, jagode, kumarice, bučke, paradižnik in zeleno solato. V toplejših dneh odlično teknejo sadni, zelenjavni ali sadno-zelenjavni smutiji in kašice ter sadne kupe.   

 

Ustrezna oblačila

 

Četudi imate dojenčka ali mlajšega otroka, ga v toplih dneh ne oblačite preveč, v želji, da bi ga zaščitili. Čez dan je lahko samo v plenički, kajti vsa ostala oblačila mu bodo med ''raziskovanjem sveta'' pri 30 stopinjah Celzijah in več samo odveč. Če je le možno, ga tudi čim večkrat pustite brez pleničke, da koža diha. Njegovi bodiji, majice s kratkimi rokavi in kratke hlače naj bodo svetlejših barv in iz bombaža.  

 

Prijeten spanec

 

Ker se ponoči temperature ne spustijo preveč nizko in ni prave ohladitve, lahko tudi to botruje k otrokovemu nemirnemu spancu. Omogočite mu udobno in varno okolje, poskrbite za večerno zračenje otroške sobe in ohladitev s klimatsko napravo ali ventilatorjem. Nikar ga ne oblecite pretoplo ali pokrijte s pretoplo odejo, umislite si tanko rjuho iz naravnih materialov.  

 

Prhanje in kopanje

 

Ooo, kako prijetno ohladitev omogočita tudi prha in kopel. Ni nujno, da sta na urniku ob tako visokih temperaturah, ki smo jim priča v poletnih mesecih, le enkrat dnevno. In otrok bo v kopalnici užival, če ga bodo tam pričakale njihove najljubše vodne igračke.

 

Imate še vi kakšen dober nasvet, kako poskrbeti, da otrokom ne bo prevroče v teh dneh? Delite ga z drugimi starši.

 

Fotografija: Bambo Nature

Avtor: N. K.