Uporabne vsebine

Urinska inkontinenca med nosečnostjo

Urinska inkontinenca je tema, o kateri ne maramo govoriti na glas, a zavedati se morate, da niste sami, da se s takšno težavo soočajo tudi druge nosečnice. Matic Gornik, dr. med., specializant za gin. in por. nam je pojasnil, zakaj pride do nenadzorovanega uhajanja urina najpogosteje v zadnjem trimesečju. Izpostavil je pomembnost t. i. Keglovih vaj, s katerimi lahko krepimo mišice medeničnega dna. O tem smo spregovorili tudi na mreženju Okrogli trebuščki dne, 24. 9. 2020.

Kaj je inkontinenca in kako se opazi?

Inkontinenca pomeni nenadzorovano uhajanje urina (govorimo o urinski inkontinenci) ali blata (govorimo o inkontitnenci za blato). Kadar govorimo o urinski inkontinenci se le ta opazi kot manjše ali večje uhanjanje urina na perilu oz. vložku.

Kako pogosta je med nosečnostjo in kasneje po porodu?

V nosečnosti se lahko urinska inkontinenca pojavi precej pogosto, in sicer v do 30 odstotkov primerov (prvorodnice). Najpogosteje se pojavlja v zadnjem trimesečju. Inkontinenca po porodu je precej redkejša in se po študijah pojavlja do pri do 15 odstotkov (ob prvem pregledu – z daljšim spremljanjem se tudi ta odstotek pomembno zmanjša).

Zakaj pride do tega v nosečniškem obdobju?

V nosečnosti pride v relativno kratkem času do velikih sprememb v žensk,em telesu. Pod vplivom nosečniških hormonov pride do zadrževanja vode v telesu, zmanjša se gibljivost prebavnega trakta in tudi urinskega trakta, proti koncu nosečnosti pa se pod vplivom relaksina zrahljajo tudi nekatere vezi in zmanjša mišični tonus. Vse to pripomore k povečanemu tveganju za nastanek urinske inkontinence.

Ali je o uhajanju urina treba opozoriti izbranega ginekologa ali zdravnika? Ali obstaja za to zdravljenje?
Vedno, kadar ima pacientka težave z urinsko inkontinenco se je o teh težavah treba pogovoriti z osebnim ginekologom. Nekaj težav se da odpraviti relativno enostavno – s spremembo življenjskega sloga, za druge pa imamo druge načine zdravljenja.

Ali v nekaterih primerih inkontinenca izgine sama od sebe oz. se mišice medeničnega dna okrepijo v nekaj mesecih po porodu?

Inkontinenca lahko izgine sama po porodu, vendar ne zaradi tega, ker bi se mišice okrepile same od sebe. Predvsem na račun sprememb, ki se v ženskem telesu zgodijo po porodu. Vedno je smiselno delovati preventivno in misliti na to pred in med nosečnostjo ter skrbeti za mišice medeničnega dna.

Kako lahko nosečnica oz. vsaka ženska prepreči uhajanje urina?

Največ kar lahko naredimo je redno – vsakodnevno izvajanje t. i. Keglovih vaj.

Zakaj je dobro izvajati Keglove vaje pred, med in po nosečnosti? Katere mišice se pri tem krepijo?

Keglove vaje so investicija za prihodnost. Ginekologi in ostali specialisti, ki se ukvarjamo z različnimi vrstami inkontinence radi ponavljamo, da je bolje ravnati preventivno. Kadar se predvsem stresna urinska inkontinenca (SUI) pojavi pozneje v življenju, s Keglovimi vajami ne bomo dosti pomagali – takrat bomo na ta način lahko ohranjali stanje, kakršno je v tem trenutku.

Kako se pravilno izvajajo Keglove vaje? Prosimo, da na kratko opišete postopek.

Načinov za izvajanje Keglovih vaj je več. Bistveno je redno vsakodnevno izvajanje Keglovih vaj.

Eden najosnovnejših načinov je, da stisnemo mišice medeničnega dna za 6 sekund, temu sledi 6 sekund pavze. Ta postopek ponovimo desetkrat. Potem pa lahko »vadbo« stopnjujemo. Pred leti je slovenska fizioterapevtka izdelala tudi aplikacijo za pametne telefone, ki je prosto dostopna na GooglePlay.

Kako pogosto je potrebno izvajati takšne vaje?

Takšne vaje je potrebno izvajati od enkrat do dvakrat dnevno, predvsem pa vsaj enkrat dnevno.

Na trgu obstajajo različne vpojne, diskretne predloge in ščitniki za enkratno uporabo za ženske, ki se srečujejo s težavami z nenadzorovanim uhajanjem urina, do česar lahko pride tudi v obdobju nosečnosti ali po porodu. Pripomočki pri težavah z oslabljenim mehurjem danskega proizvajalca Abena, Maternity pad in Abena Light, so izdelani iz materialov prijaznih koži in okolju, omogočajo dobro zračenje kože, kar zmanjša možnost nastanka težav s kožo v obliki draženj, srbečic, rdečin, predvsem pa nudijo visoko zaščito pred iztekanjem in občutek svežine čez cel dan. Predloge in ščitniki Abena preprečujejo nastanek drobnih mokrih madežev na oblačilih in razvoj neprijetnega vonja ter omogočajo višjo kvaliteto življenja vsem, ki se soočajo z nanadzorovanim uhajanjem urina.

Drage nosečnice, vabimo vas na naslednje mreženje Okrogli trebuščki, ki bo 19. 11. 2020. Prijave zbiramo tukaj

 Avtor: N. K.

Fotogafiji: Abena Helpi