Uporabne vsebine

Poskrbite za otrokovo varnost in izberite kakovosten avtosedež

Dojenček mora biti že na prvi vožnji z avtomobilom - iz porodnišnice domov - nameščen v avtosedežu in varno pripet z varnostnimi pasovi. Četudi se kasneje malček upira na vse pretege, vztrajajte, da uporablja kakovosten in nepoškodovan avtosedež. Ne samo, da je to zakonsko obvezno, tako je varneje zavarovan ob morebitnem trku.

Uporaba varnostnega sedeža je obvezna.

Zakon o pravilih cestnega prometa narekuje, da mora biti otrok, manjši od 150 cm, med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi.

Ko prevažate dojenčka v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu na sprednjem sovoznikovem sedežu, obvezno deaktivirajte zračno blazino v armaturi. Takšen način vožnje je priporočljiv najmanj do 15. meseca starosti.

Izpostavljamo, da moramo otroka voziti v avtosedežu, četudi gre za krajšo razdaljo, od vrtca ali šole do doma, brez izjem. Če bo po otroka prišel nekdo drug z avtomobilom, vztrajajte pri vožnji v otroškem sedežu in varni pripetosti.

Kakovost je zelo pomembna.

Kot najpomembnejše morate pri izbiri avtosedeža dati prednost kakovosti, in ne temu, kakšne barve in oblike je. Odločajte se na podlagi testov, ki pokažejo, kako varen je določeni model. Načeloma se odsvetujejo rabljeni avtosedeži, saj ne morejo zagotoviti popolne varnosti, če so bili že udeleženi v kakšnem trčenju ali pa so na določenem mestu poškodovani. Pri izbiri takšnih, ki ustrezajo vsem varnostnim standardom, pa vam lahko s strokovnim nasvetom pomagajo izkušeni svetovalci.

Velikost sedeža prilagodite otroku.

Ko enkrat kupite varnostni sedež, to še ne pomeni, da ste zagotovili otroku varnost za vedno. Otrok raste in zato bo z leti potreboval primeren avtosedež. V skupino 0 in 0+ spadajo lupinice oz. jajčke, ki jih v avtomobilu namestite v nasprotno smer vožnje, da sta tako dojenčkova hrbtenica kot tudi vrat čim bolj zaščitena. V naslednjo skupino sedežev spadajo sedeži, primerni za otroke od enega do četrtega leta oz. težke od devet do 18 kg. Obstajata pa še dve skupini avtosedežev, in sicer za otroke, stare od tri do sedem let, težke od 15 kg do 25 kg, ter za otroke, stare od šest do 12 let, težke od 23 do 36 kg.

Kako boste resnično prepričani, da ima otrok ustrezen varnostni sedež? Posedite ga vanj, pri tem pa preverite, ali so njegova ramena višje od lukenj, od koder potekajo varnostni pasovi. Če so višje, potem je čas za nakup novega avtosedeža. Nikar ne odlašajte, saj ob neprimernem otroškem sedežu tvegate možnost poškodb ramen in ključnice.

Avtosedež pravilno uporabljajte.

Ko imate izbran kakovosten otroški sedež, ki ga boste uporabljali v avtomobilu, je naslednji korak naučiti se pravilno namestiti in pripeti otroka v njem. Varnostni pasovi morajo biti povsem ob otrokovem telesu, da ga ob morebitni nesreči zadržijo in preprečijo sunkovito nihanje naprej in nazaj. Če ste nabavili avtosedež s pritrdilnim sistemom Isofix, se pred montažo dobro podučite, da ne naredite napak in da bo vaš otrok med vožnjo vedno varno sedel v njem.

Zanesljiva podpora družinskim izletom in potovanjem

Da bodo vaši otroci potovali čim bolj varno, poskrbi RECARO, ki ponuja otroške sedeže, ki se ponašajo z varnostjo najvišje stopnje. Ravnanje z njimi je preprosto, obenem pa so avtosedeži ergonomski in udobni. Ob nakupu se vam ni treba odreči željam, posežete lahko po najmodernejših dizajnih. Kot premium proizvajalec lupinic, vzvratnih – reboard sedežev ter otroških sedežev za malčke in otroke zagotavlja zanesljivo podporo vaši družini za dolga potovanja in majhne vsakodnevne dogodivščine.

Članek je pripravljen v sodelovanju z RECARO.

Avtor. N.K.