Uporabne vsebine

Štiriurno spletno mreženje Okrogli trebuščki združilo nosečnice iz vse Slovenije

V četrtek, 26. 8. 2021, se je odvijal tradicionalni dogodek Okrogli trebuščki, katerega so se udeležile bodoče mamice iz vse Slovenije udobno kar iz naslonjačev. Strokovnjaki so jim na štirurnem predavanju podali koristne napotke za obdobje nosečnosti in materinstva.

Tradicionalni dogodek oz. mreženje Okrogli trebuščki, ki poteka pod okriljem kreativnega otroškega mesta Minicity, je privabil številne nosečnice, željne novih znanj in nasvetov s strani priznanih strokovnjakov. Pester štiriurni program sta zelo sproščujoče s kančkom humorja povezovali voditeljici Ana Obal in Nina Sešel. Nosečnice so med samim dogodkom, ki so ga spremljale prek platforme ZOOM, imele številna vprašanja za strokovnjake, razbijali smo tabuje in razblinili marsikateri pomislek.  

Pester program, poln strokovnih in preverjenih dejstev, nasvetov in informacij

Ste se kdaj vprašali, kako čist zrak imamo v stanovanju. Veste, da se v njem skrivajo s prostim očesom nevidni delci – pršice, prah, saharski pesek, smog, alergeni, ki nastajajo med kuhanjem in čiščenjem ... Tudi novo pohištvo in prenovljeni prostori oddajajo strupene snovi. V takšen dom vstopi nov družinski član. Da vas pomirimo, sta nam blogerka Nina Puhek (Fluffy Princess) in predstavnica podjetja Philips Slovenija Nina Tomov predstavili svoji izkušnji in prednosti uporabe čistilnika zraka Philips. Nina Puhek ima tri otroke in vsi spijo skupaj v eni sobi. S čistilnikom zraka je zrak čistejši, predvsem v obdobju, ki kateri izmed njih zboli in je v zraku veliko bakterij in virusov. Nosečnice ne samo da so dobile namig, kaj je super za otrokovo zdravje, prejele bodo še dodaten video s poučno vsebino, v prihodnjih dneh pa jih čaka še nagradna igra.

S finančno svetovalko Tanjo Vidmar iz NLB smo zajadrali v finančne vode in se dotaknili teme, kakšne stroške prinese otrok. Za bodoče starše je to velik izziv, pridejo nepričakovani in večji izdatki. Strokovnjakinja jih je izpostavila, kako naj načrtujejo svoje letne in sezonske izdatke, jih beležijo, določijo mesečni in letni proračun. Ste seznanjeni, da starši od 20 do 30 odstotkov svojega proračuna letno namenijo otroku? Izvedeli smo, da otrok, preden zapusti gnezdo,''stane'' 50.000 evrov in to brez kakršnegakoli luksuza. Podučila nas je o delniških skladih in njihovem dolgoročnem in donosnem načinu varčevanja   

Predstavnica podjetja Loreal Sandra Porič je strokovno predstavila, da je dojenčkova koža tanjša, bolj specifična od odrasle in bolj dovzetna za zunanje vplive. Zato je treba dati prednost izdelkom, ki ne povzročajo neprijetnih reakcij. Prav tako je povedala, da se koža nosečnice spreminja in da ji je treba nameniti posebno nego. Kozmetiko zase in kasneje za dojenčka je treba skrbno izbrati in MIXA je kot nalašč ustvarjena za občutljivo kožo. Izpostavila je moč hialuronske kisline, ki je dobrodšla v kremah, ker vlaži kožo, ne pušča mastnih madežev in ne maši por. Spregovorila je tudi o atopijskem dermatitisu in dodatni negi. Po dogodku nosečnice čakata v prihodnjih dneh tudi koristna videovsebina in nagradna igra na Instagramu Okrogli trebuščki.

Oče treh odraslih otrok in dedek, strokovnjak za otroško opremo Peg Perego, Marko Novak, je predstavil, kaj potrebuje mamica za dojenčka. Osredotočil se je na izbiro varnostnega sedeža – lupinice. Opozoril je, naj pred nakupom pogledajo varnostne teste potrošniških organizacij, kateri so narejeni za varnostne sedeže. Poudaril je, da moramo biti pozorni tako na težo kot višino pri otroku, ko izbiramo varnostni sedež. Izvedeli smo, da je lahko otrok od ene do dveh ur v lupinici; če bo enkrat dlje, recimo, ko boste potovali na morje, ne bo nič hudega. Vedno se je treba posluževati zdrave pametti. Razložil je, da  je z bazo, Isofixom, varnostni sedež pritrjen tako, da napake niso dopuščene, pri pritrditvi z varnostnim pasom pa lahko pride do njih. Razlagal je o tem, kako dolgo časa je dobro, da otrok sedi obrnjen v nasprotno smer od vožnje in kako drugačni smo pri takšnih odločitvah od Skandinavcev. Predstavil je nov zakon – otroci potrebujejo varnostni sedež do 36 kg oz. 140 cm. O pravilni namestitvi sedeža pa si lahko preberete TUKAJ.   

S sloganom Zdrav nasmeh je uspeh smo razkrili vse o ustni higieni med nosečnostjo. ''Čisti zobje, so zdravi zobje,'' je dejala Katarina Petrović iz podjetja Flegis. In ni dovolj le ščetkanje, temevč tudi uporaba medzobne ščetke. Ključna pa je izbira zobne krtačke, ki se ponaša z vlakni, ki so nežni do dlesni in zob ter neizprosni do zobnih oblog. Razložila je, zakaj med nosečnostjo lahko pride do krvavenja dlesni in da je treba v takšnem primeru ukrepati. Priporočila je redno vzdrževanje ustne higiene in obiske pri zobozdravniku. Izvedeli smo, da je treba zobno krtačko zamenjati vsake tri mesece ali prej, če se zaradi premočnega pritiskanja obrabi. Ženska mora za zdravje otrokovih zob skrbeti že med nosečnostjo tudi z ustrezno prehrano. Ob pojavu prvega zobka pri dojenčku je treba kupiti otroško zobno ščetko. Na srce je položila bodočim mamicam, da lahko za zdravje dojenčkove ustne votline in zob poskrbijo tudi tako, da ne dovolijo, da ga obiskovalci poljubljajo na usta, da sama ne pije oz. poskuša mleka iz stekleničke, ki mu jo bo ponudila. Dodala je, da ne oblizujejo otrokove žličke ob uvjanju goste hrane, kajti le tako bo sam postopoma razvil odpornost na bakterije. Spregovorila je o nastanku kariesa, veliko dodatnih informacij pa jih čaka v videoprispevku, ki ga prejemejo po dogodku.

Za shranitev matičnih celic, ki se nahajajo v popkovnični krvi in tkivu, se odloča vse več staršev, saj gre za odlično naložbo za otroka. Z njimi lahko zamenjajo stare poškodovane celice tkiv in organov, koristijo pa se lahko za morebitno zdravljenje več kot 100 različnih bolezni. Strokovnjakinja Dijana Hasičić iz podjetja Biobanka je izpostavila, da je odvzem povsem preprost, da ga izvrši babica po porodu in zaradi tega nista v nevarnosti niti otrok niti otročnica, postopek pa je povsem neboleč. Dotaknili smo se tudi teme, ali je popkovnico dobro takoj prerezati ali nekaj časa še počakati, kaj si o tem mislijo porodne babice in biobanke ter kaj je pravzaprav priporočljivo.

O naravni nege kože bodoče mame in otroka sta pripovedovali Tina Šterk in Andreja Kolarič, predstavnici podjetja Favn. Priporočili sta, da nosečnica izbere raje prhanje namesto kopanja, da za umivanje uporablja naravna in neodišavljena čistilna sredstva. Izpostavili sta, s kakšnimi vse kožnimi spremembami se v tem obdobju lahko srečamo. In končno smo dobili odgovor, kaj so strije, kako nastanejo, katero mazilo lahko preventivno uporabimo. Veliko podatkov o tem je na voljo v posebnem prispevku. Kako pogosto je trebaa kopati dojenčka? Kakšno naj bo jutranje umivanje dojenčka? Kakšna kozmetika je primerna zanj? Kaj storiti, ko se pojavijo težave s kožo? Odgoore na ta in številna druga vprašanja so dobile ponosne lastnice okroglih trebuščkov med njunim predavanjem.

Voditeljica Nina Sešel je vse tiste, ki so spremljali dogodek Okrogli trebuščki, pozvala naj spremljajo popotniški blog 2many4granny, saj v teh dneh organizira veliko dobrodelno akcijo, s katero želi sedemčlanska družina pomagati pri izgradnji zavetišč za otroke v Afriki. V sodelovanju s Slovensko karitas zbirajo finančna sredstva. Pomagate lahko tudi vi! Pošljite SMS CLOVEK na 1919 in darujte 1 EUR ali SMS CLOVEK5 in darujte 5 EUR za izgradnjo zavetišč.

Voditeljica Ana Obal in Katerina Turk, vodja prodaje in marketinga v Embi, sta se pogovarjali o tem, kako novopečeni mamici vedno primanjkuje časa za sprostitev. In kako se lahko mamica ''odklopi'' ob dojenčku? Tako da brez slabe vesti otročka zaupa za nekaj časa babici, očku, da odide po nakupih, si privošči sladoled ali uživa v miru ob skodelici izbrane kave. Benquick Bela kava s cikorijo je odličnega okusa, z bistveno manj sladkorja in brez glutena. Priprava je preprosta in hitra, z mlekom ali vodo. Saj veste: ''Zadovoljna mama pomeni zadovoljen otrok.'' Ideje, kaj vse lahko počnete, da si napolnite baterije, smo zbrali v prispevku.  

Izvedeli smo, da je popolnoma novi Volkswagen Caddy idealno družinsko vozilo, ki nudi obilo prostora za družino in hkrati tudi za naše prostočasne aktivnosti. Poučno videovsebino o varnosti na družinski vožnji so prejle nosečnice v posebnem mailu po dogodku.

Strokovnjakinja Marjana Kopač Farkaš iz podjetja HiPP nas je spodbudila k razmišljanju. Kakšne so naše prehranjevalne navade? Ali imamo kakšne razvade? Poudarila je, da ima prehrana velik vpliv na zdravje nas, naših potomcev in njihovih potomcev. Mi smo prehranski programerji otrokovega zdravja v prihodnosti. Prehrane ne smemo postaviti na stranski tir samo zato, ker nimamo časa. Izpostavila je ključne dejavnike prehrane med nosečnostjo, doječe mame, v prvem in drugem otrokovem letu starosti. V kombinaciji z zadostno količino tekočine, gibanja in ustrezne prehrane lahko naredimo mnogo za zdravje. Med nosečnostjo in v obdobju dojenja potrebe po folni kislini narastejo, zato je spregovorila, v katerih živilih jo je največ in zakaj so primerni dodatki. Dejala je, da mora biti prehrana doječe mame pestra in raznolika. Ni treba določenih živil v tistem obdobju izločiti, razen če pride do pojava alergij. Treba je slediti temu, da se otrok in mamica počutita dobro. Nakazala je, kdaj je čas za uvajanje goste prehrane in kateri so tisti pokazatelji, ko je dojenček pripravljen na prve obroke po žlički.    

Vstop otrok v digitalni svet je neizbežna izkušnja za vsakega starša. A1 Slovenija del svojih družbeno odgovornih aktivnosti namenja tudi ozaveščanju otrok in staršev o varni rabi interneta in odgovorni uporabi telefonov. ''Ko želijo starši otroka vpeljati v digitalni svet, morajo sami pri sebi zgraditi neke vrednote in merila,'' je začel razgovor Tilen Dominko iz Varni internet. To morate storiti zelo premišljeno in sistematično, že v zgodnjem otroštvu. Strokovnjaki namreč odsvetujejo uporabo zaslonske tehnologije do drugega leta, do petega leta pa naj bi otrok uporabljal tablico, mobilni telefon ali računalnik, gledal televizijo 10, 15 minut dnevno. Odrasli moramo biti vzgled otrokom, postaviti si moramo jasna merila, koliko sodobne tehnologije uporabljamo. Skupni obroki, skupno preživljanje časa ne sme miniti ob nenehnem gledanju na mobilni telefon. Strokovnjak nam je položil na srce, da zaslonska tehnologija ni varuška. Izpostavil je, da obstajajo določene aplikacije, s katerimi lahko omejimo gledanje risank, poslušanje pravljic, določimo, do katere vsebine lahko dostopa, izberemo jo po ključnih besedah, kategorijah ... Veliko več o varni uporabi interneta in tem, kdaj je čas za prvi mobilni telefon, pa bodo nosečnice izvedele v dodatnem videu.

Ani Obal se je v čudovitem studiu Okroglih trebuščkov pridružila tudi Nastja Kramer Pesek. Ponosna lastnica okroglega trebuščka je izdala, da bo čez tri mesece spoznala svojega sončka. Zaupala nam je o svoji ganljivi izkušnji s splavom in ponovni zanositvi. Brez dlake na jeziku je spregovorila tudi o jutranjih slabostih, ki so jo težeile prve mesece. Ugnala jih je s hipnozo in sedaj se počuti odlično, tako da skupaj z Nino Strojnik lahko spremljate med vodeno vadbo za nosečnice. Katerega spola je njen otrok, nam še ni izdala. Nosečnice so na Instagramu Okrogli trebuščki in v ''chatu'' med samim dogodkom lahko ugibale. Kako poskrbeti za dobro počutje in ohraniti zdravje med nosečnostjo, si lahko preberete v posebnem prispevku, ki smo ga pripravili za vas v sodelovanju s podjetjem Malica.   

Kakšne pleničke izbrati? Kakšno zalogo pleničk si moram pripraviti? Katera velikost je primerna za novorojenčka? Na takšna in drugačna vprašanja je odgovarjala predstavnica podjetja Abena Helpi, Urša Čerček. Predstavila nam je pleničke Bambo Nature. Priporočala je, da je najbolje sprva kupiti pleničke št. 2, vendar moramo imeti v mislih, da je vsak otrok zase, poseben. Ne smemo slepo slediti zapisom na embalaži – za koliko težkega otroka so pleničke primerne. Če izberemo pravo velikost, dojenčka ni treba ponoči zbujati in bo do jutra ostal suh. Priporočila je optimalno zalogo pred rojstvom otroka, in sicer en karton pleničk (to je 180 pleničk). Zaloga naj bi zadoščala za mesec. Razkrila je, kaj pomeni skrivnostna rumena črtica na pleničkah. To je pravzaprav indikator vlažnosti, zaradi katerega mamici ni treba ves čas kukati v pleničko in preverjati, ali je čas, da jo zamenja. Izvedeli smo, da so pleničke Bambo Nature izjemno vpojne, mehke, zračne, da omogočajo popolno prileganje, prijazne do kože, saj ne vsebujejo parfumov in parabenov, kar zmanjša tveganje za pojav pleničnega izpuščaja in alergij. V njihovi ponudbi pa so tudi skrbno zasnovani vlažilni losjon za telo, pomirjajoča krema, otroški gel za umivanje telesa in las, otroška olja kopel in vlažilni robčki. Dodatne informacije so na voljo v prispevku.

Kako se spoprijeti s "tegobami" v nosečnosti, nam je predstavila Petra Zalokar iz podjetja Medisanus. Pokazala nam je številne njihove izdelke, ki zagotavljajo najboljšo skrb za mamico in njenega zaklada. Zaradi dojenja lahko na bradavicah dojk pride do razpok in ranic, a obstaja tudi za to rešitev. Posebna krema Cucciolo Mamy, ki jo lahko uporabljajo že nosečnice, je lahko v veliko pomoč. In bodoče mamice so lahko brez skrbi – otroček jo lahko pogoltne, saj ne vsebuje strupenih snovi, je brez vonja, okusa in ne povzroča kolik. Predstavila je tudi naravno gobico iz tropske rastline Konjac, ki je primerna za nego občutljive in nežne otroške kože. Gobico le namočimo v vodo in lahko jo že uporabljamo. Nismo si zatiskali oči, da mamicam po porodu ne odpadajo lasje zaradi hormonskega neravnovesja. Poiskali smo šampon, ki lahko prepreči to in pomaga k njihovi krepitvi.  

Iz podjetja LaPopsi nas je pozdravila Neža Mlakar, ki se je razgovorila o tem, kako sta s Karmen sploh prišli na idejo o izdelovanju lapopsik. Ko sta njuna sinova dobivala prve zobke, sta jima ponudili zamrznjeno sadje, da sta jima olajšali bolečino. In Karmen je recepte spretno dopolnjevala in kar naenkrat je bila vrhunska ideja tu. Tudi naslednji produkti so se rodili iz lastne potrebe, želje – njuna otroka sta želela sladko, a onidve sta jima ponudili bonbone, ki so povsem iz sadja. In pred nekaj dnevi sta na trg ponudili liofilizirane prigrizke, ki so narejni iz sadja, mleka in tapiokine moke, brez konzervansov, dodanega sladkorja, umetnih barvil in ojačevalcev okusa. La Popsi Moon Meltse bi s sabo vzeli še astronavti na Luno. Prišepnila nam je, da pa so moonmeltsi odlični tudi za otroke, stare od enega leta, ker z jemanjem iz vrečke trenirajo pincetni prijem, ker se z njimi ne morejo umazati, ker se jim ne morejo zatakniti, saj se stopijo v ustih.

Dogodek Okrogli trebuščki smo zaključili z informacijo, da se pripravlja tudi veliki dogodek Okrugli stomačići v Srbiji, in srčnimi željami. Vsem okroglim trebuščkom sta simpatični voditeljici zaželeli srečen in pogumen porod ter veliko prespanih noči, cartanja in nasmehov njihovih otročkov.

Izjave zadovoljnih udeleženk dogodka Okrogli trebuščki

''Predavanja so bila res super. Zavedam se časovne omejitve dogodka, vendar so bili določene teme obravnavane zelo na hitro. Drugače pa odlični voditeljici, odlični gostje, odlična izbira glavnih tem.''

 ''Super ste!''

''Predavanja so mi bila zelo všeč, predvsem, to, da so kratka in jedrnata in od njih ogromno odneseš.''

''Všeč mi je bila razgibanost tematik, ki mislim, da so res zajele zelo veliko.''  

''Celotni dogodek se mi zdi zelo dober, saj poda ogromno informacij za bodoče mamice.''

''Dogodek mi je bil všeč, zelo strnjeno in poučno. Moderatorki sta bili zelo prijetni in zabavni.''

Dogodek so podprli ...

Dogodek so podprla podjetja: A1, Adrialab, Bambo Nature, Benquick, Biobanka, Flegis, HiPP, Favn, Fek's bedding, La Popsi, Loreal, Malinca, MCCZ, Medisanus, NLB, Peg Perego, Philips, Volkswagen, Bellybee, DM, Flora, Henkel, IBBA – RORY copati, Kotanyi, KISS pralne plenice, Kvako, Lekobeba, Lušne stvari, Vivalis, Medis, Makra, Mela, Milkimami, Mimi spomini, Minimelows, Zolipops, Planer življenja, Porodnišnica Postojna, WoodBroo, Bearsandfriends in Elementum. Poskrbeli so za več kot dve uri dodatnih videovsebin in tudi za bogat paket presenečenja, ki ga bodo nosečnice, ki so poravanale kotizacijo za dogodek in sledile štirurnemu mreženju Okrogli trebuščki, prejele na dom.  

Če ste zamudili tokratni dogodek, naj vas potolažimo. Pripravljamo že naslednjega. Spremljajte naše objave na spletni strani, Facebooku in Instagramu ter se pravočasno prijavite.

Avtor: N. K.