Uporabne vsebine

Nosečnice na dogodku Okrogli trebuščki dobile zakladnico nasvetov

V četrtek, 28. 10. 2021, se je odvilo zadnje letošnje tradicionalno mreženje Okrogli trebuščki. Nosečnice iz vseh krajev so v udobju svojega doma v živo spremljale predavanja številnih strokovnjakov. Dobile so pravo zakladnico strokovnih nasvetov, kakovostnih informacij in priporočil, nobeno vprašanje ni ostalo neodgovorjeno.

Zadnji letošnji dogodek Okrogli trebuščki je potekal v četrtek, 28. 10. 2021, od 16. do 20. ure. Bodoče mamice iz širne Slovenije so ga lahko spremljale prek aplikacije Zoom. Za prijetno vzdušje v sodobno opremljenem studiu kreativnega otroškega mesta Minicity sta poskrbeli voditeljici Ana Obal in Tina Tavčar, ki sta bili tudi sami pred kratkim ponosni lastnici okroglega trebuščka. Za odlično izpeljano spletno mrežnje so poskrbeli predstavniki različnik strok in podjetij: A1, Abena Helpi, BabyBirdy, Bambo Nature, Emba Mercator (Benquick), Biobanka, HiPP, Favn, Lumpi klub, La Popsi, Leanpaz, Malinca, MCCZ, Medisanus, Loreal (Mixa), NLB, Odori, Peg Perego, Philips, Porodnišnica Postojna, Prvi čudež, Volkswagen, Adria lab, Advamed, Biba Baby, BellyBee, dm, Domišljijski kotoček, Dotica, Fek)s Bedding, Frida, Happy Kids, Kotanyi, Kvako, KiSS pralne plenice, Lekobeba, Lelosi, Lomm, Vivalis, Makra, Medis, Mela, Pikepoke.si, Smarti Book, Snugi, Sončna vila, Sophi&Mark, TP Bow Shop, Venus, woodBROO, ZolliPops. Hvaležni smo tudi medijskima pokroviteljema Ringaraja.net in Hitradio Center.

Uvod je nežno odprla pesem Toneta Pavčka: ''Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in na veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje.'' Spregovorili smo o nosečniških tegobah in kako si pri tem pomagati. Predstavljen je bil odličen izdelek iz podjetja Medisanus – HeadEze, ki daje prijeten, osvežujoč občutek in deluje blagodejno na neprijetne simptome, ki ga povzroča glavobol. Ker se nosečnice pogosto soočajo s pomankanjem železa, jim je lahko v pomoč COFER – prehransko dopolnilo z visoko biološko razpoložljivim železom, folno kislino in vitamini, ki se hitro absorbirajo in dobro presnovijo. In še in še smo izvedeli, tudi, kako popraviti raven inzulina, kaj je pravzaprav konjak in kako pomaga pri čiščenju kože, tudi novorojenčkove.

V svet naravne nege kože bodoče mame in otroka nas je vpeljala predstavnica podjetja Favn Tina Šterk. 35-letne izkušnje s področja izdelovanja naravne kozmetike dopolnjujejo s sodobnimi znanstvenimi dognanji. Osredotočila se je na spremembe, ki se dogajajo v obdobju nosečnosti na koži, ki je zelo nagnjena izsuševanju. Tudi o slavnih strijah, ki so sprva kot brazgotine rdeče, kasneje bele. Zato strokovnjakinja priporoča preventivo, ko le-te še ne nastanejo. Kožo je treba redno vlažiti. O mazilu proti strijam, ki je iz naravnih sestavin in ima certikikat Aromacert Care, smo pisali tudi v prispevku. Vabljeni k branju. Spoznali smo razlike med dojenčkovo in odraslo kožo. Dojenčkova se razvija do šestega leta, in ima ph 7, je bolj dovzetna za zunanje vplive, je petkrat tanjša, zaščitna funkcija je manjša. Zato jo je treba negovati z naravnimi izdelki, dermatološko testiranimi, brez parfumov in barvil.

Kako se pripraviti na prihod novega družinskega člana? Kako le-ta vpliva na finančno stanje družine? Pogled na to tematiko nam je ponudila izkušena finančna svetovalka iz NLB, Tanja Vidmar. Postavila nas je pred dejstvo, da živimo v času hitrih sprememb, ki se jim moramo prilagoditi. Novi izzivi prinesejo tudi nove nepričakovane stroške. In partnerja si začneta deliti stroške, postanejo skupni. Smotrno je določiti, kaj je največji strošek pred in po prihodu otroka. Udeleženke dogodka so bile enotnega mnenja, da so to vrtec, plenice, otroški pripomočki, oprema, hrana v primeru alergij, shranitev matičnih celic, zdravstveni pregledi ... Strokovnjakinja je priporočala, da si naredijo seznam mesečnih, letnih in sezonskih stroškov ter si na podlagi tega naredijo mesečni in letni družinski proračun. To je ključ do urejenih financ. Izvedeli smo, da otroku starši namenijo od 20 do 30 odstotkov družinskega proračuna. Od zibelke pa do zapustitve gnezda stane otrok do 50.000 evrov po statistikah, v kar ni všet nikakršen luksuz. In, ali Slovenci varčujemo? V času korone smo privarčevali, ker smo se odpovedovali počitnicam, izletom ... Finančna svetovalka je predlagala, da varčujemo z manjšimi vložki in začnemo že ob rojstvu otroka, postopoma in dolgoročno. Izpostavila je prednosti delniških vzajemnih skladov.  Odgovorila je na številna vprašanja nosečnic.

V studiu smo gostili predstavnico podjetja Loreal Sandro Porič. Dotaknili smo se atopijskega dermatitisa in nege občutljive otroške kože. Poiskali smo linijo, ki je ustrezna za takšen tip kože. Linija Mixa je pravzaprav skupina farmacevtskih proizvodov, ki so dermatološko preizkušeni, zmanjšujejo pojav neugodnih reakcij na koži, iz sestavin, posebej prilagojenih občutljivi koži. Poudarila je moč hialuronske kisline, ki zmanjšuje občutek zategovanja in intenzivno vlaži občutljivo kožo. Iz Mixa laboratorija so na tržišče poslali celotno družinsko kolekcijo, ki kožo vlaži in ščiti pred suhostjo. 'Okrogli trebuščki' so bili povabljeni, da sledijo objavam na Instagramu, ker v prihodnjih dneh pripravljamo prav posebno nagradno igro za njih.

Kako čist zrak imamo v stanovanju, nam je predstavila doc. Dr. Andreja Kukec, dipl. san. inž., z medicinske fakultete, katera nas je obiskala v imenu podjetja Philips. Ukvarja se s preučevanjem vplivov zunanjega in notranjega zraka na zdravje otrok in drugih populacijskih skupin, kaj so tisti najpomembnejši viri onesnaževanje zraka zunaj in v prostoru ter kako pristopiti, da bi se to breme zmanjšalo. Poudarila je, da je čisti zrak nujno potreben za življenje. Čistost zraka v prostoru je odvisna od veliko dejavnikov, med drugim od velikosti prostora, števila oken, kakšno opremo imamo, ali se v prostorih kadi, kuha, čisti ... Bodočim mamicam je položila na srce, naj redno prezračujejo stanovanje. Predvsem je to treba početi, ko imamo novorojenčka. Prav tako na to ne smemo pozabiti, ko je otrok starejši in se igramo. Po vsaki aktivnosti sledi prezračevanje. Svetuje, da spremljamo podatke o onesnaženosti zraka na Agenciji za varovanje okolja. Odsvetovala je zračenje ob megli, zgodaj zjutraj, temveč je to smotrno početi okrog 11. in 12. ure in popoldne, preden se zakuri v rualnih območjih. V urbanem območju nikar ne zračite ob prometnih konicah. Pozimi zračite od dve do tri minute, tako da na stežaj odprete okno, lahko tudi vrata za dve minuti, če ni nikogar v prostoru. Zelo pomembno vlogo pri ohranjanju čistega zraka v prostoru imajo čistilniki zraka, ki odstranijo nevidne onesnaževalce zraka in alergene v našem domu.

Pomembnost zdravja ustne votline med nosečnostjo nam je predstavila predstavnica podjetja Flegis Katarina Petrović, ki nam je tudi zaupala, da bodoče mamice pod dogodku čaka še dodatno posneta poučna videovsebina z zobozdravnico, v kateri bodo prejele tudi informacije o uporabi dude in vplivu na zobe. Največja težava pri nosečnicah je krvavitev dlesni zaradi hormonskih sprememb. Strokovnjakinja je izrecno poudarila, da se da to preprečiti s popolno ustno higieno – z uporabo zobne ščetke Cuparox in pripomočkov za medzobno čiščenje. Predlagala je uporabo čim mehkejše zobne ščetke, opozorila pa je, da ne smemo pozabiti čisiti tudi rob med zobmi in dlesnijo, kjer se nabirajo zobne obloge in posledično nastane zobni kamen. Izpostavila je tudi, da je slab zadah posledica neočiščenih medzobnih prostorov. Spregovorili smo o pomembnosti čiščenja zob pri otroku, da morajo kontrolo nad tem imeti starši do 10. leta. Odgovorila je na ogromno različnih vprašanj, ki so jih nosečnice postavile v 'chatu'.   

V studiu se je Ani Obal pridružila tudi Dijana Hasičić iz podjetja Biobanka. Pogovarjali sta se o shranitvi matičnih celic. Dobili smo informacijo, da so matične celice, ko so odvzete, stare devet mesec, najbolj vitalne in kakovostne in le-take lahko v prihodnosti zamenjajo stare, poškodovane celice tkiv in organov. Izkoristijo se lahko za zdravljenje že skoraj 100 različnih bolezni. Spoznali smo, da nimajo roka trajanja, sicer se podpiše pogodbo za 20 let, potem pa se podaljša. Uporabijo jih lahko tudi ožji družinski člani ob preverjanju ujemanja, predvsem pa otrok svoje lastne. Zavedati se moramo, da je Slovenija vodilna v zdravljenju z matičnimi celicami. Predstavila nam je, kako poteka odvzem in nas pomirila, da to ne vpliva na sam porod, porodnico ali otročka. Koliko matičnih celic se shrani? To je odvisno od vzorca do vzorca, lahko se uporabijo enkrat, dvakrat, pri razmnoževanju tudi večkrat. Dobili smo še in še koristnih informacij tudi o popkvni krvi in tkivu.

Postati mama je nekaj najlepšega, je pa istočasno tudi svojevrsten izziv. Z ustrezno opremo je vse lažje. Sinonim za kakovost, udobje in varnost otroške opreme že več kot 70 let je Peg Perego. Z nami je bil Marko Novak, oče treh zdaj že odraslih otrok in novopečeni dedek, že 30 let svetovalec pri izbiri otroške opreme. Kaj potrebujejo novopečeni starši od od otroške opreme? Ogromno. Predvsem pa voziček, avtosedež , stolček za hranjenje ... Ne smemo pozabiti, da je tudi lupinica avtosedež, in sicer do 15. meseca otrokove starosti. Vsi pripomočki za varen prevoz otrok so avtosedeži. Priporočal je, da ob določenem obdobju, glede na velikost in starost otroka, avtosedež zamenjamo in temu prilagodimo. Najprej je lupinica, do 15. meseca, potem je sedež skupine I,  (od 9, 10 kg dalje, od 75 cm do 105 cm, do 18 kg, do 3, 4, 5 let), nato sledi avtosedež, ki mu popularno rečemo jahač, čeprav je večinoma z naslonjalom, skupine II, III (od 15 do 36 kg, do 140 cm). Marsikdo se sprašuje, ali lahko bratci, sestrice uporabljajo isti avtosedež. Rok ni predpisan, ampak je priporočljiv. Za uporabo je varen takšen avtosedež, ki ni bil udeležn v prometni nesreči, je dobro ohranjen, nepoškodovan. Reševali smo tudi izzive z namestitvijo treh avtosedežev v avtomobilu. Spoznali smo prednosti Isofix pritrdišča. Strokovnjak je bodočim mamicam priporočal obisk njihovega salona v Trzinu, kjer lahko vso opremo tudi preizkusijo. Voditeljica nas je prijazno spomnila, da bomo dobili po dogodku tudi posnetek, v katerem bomo deležni še več nasvetov o uporabi avtosedežev v avtomobilu Volkswagen. Razblinili smo dilemo, koliko časa je lahko dojenček v lupinici. Eno uro, izjemoma, ko gremo na morje, ko se dlje časa peljemo, z vmesnimi postanki. Po mnenju strokovnjaka je dobro, da se otrok vozi čim dlje v nasprotni smeri vožnje, v avtosedežu, vendar tu lahko nastopita dve težavi – premalo prostora za noge in slabost.

Nosečnice smo razveselili z dejstvom, da bodo po štiriurnih predvanjih po elektronski pošti prejele še videovsebine, v katerih se spregovori o varnosti na poti, o čistem zraku v stanovanju, higieni otroških zob, vzgoji v digitalni dobi, izbiri otroške opreme, zdravi prehrani, sladki prehrani, kozmetiki za male in velike, naravni kozmetiki, neinvazivnem predrojstvenem genetskem testu, dermatitisu, negi kože, odtisu narave, vzgoji, financah in prihodu otroka, izbiri plenic ... Več kot dve uri koristnih nasvetov, zbranih na enem mestu.

Kako enostavno je plačevanje na obroke, nam je razložil Matjaž Omejc iz slovenskega podjetja Leanpay. Predstavil nam je dejstvo, da Slovenci vsak mesec z Leanpayom opravijo tisoče nakupov v več kot 350 različnih trgovinah. Kako? Preprosto, od doma, brez obiska banke, brez bančnega izpiska na spletu na obroke kupijo določeno stvar. Starši lahko kupujejo otroško opremo v več kot 25 trgovinah, namenjenih najmlajšim. Ko v določeni spletni trgovini izberete izdelek, ga daste v košarico. Pri izbiri plačilne metode izberete LeanPay, oddate vlogo v dveh, treh minutah. Odobritev je takojšnja in lahko plačate izbrani izdelek. Ni skritih stroškov. Ni potrebna dodatna aplikacija, le pametni telefon. Določiti morate le, kolikšen limit vam pripada (maksimalno je 5.000 evrov evrov), kupujete pa lahko na 48 mesecev oz. obrokov. Udeleženke dogodka je razveselil s kupončkom v vrednosti 10 evrov, katerega bodo prejele v darilu, ki so ga pripravili partnerji dogodka Okrogli trebuščki.

Hurej, v prihodnjih dneh se nam obeta še ena nagrdana igra podjetja Elementum. Pozorno spremljajte vse kanale Okroglih trebuščkov, saj se boste lahko potegovali za prvi srebrnik za svojega otroka.

Ana Obal in Vrtačnik Špela iz podjetja Emba Mercator sta nam predstavili, da je tudi sladko lahko zdravo. Spregovorili sta o BenQuick Beli kavi s cikorijo, katero lahko pijejo nosečnice, doječe mame in otroci, saj ne vsebuje glutena in kofeina. Pripravi se jo lahko z mlekom ali rastlinskim napitkom. V njej se skriva inulin, ki prispeva k boljšemu delovanju črevesne mikroflore. Vsi dobro poznamo BenQuick Žitno kavo, ki je za razliko od Bele kave s cikorijo iz ječmena. Spoznali smo tudi BenQuick kakav s 30 odstotkov manj sladkorja in večjim odstotkom kakava. V življenju moramo uživati in si tudi kdaj pa kdaj privoščiti sladko pregreho. Sladki grehi z novi okusi (lešnik-čokolda, limona-limeta, čokolada-malina) so odlični za posebne trenutke razvajanja.

V prehrano prvih 1000 dni nas je vpeljala univ. dipl. inž. živ. tehnol. (nutricionistka) Marjana Kopač Farkaš, predstavnica podjetja HiPP. Prehrana je v 80 odstotkih zadolžena za dobro zdravje našega otroka v prihodnosti, vpliv imata seveda tudi genetika mame in očeta ter okolje. Povedala nam je o pomembnosti folne kisline, saj se potrebe po njej med nosčenostjo dvignejo za 50 odstotkov. Težko potrebe po njej zadovoljimo samo z uživanjem prehrane, potrebno je jemati dodatke med načrtovanjem zanositve, nosečnostjo in dojenjem oz. po porodu. Še enkrat poudarjamo, nemogoče je zadovoljiti potrebe po njej le s prehrano – pojesti bi morali recimo 15 kg brokolija. Seveda se folna kislina nahaja tudi v zelenolistnati zelenjavi, špinači, solati, brokoliju, stročnicah, sojinih kalčkih, žitaricah ... Spregovorila je o metafolinu, ki je izkoristljiv takoj, je naraven in stabilen. Najdemo ga v materinem mleku, dodaja pa se tudi v adaptirana mleka na podlagi številni študij, prisoten je tudi v nekaterih dodatkih za nosečnice. Spregovorila je o koristnosti uživanja omega 3 maščobnih kislinah. Odgovorila je na mnoga vprašanja udeleženk, med drugim tudi, ali je polno dojenemu dojenčku treba dati piti vodo ali čaj. Priporočila je, da prisluhnemo otroku, da mu v kurilni sezoni ali če je zelo vroče, le damo piti komarčkov čaj ali vodo. Še enkrat je poudarila pomembnost kakovostne prehrane, da ima le-ta vpliv na tretjo generacijo. Ni pomembna količina, temveč kakovost, pravilna izbira. Svetovala je, da pred zanositvijo tudi partner poskrbi za zdrav način življenja, zmanjša stres, je telesno aktiven in se kakovostno prehranjuje. Odgovorila je na številna zapletena vprašanja, med drugimi tudi, kdaj je čas za uvajanje goste hrane pri dojenčku. Predstavila nam je prve pokazatelje, da je dojenček pripravljen na to. Dobili smo tudi seznam, kaj vse naj bo na začetku na njegovem jedilnku. Nosečnice je povabila k včlanitvi v Baby Club HiPP, ki nosečnicam nudi podporo, prinaša veliko prednosti, dragocene informacije, nasvete za prehrano in nego kože za vsa starostna obdobja in še mnogo več.  

Tilen Dominko iz zavoda Varni internet je v sodelovanju s podjetjem A1 govoril o digitalnih starših, ki so ozaveščeni, ki svojega otroka premišljeno in sistematično vpeljejo v digitalni svet. Poudaril je, da jim morajo starši biti dober vzgled. Priporoča, da do drugega leta otrok ne vključujemo pred zaslonsko tehnologijo. Digitalni svet jim je treba predstaviti postopoma. Najprej naj bodo pred zaslonsko tehnologijo od 15 do 30 minut, pri tem pa naj bo kakovostna izbira glasbe, risank, preprostih igric ... Zabičal nam je, da digtitalna tehnologija ni varuška, saj otroci lahko hitro začnejo ''klikati'', jim to postane zadovoljstvo in drugega ne potrebujejo več, postanejo odvisni od tega, obenem pa siromašijo druge plati življenja. Starši pri jedi, takoj zjutraj, ko smo skupaj z otrokom ... ne smemo gledati na mobilni telefon. Digitalna tehnologija je orodje za delo – tega se moramo zavedati, ne sme preveč zajedati v zasebna življenja. Treba je postaviti meje in potem po uporabi preživeti kakovosten čas z otrokom. Z raznimi aplikacijami lahko zavarujemo otroka pred neprimernimi vsebinami na spletu, določimo časovno obdobje ipd. Paziti moramo, kakšna gesla izberemo za namestitev teh aplikacij, kajti otroci jih lahko zelo hitro ugotovijo. Na spletu je ogromno kakovostne vsebine, ki je tudi primerna za otroke.

Voditeljica Ana je z Nastjo Karmer Pesek, lastnico okroglega trebuščka in ustanoviteljico ter solastnico blagovne znamka Malinca spregovorila o njeni nosečnosti. Trenutno je navdušenka nad marketingom in zdravim življenjem v 35. tednu nosečnosti, ima več energije, se veseli prihoda dojenčka in upa, da bo tako tudi do poroda. V prvem trimesečju so jo pestile jutranje slabosti. Nima lepih spominov na začetek nosečnosti, iskala je rešitve, jedla ranovrstno prehrano, pila ingverjev čaj, jemala razne tablete, šla na akupunkturo ... Na koncu ji je bila v veliko pomoč hipnoza, s katero se je rešila slabosti. Drugi teden jo čaka ponovna hipnoza, s katero se namerava pripraviti na porod. Njena nosečnost je bila načrtovana in še preden se je pokazala slavna črtica na testu, je že po simptomih vedela, da je v veselem pričakovanju. Pričakuje fantka in za to je izvedela že na enem prvih pregledov. Veselo novico je takoj delila s starši in sodelavci. Priznala je, da med nosečnostjo uživa dodatke, kot so folna kislina, B kompleks, omega 3 maščobne kisline, D vitamin, magnezij, zadnje trimesečje pa tudi železo.  Skupaj z Nino Strojnik, diplomirano kineziologinjo, ki je tudi noseča, sta posneli  vadbo za nosečnice po mesecih. Poudarek je na izboljšanju počutja, kondiciji za porod, krepitvi globokih trebušnih mišic, zmanjšanju stresa, depresije, nespečnosti, okrepitvi in sprostitvi mišic medeničnega dna, zmanjšanju in odpravljanju bolečin v križu ... Za udeleženke dogodka je Nastja prijazno pripravila darilni bon za enomesečno brezplačno vadbo.

Urška Čerček je za bodoče mamice pripravila najbolj aktualno temo. Predstavila nam je plenice Bambo Nature, njihovo sestavo in uporabnost. Poudarila je, da so iz materialov brez dodanih barvil in parfumov, ultra vpojne, mehke, zračne in prijazne do okolja. Opozorila nas je, kaj nam je lahko v veliko pomoč pri ugotavljanju, ali je plenička že mokra. To nam kaže indikator vlažnosti, ki je sprva rumene barve. Ko je plenička bolj polna, se obrava modro in takrat je čas, da jo otročku zamenjamo. Ključno je, da ima otrok pleničko ustrezne velikosti. Če se zjutraj zbudi moker, potem je priporočljivo izbrati večjo. Sprva je potrebno zamenjati 10 pleničk dnevno, kasneje manj. Svojega otroka opazujte, pleničko pravilno namestite in pričvrstite, med plenico in nogicami ne sme biti zraka, ne sme ga tiščati, mora pravilno tesniti. Na voljo so pleničke od številke 0, vendar je priporočljivo kupiti številko 2 (primerna od 3 do 6 kg težkega otroka). Plenice št. 1 so primerne pri dvojčkih, otrocih, težkih okrog 2 kg. Na začetku si je dobro narediti zalogo 120 plenic, ampak vedite, da se dobijo povsod v trgovinah, bencinskih črpalkah, na spletu ... So višjega cenovnega razreda pleničke, saj so iz naravnih sestavin, ampak jih vedno dobite v kakšni trgovini po akcijski ceni.   

Majda Vodopivec nas je seznanila z ugodnostmi kluba Lumpi, ki je namenjen nosečnicam, staršem, babicam, dedkom, ki imajo otroke, stare do sedmega leta. V sodelovanju z Zbornico babiške nege so uvedli program babice. Na njih se lahko obrnejo bodoči starši z vprašanjem. Dobijo kakovosten nasvet, pogovri so povsem individualni. Posneli so resničnostni šov Prvič mama (M Soseska), v katerem spremljamo dva para in njuno pripravo na rojstvo otroka. Pripravili so knjižico o razvoju otroka in številne dodatne ugodnosti za člane. Vedno znova postrežejo z dodatno vsebino. Včlanitev v klub je povsem brezplačna, prek aplikacije Moj M, kjer izberete ikono Klub Lumpi in sledite navodilom.  

Na daljavo nas je pozdravila tudi Karmen Meze iz podjetja La Popsi in nam predstavila začetke sodelovanja z Nežo Mlakar. Izvedeli smo, da se je njuna odlična ideja za lapopsike porodila iz potrebe. Ko Neža za svojega malčka ni našla ustrezne hladitve za boleče dlesni ob izraščanju zobk v tujini. Domislili sta se, da bosta zmiksali sadje in ga zamrznili ter tako ohranili, po določenih postopkih, vse vitamine in minerale. Priljubljenim lapopsikam sta dodali tudi sadne bonbone, po katerih sta hrepenela njuna otroka. Tako jim jih lahko ponudita brez slabe vesti. Po rojstvu drugega otroka pa je Karmen spoznala, da tudi njen najmlajši želi bonbone. Iznašli sta takšne, ob katerih se ne more zadušiti. Slednji so liofilizirani prigrizki, narejeni iz treh sestavin – sadja, mleka in tapiokine moke, odličen vir vlaknin. So brez dodanega sladkorja, konzervansov, umetnih ojačevalcev okusa in umetnih barvil. Zaradi posebne strukture se v ustih takoj razstopijo, pripravljeni pa so po posebnem postopku, kot ga poznajo Nasini astronavti, ki s sabo v vesolje vzamejo vitamine. Ob njihovem uživanju se malčki učijo tudi pincetnega prijema. V darilnem paketu bodo udeleženke tudi prejele La Popsi Moon Meltse in se lahko tako tudi same prepričale, kako so odlični.

Dogodek nam je minil hitro, uživali smo v družbi strokovnjakov in danes smo 'okrogli trebuščki' bogatejši za mnoga spoznanja.