Uporabne vsebine

Prehrana v prvih tisoč dneh

Prehrana ima od zunanjih dejavnikov, kot je kraj bivanja, vreme, prisotnost hišnih ljubljenčkov, sorojencev, gibanje, socialnih interakcij, izpostavljenosti boleznim, mikrobiom… daleč največji vpliv na zdravje nosečnice in otroka. Naš življenjski slog vpliva na naše otroke še njihovim rojstvom. Hkrati je prehrana tudi tista, na katero same najlažje vplivamo oziroma imamo največjo moč, da jo spreminjamo. V nosečnosti si torej privoščimo izbrano, kakovostno, lokalno pridelano in pestro prehrano, saj je to eden najboljših načinov, ki vodi do »zdravega« izražanja genov.

Poleg prehrane imata zelo velik vpliv na izražanje genov tudi telesna aktivnost in stres. Pametno je, da med nosečnostjo ohranjamo zmerno in redno telesno aktivnost in tako ohranjamo moč in gibljivost, nadzorujemo stres in tudi pridobivanje teže. Za lažje spremljanje si lahko pomagate z vašim osebnim grafom pridobivanja telesne teže med nosečnostjo. Že dolgo je mimo prepričanje, da mora nosečnica jesti za dva, saj količina v tem obdobju ni najpomembnejša. Ta se v drugem trimesečju poveča le približno za skledico kosmičev. Veliko bolj kot količina je pomembna kakovost hrane, ki jo vnašamo v svoje telo in nabor hranil, ki ga s tem ponudimo svojemu še nerojenemu dojenčku. Skupaj s svojim partnerjem smo tiste, ki lahko izbiramo in s tem »programiramo« zdravje našega otroka, zato velja poudariti, da se temelji za »prehransko programiranje« začnejo še pred spočetjem.

Oba partnerja tako s prehranskimi odločitvami nosita veliko odgovornost in hkrati veliko priložnost za oblikovanje temeljev zdravja svojega otroka. Za ključne spremembe imamo na voljo okrog 1000 dni. To obdobje vključuje 270 dni nosečnosti, prvo otrokovo leto in drugo otrokovo leto, zato bodimo v tem obdobju pametni prehranski programerji. Otrok od spočetja dalje v maternici raste in se razvija z bliskovito hitrostjo, ki se je do prvega vidnega trebuščka niti ne zavedamo. Do konca prvega trimesečja, ko si za nosečnost končno upamo povedati tudi v službi, je v maternici nastal že pravi mali človeček. Ta premika nogice in rokice, meri približno 7,5 cm in tehta približno 14g. Razvoj otroka, počutje bodoče mamice, preglede v nosečnosti ter druge koristne nasvete lahko spremljate skozi HiPPov nosečniški koledarček.

Prvi ključen prehranski moment se torej dogaja, ko je otrok še v maternici. Veste, da prehrana matere med nosečnostjo ne vpliva le na zdravje otroka, temveč tudi na razvoj okusa? Bolj raznolika materina prehrana pomeni tudi manj izbirčnosti pri otroku ob uvajanju goste hrane. Naslednji prehranski moment in velika priložnost je čas dojenja. Materino mleko je seveda najboljša izbira za dojenčka, če mamica lahko doji, sicer naj izbere čim bolj kakovostno nadomestno mleko. Uravnotežena prehrana med nosečnostjo in po porodu ugodno vpliva na nastajanje in izločanje materinega mleka, kar še dodatno govori o pomembnosti uživanja zdrave hrane v tem obdobju. Naslednji prehranski moment v teh prvih 1000 dneh pa je uvajanje goste hrane. To je za otroka in za starše eno najbolj vznemirljivih obdobij, ki spet prinaša tako nove izzive, kakor tudi nove prehranske priložnosti.

Izkoristite prehranske priložnosti v času nosečnosti in porodniške in tako svojemu otroku podarite najbolj bistveno doto – trdno zdravje! 

Že veste kdaj pride na svet vaš dojenček? Preverite datum tudi s HiPPovim kalkulatorjem poroda

Še nekaj drage nosečnice, HiPP vam želi stati ob strani od samega začetka. Sodelujemo s priznanimi strokovnjaki s področja prehrane, dojenja, babištva, nege in razvoja, ki so pomagali sooblikovati HiPP BabyClub. V HiPP BabyClubu boste našle strokovne novičke po tednih razvoja, naj imena za dojenčke, vzorčke, nagradne fotonatežaje, pobarvanke in popuste naših partnerjev. Vabimo vas, da se pridružite veliki HiPP družini.

Več informacij najdete na POVEZAVI