Uporabne vsebine

Pomembnost magnezija med nosečnostjo

Med nosečnostjo se potreba po magneziju poveča, zato je pomembno, da zaužijete dovolj živil, ki ga vsebujejo, ali si pomagate z dodatki po predhodnem posvetu z izbranim zdravnikom.

 

Magnezij je ključen pri številnih procesih tudi med nosečnostjo.

 

Magnezij je ključen pri številnih procesih v organizmu, in sicer pri uravnavanju telesne temperature nosečnice in otroka, koncentracije glukoze v krvi, zmanjševanju mišičnih krčev, preprečitvi prezgodnjih popadkov, otrokovi rasti, normalnem delovanju mišične plasti maternice, sintezi beljakovin in nukleinskih kislin, delovanju živčnih in mišičnih celic. Obenem ohranja zdrave kosti in zobe.

 

Koliko magnezija je priporočljivo dnevno?

 

Dnevno naj bi ga ženske, starejše od 19 let in mlajše od 30 let zaužile od 300 mg do 310 mg dnevno, starejše od 30 let pa od 310 mg do 320 mg dnevno. Nosečnice, mlajše od 19 let, potrebujejo 400 mg magnezija dnevno, stare od 19 do 30 let 350 mg dnevno, starejše od 30 let pa 360 mg dnevno. Vnos magnezija je priporočljiv skozi vso nosečniško obdobje, predvsem v zadnjem trimesečju, ko je pomanjkanje magnezija izrazito. V tem obdobju namreč otrok za svojo rast in razvoj potrebuje od 5 do 7 mg magnezija dnevno.

 

Uživajte živila, bogata z magnezijem.

 

Na svoj jedilnik vključite živila, bogata z magnezijem. Posezite po oreščkih, kot so sezam, mandlji, orehi in kikiriki, za kosilo in večerjo si privoščite stročnice, zeleno zelenjavo in krompir. Najdemo ga tudi v mleku, perutninskem mesu, ribi, pomarančah, bananah, rozinah, datljih, avokadu, suhih marelicah, polnozrnatih žitih, mineralni vodi ... Prav tako je mogoče uživati magnezij v obliki dodatkov, o tem se seveda posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Znaki, ki kažejo, da vam primanjkuje magnezija.

 

Znaki, ki nakazujejo, da vam primanjkuje magnezija, so: nespečnost, krči v mišicah, slabost, pomankanje apetita, slaba koncentracija, neenakomeren utrip srca in zastajanje vode v telesu. Dobro je, da se odzovete in svoje slabo počutje omenite zdravniku ter se tako izognete morebitnim posledicam pomanjkanja magnezija, kot so slabša otrokova rast in preeklampsija.

 

Magnezij lahko vnesete tudi s kozmetičnimi izdelki preko kože.

 

Izjemno popularni in praktični so kozmetični izdelki za vnos magnezija preko kože. Izbirate lahko med gelom, losjonom, oljem, maslom, kremo in kopeljo.

Magnezijevo olje se pohvali z visoko vsebnostjo magnezija za vsakodnevno topikalno uporabo.

Magnezijev losjon vam kožo navlaži in poskrbi, da vaše telo dobi dovolj magnezija.

Magnezijevo maslo vašo kožo navlaži in nahrani ter poskrbi, da vstopi v vaše telo velika količina magnezija.

Magnezijeva krema s CBD je močna antioksidantna krema, ki kožo pomirja in jo globoko neguje. Pozitivno deluje tudi na različne težave s kožo.

Magnezijevi kosmiči, ki jih raztopite v kopeli, bodo na vas blagodejno učinkovali z visokotopnim magnezijevim kloridom, ki bo služil za obnovo celic, s čimer boste zmanjšali togost mišic in krče.

 

Vse potrebne informacije o izdelkih dobite na spletni strani Medisanus, lahko jim tudi pošljete sporočilo na info@medisanus.com ali jih pokličete 01/32 00 809. Z veseljem vam priskočijo na pomoč.

Avtor: N.K. 

Photo by Pexels