Uporabne vsebine

Odlična rešitev ob nočnem močenju postelje

Nekateri otroci imajo težave z nočnim močenjem postelje v kasnejšem obdobju, ko so se že odvadili od plenic. Če se s tem sooča tudi vaš otrok, mu stojte ob strani, ne kregajte, ne kaznujte ga, prav tako ne zahtevajte od njega, da preneha. Bodite potrpežljivi in mu stojte ob strani z učinkovitimi rešitvami. Zaradi tega vas ne sme biti sram, s tem se sooča veliko družin po svetu. Prav je, da o tem spregovorite tudi z otrokovim izbranim zdravnikom.

Po navadi se otroci odvadijo od plenic oz. osvojijo vedenjski vzorec lulanja med drugim in četrtim letom, ampak nekaterim ne uspe ostati suh čez noč v kasnejšem starostnem obdobju. Pri petih oz. šestih letih ne moči postelje 85 odstotkov otrok, medtem ko nekateri to počenjo do desetega ali 12 leta. Včasih je otrok neko obdobje že suh in začne zaradi določenih razlogov spet močiti posteljo, kot navajajo podatki na WebMD.


Vzroki za močenje postelje

Obstajajo različni vzroki za otrokovo močenje postelje, lahko gre za primarne ali sekundarne. Pri primarnih otrok ni uspel ostati suh daljše obdobje, pri sekundarnih pa se je močenje postelje začelo v kasnejšem obdobju, ko je otrok bil recimo vsaj že šest mesecev suh.

Močenje postelje je pri primarnih vzrokih lahko posledica tega, da otrok ne more zadržati urina vso noč, da se ne zbudi, ko je njegov mehur poln, da proizvaja večjo količino urina zvečer in ponoči, ali da nima dobro vzpostavljene dnevne rutine odhodov na stranišče in zadržuje urin, dokler lahko. Med sekundarne vzroke za močenje postelje prištevajo: vnetje mehurja in sečil, diabetes, telesne ali organske nepravilnosti, nevrološke ali čustvene težave.

Pomoč

Priporočljivo je, da močenje postelje ne prikrivate, ker to lahko otroka zaznamuje za vse življenje, zato težavo omenite otrokovemu izbranemu zdravniku. Preveril bo, koliko in kakšno pijačo pije otrok, kako se prehranjuje, kakšen je dnevni vzorec otrokovega odvajanja vode, kako pogosto moči posteljo ponoči, kako spi, kakšne so značajske in vedenjske značilnosti otroka. Nato bo preveril še vse ostale simptome, ki bi bili lahko vzrok za močenje postelje ter se na podlagi ugotovljenega odločil za svetovanje in morebitno zdravljenje.

Da otroku ne bo tako neprijetno, mu lahko predlagate nošenje mehkih, tankih in varnih nočnih hlačk, s katerimi se bo izognil vsem ''nezgodam'' in rjuha bo ostala suha do jutra. Nočne hlačke Bambo Dreamy imajo izjemno vpojno jedro in ne prepuščajo, poskrbijo, da bo otrok brezskrbno zaspal, da mu bo ponoči udobno in da bo ostal samozavesten. So izjemno diskretne, nordijskega dizajna in dajejo videz pravega spodnjega perila, tako da jih otrok lahko nosi tako doma kot tudi, ko prespi drugje. Nočne hlačke so prijazne do kože, ne vsebujejo parfumov, parabenov, losjonov in drugih nevarnih konzervansov, kar zmanjša tveganje za nastanek alergij in pleničnega izpuščaja, izbirate pa lahko v različicah za dečke in deklice, stare od četrtega do 15. leta.

Ključno je, da težav z močenjem postelje ne zanemarite in jih vzamete resno ter dosledno sledite navodilom zdravnika. Še enkrat poudarjamo, da se nanj ne jezite in ste mu v oporo pri usvajanju pravilnega vzorca lulanja.