Uporabne vsebine

Domači sokovi tudi za nosečnice in otroke

Na mreženju Okrogli trebuščki, ki se je odvilo 24. 9. 2020 v kreativnem otroškem mestu Minicity, so nosečnice v dar prejele tudi bio napitek iz ekološke linije vrtnarije Artičoka. Lastnica Ksenija Verbič nam je zaupala, kaj je skrivnost njihovih zelo priljubljenih izdelkov in zakaj jih priporoča še posebej nosečnicam, otrokom in starejšim.

Vrtnarija Artičoka ima dolgoletno tradicijo. Od kod izvira vaša strast do narave in vsega, kar nam lahko ponudi?

Vrtnarija Artičoka ima 25 letno tradicijo. Moja strast do narave in zemlje izvira že od otroških let.

Ste zagovornica tega, da moramo uživati doma pripravljeno hrano iz dobrot, ki zrastejo na vrtu in v sadovnjaku? Zakaj je lokalno pridelana hrana najboljša odločitev?

Sem zagovornica, da uživamo doma pridelano in pripravljeno hrano in dobrote naših lokalnih pridelovalcev. Lokalno pridelana hrana je sveža, bogatega okusa in seveda nima dolgih transportnih poti, preden pride do našega potrošnika. Zelo je pomembno, da izbiramo lokalne pridelovalce, ki  imajo še certifikat integrirane in ekološke pridelave.

Katero zelenjavo in sadje imate v ponudbi? Se sezonsko razlikuje?

Trenutno, ker je jesenski čas, se je rast določenih plodov že končala. Pri nas imamo še paradižnik, papriko svežo in vloženo v kisu, eko pekoče feferone sveže in vložene v kisu, solate ter več vrst  radičev. Poleg sveže zelenjave imamo tudi predelavo le-te in sadja: goste sokove (eko buča in jabolko, eko rdeča pesa in jabolko, korenček in jabolko), marmelade (eko bučina, marelična, eko pesina, slivova), sirupe  (melisin, bezgov, ingverjev, kurkuma), eko vložena rdeča pesa in eko pekoča omaka. Poleg vrtnin izdelujemo še domače rezance po babičinem receptu (ozki rezanci za juho, široki rezanci, špinačini široki rezanci, pesini široki rezanci, široki rezanci iz rdeče paprike ter pirini polnozrnati široki rezanci). Delamo tudi domač kruh in piškote (linški priškoti, krhki flancati, čajni piškoti). Vse je  brez dodatkov in po tradicionalnem načinu.

Kako veliki so vaši vrtovi, sadovnjaki in polja?

Doma imamo rastlinjake, v naši vasi pa še njive, skupaj je 3 hektare obdelovalnih površin.

Kaj pomeni, da so vaši pridelki ekološki in integrirani?

Pri naših ekoloških ali integriranih izdelkih to pomeni, da se strogo držimo pravil, ki jih predpisuje kontrolna organizacija. 

Nam zaupate, kaj je vaša skrivnost, da se lahko vsako leto pohvalite z odlično ponudbo?

Z odlično ponudbo se lahko pohvalimo, ker delamo v manjši količini za končnega kupca. Ker delamo po načinu, ki je okolju in človeku prijazen in domač. Delamo po starih babičinih receptih in svetujemo strankam po svojih najboljših močeh, ker nam je v interesu, da se stranke vračajo k nam.

Imate občutek, da je povpraševanje po lokalno pridelanih živilih v zadnjem letu porastlo?

Povpraševanje po lokalnih pridelkih je vedno večje, kar je za nas pridelovalce zelo pozitivno.

Vaši sokovi so zelo priljubljeni. Iz katerih sestavin so pripravljeni?

Naši sokovi so predelani iz naših domačih vrtnin in seveda je vse očiščeno ročno. Sestavine so naslednje: korenček, jabolko, rdeča pesa/jabolko, muškatna buča/jabolko.

Zakaj jih priporočate še posebej otrokom in nosečnicam?

Še posebej jih priporočam otrokom, nosečnicam in starejšim, ker so naši sokovi brez dodatkov. Brez barvil. So iz svežih vrtnin in sadja, kar pomeni, da vsi vitamini ostanejo v samem soku, ki je pripravljen za uživanje. Gosti sokovi so polnega okusa, ki so lahko tudi povsem samostojen obrok.

Kje vas lahko najdemo? Vas lahko tudi obiščejo družine in z vami na kmetiji preživijo dan ter vam pomagajo pri delu?

Najdete me lahko na Stari cesti 33, v Cerkljah na Gorenjskem, tržnicah v Kamniku in Jesenicah.  V spomladanskem času, ko presajamo sadike, lahko po dogovoru pripravimo  delavnice za otroke. Na njih dobijo občutek, kako se presajajo sadike, kako poteka delo v vrtnariji in kako lahko to znanje prenesejo domov, na svoje vrtove, kjer lahko spremljajo rast vrtnin, ki so jih sami posadili. Na njivah imamo organizirano tudi pobiranje vrtnin v poznem poletnem času.

Ali lahko izdelke naročimo tudi na dom?

Vse naše izdelke lahko naročite na svoj dom, imamo v naprej pripravljeno naročilnico za dostavo na dom. Najdete jo na Facebooku, lahko pa jo stranki pošljemo tudi na mail.

Imate podporo lokalne skupnosti, občine ... pri svojem delu?

Imamo delno podporo občine, drugače večinoma vse delamo v lastni izvedbi.

Drage nosečnice, vabimo vas na naslednje mreženje Okrogli trebuščki, ki bo 19. 11. 2020. Prijave zbiramo TUKAJ

Avtor: N. K.