Uporabne vsebine

''Na mreženju Okrogli trebuščki je bilo super! Priporočila ga bom tudi prijateljici.''

Kreativno otroško mesto Minicity Ljubljana so v četrtek, 24. 9. 2020, preplavili okrogli trebuščki. Na enem mestu so se zbrale številne bodoče mamice, želne novih informacij, in slovenski strokovnjaki z različnih področij. Organizatorji mreženja Okrogli trebuščki so poskrbeli, da so se delavnice, predavanja, pogostitev in obisk stojnic odvijali v skladu z varnostnimi priporočili NIJZ.

Nosečnice so bile razdeljene v manjše skupine in so po usmeritvah animatorjev krožile po malem mestu, lično urejenem in okrašenem v pastelnih barvah. S svojim obiskom jih je presenetil dr. med. spec. ginekologije in porodništva Aleksandro Merlo iz porodnišnice Postojna. Pozorno so prisluhnile, kako slabost, utrujenost in anemičnost umiliti ali premagati na naraven način, ter dodobra spoznale, kakšno ima vlogo magnezij med nosečnostjo. Na predavanju so izvedele, kakšna je ustrezna prehrana prvih 1000 dni pred in med nosečnostjo ter po rojstvu otroka. Na mreženju ni bilo tabujev, tako so izvedele tudi, kako morajo skrbeti za intimne dele med in po nosečnosti, krepiti mišice medeničnega dna in kako se soočiti z urinsko inkontinenco. Dobile so tudi napotek, kako izvajati Keglove vaje. Zelo skrbno so sledile predavanju o varnosti v avtomobilu in namestitvi otroškega sedeža ter se nasmejale v hitrostnem poligonu z vozički. Zagreto so sodelovale na kvizu Lepo je biti mama ter sodelovale v debatah s strokovnjaki na delavnicah o ustrezni izbiri plenic in kozmetike ter shranjevanju matičnih celic. Osvojile so tudi znanje, kako biti kos finančnim spremembam ob prihodu novega družinskega člana ter kako skrbeti za ustno higieno med nosečnostjo ter kasneje otrokovo. Vmes so imele čas za prijeten klepet druga z drugo in sladko ter zdravo razvajanje brbončic.

Bodoče mamice so bile enotnega mnenja, da je bilo mreženje koristno, da so v enem popoldnevu dobile številne verodostojne napotke, ki jim bodo pomagali na poti materinstva. Nekatere so nam namignile, da se pred porodom udeležijo še enega mreženja Okrogli trebuščki. ''Na mreženju Okrogli trebuščki je bilo super! Priporočila ga bom tudi prijateljici,'' nam je ob odhodu s sijajem v očeh zaupala ponosna lastnica okroglega trebuščka. Da pa jim bo mreženje še dolgo ostalo v spominu, so dobile za piko na i še praktična darila zase in otročka, ki ga nosijo pod srcem.

Strokovnjaki in predstavniki različnih slovenskih podjetij so bili izjemno zadovoljni z organizacijo dogodka ob vseh varnostnih ukrepih, obenem pa očarani nad radovednostjo nosečnic, ki so bile pripravljene na učne urice. Vsi skupaj se strinjajo, da so takšna mreženja več kot dobrodošla, saj so pravi vir kakovostnih podatkov, izkušenj, navodil, napotkov in usmeritev ob vstopu v starševski svet.

Vsem bodočim mamicam želi ekipa Okrogli trebuščki še naprej zdravo in veselo nosečnost. Vabimo vas, da nas zopet obiščete in nam takrat predstavite vašo hčerko ali sina. V Minicityju imamo prav za najmlajše ustvarjen kotiček, dopolnjen tudi s previjalnico in dojilnico. Več o kotičku za malčke si lahko preberete na okroglitrebuscki.si.

Mreženje Okrogli trebuščki so podprli partnerji: Abena Helpi, Bambo Nature, Bayer, Biobanka, Cukr Biro, Farmedica, HIPP, Hiša vizij, La Popsi, Luxury Intimate, Medisanus, Nelipot, NLB, Porodnišnica Postojna, OrthoDental in RECARO Slovenija ter pridruženi podporniki: Artičoka, Ataleya, Babymove, dm, galanterije Bags&More in papirnice Office&More, Lekobeba, Nippon Sweets, Solna vila, Torras, Tosama, Zolli Pops. Medijska pokrovitelja dogodka sta bila Hitradio center in Ringaraja.net.

Smo v vas prebudili zanimanje? Ste tudi vi noseči? Potem vas vabimo, da se prijavite na naslednje mreženje Okrogli trebuščki, ki bo 19. 11. 2020 v Minicityju. Utrinke z letošnjega dogodka si lahko ogledate v galeriji.    

Avtor: N. K.

Fotografija: Staš Zidar