Uporabne vsebine

Začimbe, zanimive nosečnicam

Pri pripravi jedi za boljši okus lahko tudi med nosečnostjo uporabljate različne začimbe. Vsaka pa ima svojo vlogo, ki jo lahko obrnete sebi v prid.

Uporabne začimbe v kulinariki

Uporabni začimbi, kot sta na primer origano in rožmarin, obogatita okus jedi in sta neškodljivi za nosečnice. Drobnjak, bazilika in peteršilj imajo ogromno vitamina C, predvsem slednji dve začimbi pa priporočajo nosečnicam, ker imata tudi veliko železa, ki ga ženskam v tem obdobju pogosto primanjkuje. Poleg tega vsebujeta še druge pomembne vitamine in minerale, zlasti kalcij, magnezij in kalij.

Z določenimi začimbami lahko lajšamo tegobe na naraven način.

Proti jutranji slabosti v začetnem obdobju nosečnosti se lahko bojujete z ingverjem in kumino.

Ingver lajša prebavne težave in sprošča, vendar pa deluje tudi kot poživilo maternice in zato ga je treba uporabljati po potrebi oziroma v manjših količinah.

Bio Ingver Kotányi ima grenek, aromatičen in pikanten okus s pridihom limone ter edinstveno toplo aromo. Nasvet: 250 mg posušenega ingverja štirikrat dnevno ali 500 mg dvakrat dnevno umešajte v toplo tekočino (na primer čaj).

Nekoč so ženske za večjo plodnost redno uporabljale koriander, čaj iz njega pa so pile tudi pred porodom. Uživajte v koriandru ali pa ga zmeljite s tolkačem in možnarjem. Koriander Kotányi ima rahlo aromatičen, sladek, a hkrati oster okus s pridihom pomaranče in cimeta.

Za spodbujanje popadkov je primernih kar nekaj začimb. V tradicionalni medicini uporabljajo timijan, ki spodbuja tudi porajanje posteljice. Med začimbami, ki sprožajo krčenje maternice, so tudi šetraj, luštrek, žafran, origano, žajbelj, peteršilj, sivka, majaron, ki jih prav zato med nosečnostjo ni dobro uživati v večjih količinah.

Z začimbami si lahko pomagate tudi, če želite krče omiliti oziroma so le-ti premočni. Krče odpravljata tudi žafran in bazilika.

Na dogodku Okrogli trebuščki v vrečki presenečenja prejmete tudi janež Kotányi.

Plodovi janeža se uporabljajo za lajšanje prebavnih težav, prebavnih krčev, pri napihnjenosti in napenjanju. Vsi ljubitelji intenzivnega, sladkega, a pekočega okusa, ki spominja na okus sladkega korena, lahko v kulinariki uporabljate janež, in sicer cel ali sveže mlet s tolkačem in možnarjem.

Za pripravo čaja potrebujete od pol do ene čajne žličke sveže zdrobljenih plodov navadnega janeža. Prelijete jih s skodelico 150-200 ml vrele vode. Dobro premešajte in pustite pokrito stati 10 minut. Nato vse skupaj precedite. Skodelico sveže pripravljenega čaja lahko pijete trikrat dnevno, najbolje po obroku. Učinkovitost pitja janeževega čaja za blaženje trebušnih krčev.

Začimbam iz pekočih feferonov, čilija, popra in pekočih paprik se raje izogibajte, ker vsebovane snovi lahko dražijo sluznico in lahko povzročijo tudi neprijetno zgago.

Recept

Sestavine

- peresniki iz rdeče leče Barilla (1 oseba 100-150 g)

- začimbe Kotányi: bazilika, origano, rožmarin in sol

- za omako poljubno zeljenjavo (na primer: komorač, pasitnak, cvetača, čebula, česen, kokosovo mleko/smetana)

- pistacija Kotányi 

Priprava

Kuhate in miksate lahko vrhunsko z aparati Beko iz trgovine Big Bang.

V vrelo vodo daste začimbe, ki blagodejno vplivajo na nosečnice in dojenčke. V vodo tako stresete ščepec bazilike, rožmarina in origana ter solimo. Skuhate peresnike iz rdeče leče brez glutena po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, jin precedite. Posebej na sopari ali v vodi skuhate različno zelenjavo, ki ji ponovno dodate iste začimbe kot v vodo za testenine. Lahko jo kuhate tudi skupaj s testeninami.  Kuhano zelenjavo zmiksate, dodate malo vode od testenin in vse skupaj prelijete na testenine. Pokapljate še z malo oljčnega olja in povrh potresete pistacije in sveže riban parmezan. 

Predlog za izboljšavo

Popečete lahko še piščančje koščke ali raznovrstno zelenjavo, ki jo vmešate v pesto in testenine. Lahko pa potresete jed še s popečenimi pinjolami, pistacijami in parmezanom.

Namig, če imate premalo časa za kuhanje

K testeninam dodate Barilla pesto alla Genovese, ki je popolna mešanica svežine 100 odstotkov sveže italijanske bazilike, nabrane ob zori, in avtentičnega okusa parmezana Parmigiano Reggiano PDO. S tem si zagotovimo boljše počutje in dozo vitamina C kar z baziliko, ki je priporočena za uporabo nosečkam. Prebudite vrhunski okus in svežino, ki vznemirja po italijansko tudi s kakšno drugo Barillino omako. 

Uvajanje goste hrane z dodatkom začimb

Pri uvajanju goste hrane dojenčku lahko uporabite tudi začimbe, vendar začnite z osnovnimi nežnejšimi začimbami, na primer janežem proti kolikam v čaju. V soparnik, ali ko kuhate zelenjavo v vreli vodi, dodajte zvezdni janež, timijan, drobnjak, peteršilj, baziliko, origano, šetraj, kumino, majaron ...

Za sladkost jedi brez sladkorja uporabite vanilijo, cimet, kardamom ... Kasneje postopoma lahko primešate jedem tudi kurkumo, ingver, cimet, rožmarin, muškatni orešček, koriander, črno kumino ...

Zapomnite si, da je najbolj pomembno, da jedi pripravljate sveže in jih z dodatkom začimb le še dodatno oplemenitite. S tem dobijo polnejši okus in prijetno zadišijo. Nekatere začimbe celo pomagajo lažje prebaviti hrano in preprečujejo napenjanja ter kolike. To bo vam in vašemu dojenčku zelo všeč in posledično se boste tudi vi počutili bolje.

Avtor:Tamara Fortuna

*Prispevek je nastal na podlagi avtoričinih lastnih izkušenj. Služi naj vam zgolj kot informacija in kot pomoč, ne pa kot zdravljenje. Zato se posvetujte z izbranim zdravnikom ali ginekologom.