Uporabne vsebine

Okrogli trebuščki blog: Malček ustvarja z najboljšimi voščenkami

Ooo, naš malček je trenutno v ustvarjalni fazi. Naš dom se je spremenil v galerijo. Njegove mojstrovine krasijo vse stene in police v dnevni in otroški sobi. Riše in riše doma, včasih tudi v senci na klopci ali obisku pri babici. Vedno in povsod mora imeti na dosegu svoje najljubše voščenke.

 

Še nedolgo nazaj ni kazal nekega pretiranega zanimanja za risanje, raje se je igral z avtomobilčki. Toda s pomladjo se je v njem prebudila želja po ustvarjalnosti in kar naenkrat je njegova prva misel zjutraj: ''Mami, risal bom!'' Midva z očkom ponosno opazujeva, ko riše barvite risbe, ki razkrivajo eksplozijo barv. Njegove risbe so doživete, razigrane, skratka prekrasne! Včasih se zapre v sobo in nama z očkom prepove vstop. Takrat veva, da pripravlja posebno presenečenje. In nazadnje je za vsakega narisal pravo umetnino, posuto s številnimi srčki. Kakšna domišljija privre na plan?! Včasih ostanem kar brez besed, kaj vse se skriva v njegovi majhni glavi in je sposoben to preliti na papir.  

 

Ker želim, da ustvarja z najboljšimi voščenkami (ki so njegov najljubši pripomoček), sem se včlanila v HiPP BabyClub. Prejela sva brezplačen vzorček Medenk voščenk, ki so narejene iz čebeljega voska in naravnih pigmentov ter pakirane v lično škatlico, ki jo lahko vzamemo s sabo na piknik ali obisk. In ker smo pri nas odgovorni do okolja, sem vesela, da je ta izdelek brez odpadka, saj se vse reciklira. Zagotovo pa si moram narediti še zalogo, če boš naš umetnik tako nadaljeval. Verjetno se bom že danes odpravila v Interspar in ob nakupu HiPP izdelkov jih lahko dobim brezplačno. Hurej, vse za nasmejan sinov obraz, ki spretno upodablja vse, kar vidi okrog sebe. Navdušen pa je tudi nad pobarvankami mandale, ki sem mu jo brezplačno prensela iz HiPP BabyCluba. No, priznati moram, da so tudi meni všeč in sem si sposodila njegove voščenke ter tudi jaz v želji po sprostitvi pobarvala eno.

 

Pravzaprav skozi risanje še bolje spoznavam sina. Čeprav se morda sliši čudno ... Mislim, da se tako izraža tudi takrat, ko ne ve, kako ubesediti svoja čustva. Pa tudi takrat, ko mi nečesa ne zna povedati oz. opisati. Vedno, prav vedno si vzamem čas, ko mi razlaga, kaj je upodobil. Takrat me ne zmoti niti klicanje iz službe, ampak pozorno opazujem in si poskušam predstavljati, kaj je doživljal ob risanju krogov, objektov, živali, prijateljev, narave ... To je slavnostni trenutek, ko veliki slikar, pojasnjuje svojo zgodbo.

 

Oba z očkom ga spodbujava, saj veva, da tako krepi svoje finomotorične sposobnosti in verjetno bo iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec, leta v leto natačneje risal podrobnosti, lepše pisal, rezal s škarjami, lažje zapenjal gumbe na srajci ... Naš dom je trenutno galerija malih in velikih risb, ki jih lahko vsi občudujemo. Včasih se še sam ustavi ob kakšni in se zastrmi v njo ter ponovno začne pripovedovati, kaj je želel z njo prikazati.

 

In naj vam zaupam, da danes naju čaka skupno ustvarjalno popoldne. Zamislil si je, da bova skupaj ustvarila knjigico (saj veste, da jih tudi naravnost obožuje in brez pravljice se naš dan nikoli ne konča). On bo poskrbel za ilustracije, jaz pa bom morala zapisati pravljico. Napovedal je, da bo v njej nastopal majhen črn kuža, ki bo zelo rad pomagal drugim kužkom. Več pa mi bo zaupal, ko bo prišel iz vrtca in se bo najina risarska delavnica začela. V otroški sobi naju že čakajo voščenke, beli listi, velikosti A5, luknjač in rdeč svilen trak, s katerim bova liste zvezala v knjigo. Predvidevam, da se je tega domislil zato, ker očka kmalu praznuje rojstni dan in mu želi podariti nekaj posebnega ...

 

Avtor: N. K.