Uporabne vsebine

Uvajanje goste hrane pri dojenčku

Med četrtim in šestim mesecem je večina dojenčkov pripravljenih na nov izziv – preizkušanje novih živil, poleg materinega mleka ali mlečne formule. To so prvi znaki, po katerih lahko prepoznate, da je dojenček pripravljen na uživanje goste hrane: glavo drži pokonci in lahko sedi v pokončnem položju ob opori, roko ali igrače si daje v usta ter jih žveči, po obroku mleka je še vedno lačen, kaže željo po hrani, ko vi jeste, ima koordinacijo oči-roka-usta, zna požirati slino, nosi žličko v usta, pridobivanje teže je počasnejše ter ponoči se pogosteje zbuja.

Mnogim mamam se poraja vprašanja, kaj naj najprej ponudijo dojenčku. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da začnete z zelenjavno-krompirjevo-mesnimi obroki. Določeno živilo uvajajte postopoma in z veliko potrpežljivosti. Če mu prvič okus ne bo všeč, nikakor ne obupajte. Začnite z nekaj žličkami, nato količino povečujte.

Natančen jedilnik v prvem tednu uvajanja goste hrane med četrtim in šestim mesecem otrokove starosti si preberite na povezavi.

Izvedeli boste tudi, kako z uvajanjem goste hrane nadaljevati. Pozorni bodite tudi na to, da dojenček popije dovolj tekočine.

Okrogli trebuščki - uvajanje goste hrane HIPP