Uporabne vsebine

Rekordno število udeleženk dogodka Okrogli trebuščki

Nosečnice iz vseh krajev Slovenije so komaj dočakale spletno mreženje Okrogli trebuščki, ki se je odvijal 18. 3. 2021. Štiri ure zanimivih predavanj in delavnic so se udeležile z največjim navdušenjem, saj so jim strokovnjaki z različnih področij odgovorili na številna vprašanja, ki so se jim porajala na poti materinstva.

 

Mreženje Okrogli trebuščki je po navadi potekalo v prostorih kreativnega otroškega mesta Minicityja, tokrat pa se je že drugič odvijal na daljavo prek platforme ZOOM, kar so bodoče mamice pozdravile, saj so se ga lahko udeležile varno in udobno iz naslonjača. Na štirurnih z dejstvi, izkušnjami, preverjenimi informacijami in primeri podkovanih predavanjih in delavnicah so prejele raznovrstne vsebine, ki jim bodo ojalšale spopadanje z vsemi spremembami med nosečnostjo in po porodu ter s skrbjo in nego za otroka.

 

Moderatorka Nina Sešelj je takoj na začetku izpostavila, da je že leta in leta najpopularnejše ime Luka za novorojenega dečka, medtem ko je bilo v letu 2019 najpogostejše ime za novorojeno deklico Zala. Bodoče mamice je pozdravil tudi strokovni podpornik in podpornik Okroglih trebuščkov Aleksander Merlo, doktor medicine, specialist ginekologije in porodništva iz Porodnišnice Postojna. Med drugim smo izvedeli, da je sedaj pri njih epiduralna analgezija brezplačna.

 

Sledilo je zanimivo predavanje strokovnjakinje Urše Čerček, ki je bodoče mamice opozorila, na kaj vse morajo biti pozorne pri izbiri plenic, da bo dojenčkova koža ostala suha. Izpostavila je prednosti pleničk Bambo Nature in opozorila na pravo izbiro velikosti pleničk. Nekatere udeleženke, ki so že mamice, so ji pritrdile, da so res odlične.  

 

Porodna babica Polona Farkaš in strokovnjakinja Karmen Bolta iz podjetja Abena Helpi sta se dotaknili tabu teme. Marsikatera ženska ne želi govoriti na glas o nenadzorovanem uhajanju urina – inkontinenci. Brez zadržkov sta izdali, kaj to pomeni za žensko med nosčenostjo ali po porodu, o ključnosti izvajanja Keglovih vaj, s katerimi se krepijo mišice medeničnega dna. Ob takšnih težavah svetujeta obisk osebna zdravnika in ginekologa. Da pa je vse to lažje premagovati, obstajajo izjemno vpojne predloge, ki nudijo odlično zaščito pred iztekanjem.

 

Udeleženke dogodka so z največjim navdušenjem pisale odgovore v chat, ko je bil na vrsti kviz Lepo je biti mama. Eno izmed vprašanj se je glasilo: ''Kdo določa spol otroka – ženske ali moški?'' Poznate pravilni odgovor?

 

Strokovnjakinja Marjana Kopač Farkaš iz podjetja HiPP je opozorila na velik vpliv prehrane na zdravje nas, naših otrok, otrok naših otrok in še na četrto generacijo. Predavanje Prehrana prvih 1000 dni je vsebovalo informacije, kako pomembno je razmišljati, kdaj, koliko in kaj zaužije ženska v 270 dneh nosečnosti, otrok v prvem in drugem letu. V tem obdobju je prehrana pomembna za zdravje za vedno. Veliko lahko naredimo za našega otroka tudi z dojenjem.

 

Kako pripraviti finance na prihod otroka, je razpravljala strokovnjakinja Tanja Vidmar iz NLB. Bodoče straše je opozorila na izzive, ki jih čakajo, da naj bodo pozorni na nepričakovane stroške. Pozvala jih je, da so finančno odgovorni, da si zabeležijo mesečne in letne izdatke ter naredijo proračun. Zanimiv podatek je, da od 20 do 30 odstotkov družinskega proračuna starši porabijo za otroka od zibelke do zapustitve gnezda.  

 

Ob poslušanje filma specialnega pedagoga Marka Juhanta so bodoče mamice izvedele, kako navezati/nenavezati otroka nase, zakaj so dečki drugačni od deklic ter kako brez solz začeti z vrtcem.  

 

Koža je naš največji organ, zato morate paziti, kaj na našate na njo. Strokovnjakinja Petra Zalokar iz podjetja Medisanus je poudarila, da moramo izbirati naravno kozmetiko za nego bradavic, učvrstitev kože po porodu, proti strijam in za krepitev las. Svetovala je, da vedno pogledamo na embalažo in se izogibamo tistim sestavinam, ki jih težko preberemo.

 

Popkovična kri in tkivo sta bogata z matičnimi celicami, ki lahko v prihodnosti pridejo vašemu otroku prav pri morebitnem zdravljenju že skoraj 100 različnih bolezni. Strokovnjakinja Dijana Hasić iz podjetja Biobanka je spregovorila o shranjevanju matičnih celic, tematiki, ki je vse bolj zanimiva za starše.

 

Ne pozabimo omeniti, da so za vsakega strokovnjaka imele nosečnice še številna dodatna vprašanja, na katera so končno dobile odgovore. Presenetili pa smo jih tudi s številnimi pozivi k nagradnim igram. Veseli smo, da so nas med samim dogodkom označevale na družbenih omrežjih in z nami delile trenutke njegovega spremljanja.

 

Marko Novak, 30 let svetovalec pri izbiri otroške opreme Peg Perego, nam je predstavil prednosti obiska fizične prodajalne in izbire otroške opreme. Skupaj z njim smo izbirali varnostni sedež za otroka, pri čemer nas je opozoril, da mora biti ustrezen otrokovi višini in teži. Poleg tega je poudaril pravilno uporabo varnostnega sedeža v avtomobilu. Izpostavil je, kakšni vozički obstajajo, s kakšnimi lastnostmi se ponašajo. Napomnil pa je tudi, kakšen stolček za hranjenje je najboljša izbira.

 

Strokovnjakinja Varja Vitarovič iz Intim.me je udeleženkam dogodka Okrogli trebuščki približala naravne izdelke za nego kože, kateri ne vsebujejo mikroplastike. Nosečnice so izvedele vse o zeleni negi, kaj pravzaprav to pomeni, zakaj je dobro uporabljati gel z arganovim oljem in ognjičem in kakšne so prednosti negovalnega silicijevega gela s čajevcem. Poudučili smo se, da je povsem varno, če recimo otroku obrišemo roke s tem gelom in jih le-ta potem nese v usta.

 

O tem, da moramo skrbeti za ustno higieno in zdravje med nosečnostjo, je predavala Gordana Čižmek, specialistka zobne in čeljustne ortopedije in otroškega zobozdravstva. Predstavila je, kaj vse vpliva na spremembe v ustih, kaj je gingivitis, zakaj dlesni krvavijo med nosečnostjo, kako ključna je uporaba zobne krtačke, medzobne krtačke in nitke. Obisk zobozdravnika je za nosečnico povsem varen, najbolje bo, da to stori v drugem trimesečju. Zelo pomembno je, da otroku starši privzgojimo dobre navade ustne higiene.

 

Dr. med., spec. pediatrije Denis Baš je bodočim staršem položil modre nauke na srce. Ni univerzalnega recepta za starševstvo, vendar se sproti učijo, spoznavajo sebe in dojenčka, da se ne ustrašijo izzivov, da dajo otroku toplino in občutek sprejetosti. Zelo pomembno je, da zaupajo sebi in izbranemu pediatru. Izpostavil je tudi vse o cepljenju otrok.

Nosečnicam smo obljubili, da jim dodatne izobraževalne vsebine, ki smo jih pripravili z izvrstnimi strokovnjaki, pošljemo po elektronski pošti. Izdali smo jim, da za njih pripravljamo tudi nekaj posebnega – videovsebine, ki bodo kot mini poučna predavanja.

 

''Dogodek mi je bil zelo všeč in predvsem pa poln koristnih informacij. Kljub temu, da bom kmalu že drugič mamica, sem izvedla veliko novega. Zelo bi pohvalila organizatorje in vse predavatelje, saj se je celo prek računalniških ekranov čutila njihova prijaznost, srčnost in dobra volja. Najlepša hvala za čudovito popoldne in želim vam še veliko uspešno izpeljanih dogodkov in druženj, kot je bilo današnje,'' nam je zaupala navdušena udeleženka spletnega dogodka Okrogli trebuščki.

 

Za zaključek smo jih povabili, da nas obiščejo v kreativnem troškem mestu Minicity in nam predstavijo svojega družinskega člana. Tam jih med drugim namreč čakajo dojilnica, previjalnica, varen in udoben kotiček za malčke ter kavarnica.

 

Moderatorka Nina se je v sproščenem slogu poslovila, da bodočim mamicam želi srečen in pogumen porod, veliko prespanih noči, ''cartanja'' in nasmehov otrok.

 

Dogodek so podprli podjetja NLB, HIPP, Orthodental, Bambo Nature, Abena Helpi, Medisanus, Biobanka, Bayer, LaPopsi, Hiša Vizij, Cukr Biro, Fek's Bedding, Intim.me, Peg Perego, Volkswagen, Porodnišnica Postojna, Atlantis, Lux Baby, Dotica, Makra kozmetika, Medis, Mini Pearls, Mul'c, Torras, IBBA PLUS – Rolly, Tosama in Zolli Pops, ki so tudi poskrbeli, da bodo udeleženke, ki so poravnale kotizacijo, prejele bogato presenečenje.

Avtor: N. K.