Uporabne vsebine

Prehrana za nosečnico z nosečniško sladkorno boleznijo

Za nosečnico, pri kateri je bila ugotovljena nosečniška sladkorna je zelo pomembno, da se pri prehrani drži navodil zdravnika. Spregledana nosečniška sladkorno bolezen, lahko povzroči kar nekaj izzivov pri razvijajočem otroku. Ker je placenta (posteljica) bolj prepustna za glukozo, ima lahko otrok po materinem obroku, ki vsebuje veliko enostavnih sladkorjev zelo visoko raven sladkorja v krvi. To spodbudi telo otroka, da proizvaja več inzulina. Inzulin je hormon, ki uravnava nivo sladkorja v krvi (višek sladkorja »pospravi« iz krvi v celice), hkrati pa tudi spodbuja nabiranje maščobe v dojenčkovem telesu. Posledica nosečniške sladkorne, ki ji nismo namenili dovolj pozornosti je lahko večja teža otroka ob rojstvu in kasnejša debelost v otroštvu. 

Nosečniška sladkorna bolezen zato zahteva posebno pozornost pri prehrani, da se nadzoruje raven sladkorja v krvi. Pri izbiri primernih živil je pomembno upoštevati naslednje smernice: 

Kompleksni ogljikovi hidrati: Namesto preprostih ogljikovih hidratov (sladkor, bela moka) je priporočljivo uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so polnozrnati kruh, testenine, rjavi riž, oves. Ti pomagajo ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi.

Zelenjava: zelenjava je odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov brez velikega vpliva na raven sladkorja. Zelenolistna zelenjava, paradižnik, korenje, bučke in druge vrste zelenjave so dobre izbire.

Beljakovine: vključitev kakovostnih virov beljakovin, kot so stročnice, je pomembno za pravilen razvoj otroka in stabilizacijo ravni sladkorja.

Sadje: namesto zelo sladkih sadežev (kot so mango, grozdje, banane), izberite tista, ki imajo nižji glikemični indeks, na primer jagode, borovnice, hruške, jabolka. Pomembno je omejiti količino sadja, saj tudi sadje vsebuje naravne sladkorje.

Manjši, pogostejši obroki: namesto treh velikih obrokov je priporočljivo jesti pet do šest manjših obrokov skozi dan. To lahko zelo pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Izogibanje sladkim in slanim prigrizkom: sladkarije, pecivo, sladkane pijače, slani prigrizki in druga predelana živila z visoko vsebnostjo sladkorja ali soli bi se morali izogibati.

Pijte dovolj vode: hidracija je pomembna za splošno zdravje in lahko pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Spremljanje prehrane: pri nosečniški sladkorni bolezni je običajno priporočljivo spremljati prehrano in krvni sladkor. To lahko pomaga razumeti, kako določena hrana vpliva na raven sladkorja in prilagoditi prehrano glede na to. 

Priporočljivo je, da se nosečnica posvetuje s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom, ki ji lahko pomaga sestaviti pravilno prehransko načrtovanje, ki bo zadostilo njenim prehranskim potrebam in hkrati nadziralo raven sladkorja v krvi.

Fotografije: pexels.com